Alla inlägg under februari 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
4 skivor parmaskinka
1 stort rött äpple
1-1½ dl färska salviablad
2 tsk olivolja
Citronmos med rucola:
10-12 potatisar
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2 dl löst packad rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Salta och peppra kycklingfiléerna.
Dela skinkskivorna på längden.
Vira två skinkstrimlor runt varje kycklingfilé.
Skölj äpplet, skär det i tunna klyftor och skär bort kärnorna.
Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnssäker form med äppelklyftorna under.
Strö över salvia och droppa över olja.
Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 68°C.
Kycklingfiléerna ska inte stekas för länge, de blir lätt torra.
Men det är viktigt att köttsaften är genomskinlig när kycklingen är färdigstekt.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
Häll av kokvattnet.
Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp.
Värm mjölken.
Blanda moset med varm mjölk och vispa det fluffigt.
Smaka av med salt och peppar, blanda i citronskal och rucola som rivts i mindre bitar.
Servera citronpotatismoset till kycklingen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
1 citron
20 g färsk dill
2 dl greek gurt
salt
peppar
1/2 påse salladslök (à 125 g)
150 g sockerärtor
600 g laxfilé
1 tsk rapsolja
2 dl greek style gurt
Gör så här:
Koka potatisen.
Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten.
Riv yttersta skalet från citronen och hacka dillen.
Blanda citronskal och dill med gurten.
Smaka av med salt och peppar.
Skär resten av citronen i klyftor.
Ansa salladslöken och skär den i stora bitar.
Koka ärtor och lök i saltat vatten ca 3 minuter.
Skär laxen i portionsbitar och stek dem i oljan ca 3 minuter på varje sida eller tills den har en innertemperatur på 54°C.
Krydda med salt och peppar.
Servera laxen med potatis, grönsaker, sås och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 hackad lök
1 msk rapsolja
400 g lamm- eller nötfärs
1 msk garam masala
1 msk curry
1 burk färdig tomatsås (ca 500 g)
1-2 dl vatten
4 skalade och tärnade potatisar
2 dl frysta ärter
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
2 msk mandelspån
2 stora indiska naanbröd eller 4 pitabröd
Gör så här:
Fräs löken i olja.
Tillsätt färsen och kryddorna och låt färsen steka klart.
Häll i tomatsås, vatten och potatistärningar, låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min.
Späd med mer vatten om det känns för tjockt.
Tillsätt ärter och smaka av med salt och peppar (och mer garam masala).
Rosta mandelspån i torr stekpanna, strö över grytan.
Strö eventuellt över hackad salladslök eller koriander.
Servera med varmt bröd.
Antal: 1 kaka
Ugn: 175 grader, ca 55 minuter
Ingredienser:
4 dl Mjöl
1/2 tsk Salt
3 dl Socker
4 tsk Bakpulver
5 msk Kakao
2 1/2 dl Mjölk
2 tsk Vaniljsocker
4 msk Smält margarin
2 dl Grovhackade nötter
Ovanpå:
2 dl Socker
2 dl Farinsocker
4 msk Kakao
1/2 l Vatten; kokande
Gör så här:
Blanda ovanstående (utom det som ska vara ovanpå) och häll i smord men ej bröad form.
Blanda socker, farinsocker och kakao och häll över smeten (JA, det _ska_ vara torrt).
Häll det kokande vatten över (ser knäppt ut, jag vet;-)
Ställ in härligheten ca 55 minuter mitt i ugnen (175 grader)
PS! Allt ser konstigt ut, men ur den "vattniga röran" kommer det att resa sig en chokladkaka med "inbyggd" chokladsås.
Serveras (rumstempererad) med vispad grädde direkt ur formen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g räkor utan skal
1 purjolök
1 grön paprika
2 msk matolja
1,5-2 tsk curry
2 dl tomatkross med örter
2 dl lätt crème fraiche
Gör så här:
Skölj och strimla purjon och paprikan.
Hetta upp oljan och fräs grönsakerna.
Strö över curryn och låt det fräsa med en stund.
Tillsätt tomatkross och låt såsen koka en stund.
Rör i Crème fraiche och räkor.
Låt såsen bli het utan att koka.
Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
Servera såsen till den nykokta bulguren.
Antal: 12 bitar
Ugn: 190 grader + 140 grader, ca 45 minuter + ca 20 minuter i eftervärme
Ingredienser:
125 g äggvita (3 äggvitor från medel-stora-stora ägg)
2 1/2 dl socker
1 tsk maizena
1 krm bakpulver
1 krm ättiksprit
Limekräm:
2 dl crème fraiche
1/2 dl grädde
1 lime(rivet skal + saft)
3 msk florsocker
Garnering:
blåbär och andra färska bär
Gör så här:
Sätt ugnen på 190°.
Vispa äggvitorna, först på låg hastighet, sedan på hög.
Tillsätt sockret lite i sänder, sedan maizena, bakpulver och ättiksprit (gör att smeten blir styvare).
Vispa marängen länge så att den blir riktigt styv.
Spritsa ut 12 maränger på en bakpappersklädd plåt.
Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 140°.
Grädda marängerna i ca 45 minuter.
Stäng av ugnen och låt marängerna grädda färdigt på eftervärme i ytterligare 20 minuter.
Gör limekrämen.
Vispa crème fraiche och grädde.
Tillsätt rivet skal av lime och 1 tsk limesaft samt florsocker.
Bred limekrämen på marängerna och garnera med färska bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
1 förp färsk dill (à 20 g)
2 msk riven färsk pepparrot
2 dl greek style gurt
salt
peppar
250 g broccoli
600 g laxfilé
2 tsk rapsolja
Gör så här:
Koka potatisen.
Hacka dillen fint (spara några vippor till servering).
Riv pepparroten fint på ett rivjärn.
Blanda dillen och pepparroten med gurten.
Smaka av med salt och peppar.
Ansa broccolin och skär den i bitar.
Koka broccolin i saltat vatten ca 4 minuter.
Skär laxen i portionsbitar.
Stek den i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter per sida eller tills innertemperaturen på fisken är 54°C. Krydda med salt och peppar.
Strö lite färsk dill på laxen och servera med broccoli, dillgurt och potatis.
Antal: ca 12 stycken
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
olivolja
socker/sirap/honung (någon matsked för jäsningen bara)
salt
vetegroddar
linfrö
mjöl av valfri sort, jag brukar ha fullkornsdinkel eller grahamsmjöl +vete/rågmjöl
Smakförslag:
rivna morötter + kummin + solrosfrön
tomater + grön paprika + svarta urkärnade oliver
valnötter + torkade aprikoser
rivet äpple + russin + kanel
Gör så här:
Blanda allt, inklusive något smakförslag.
Låt degen vara ganska kladdig när den får jäsa i skålen.
Låt den jäsa 30 min.
Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda in lite mer mjöl, men inte så mycket att degen blir torr.
Låt den vara lite kladdig.
Dela degen i 12 delar och rulla bollar.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa 30 minuter.
Pensla med ägg och häll över sesamfrön (eller vallmo om du hellre vill det).
Grädda i 250°C i ca 10 minuter.
Låt bröden svalna under duk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | 28 | |||
|