Alla inlägg under februari 2021
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
5 dl havreflingor
1 dl grovhackade nötter (mandel & Cashew blandat)
1,5 dl vetegroddar
0,75 dl sesamfrön
1 dl linfrö
20 torkade, osvavlade aprikoser
1 tsk kanel
0,5 dl russin
1 dl vatten
0,5 dl neutral olja (raps eller majs t ex)
1 krm salt
0,75 dl råsocker
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i receptet (de som står ovanför "1 dl vatten"), utom russinen.
Vispa ihop vatten, olja, salt och råsocker och häll över den torra blandningen.
Blanda med en sked tills allt är väl blandat.
Bred ut i långpanna och stoppa in i ugnen, 200°C ca 20 min.
Rör om då och då.
Blanda i russinen när det nästan är dags att ta ut ur ugnen.
Förvara svalt och torrt.
Antal: 8 stycken
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret där i.
Tillsätt sedan mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma 8 bullar av degen med fuktade händer och grädda dem till fin färg i våffeljärnet.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter + 25 minuter
Ingredienser:
400 g skinn- och benfri laxfilé
1 burk strömmingsfilé (ā ca 300 g)
1 kg potatis (fast sort)
20 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn
2 – 2 1/2 msk sirap
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 msk ströbröd
50 g smör
1/2 tsk salt
smör till formen
1 liten rödlök
4 tomater
1/2 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
2 msk finhackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär potatisen i tunna skivor.
Bre ut hälften i en smord ugnssäker form.
Krydda med salt.
Skär laxen i 1/2-1 cm tunna skivor och lägg dem ovanpå potatisen.
Låt surströmmingen rinna av.
Dela surströmmingsfiléerna och fördela över laxen.
Krossa pepparkornen och strö över.
Ringla över sirap och lägg på resten av potatisen.
Krydda med salt.
Blanda mjölk och grädde och häll över.
Täck formen med aluminiumfolie eller smörpapper.
Ställ in i ugnen ca 25 minuter.
Ta ut formen, strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda ytterligare ca 25 minuter, utan aluminiumfolie, tills potatisen känns mjuk.
Servera gärna med en tomatsallad och hårt tunnbröd med lagrad ost och finhackad rödlök.
Ugn: 225-250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1 dl fruktos/strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Bakas i långpanna med bakplåtspapper i botten i 225-250° ca 5 min.
Stjälp upp på ett bakplåtspapper och låt kallna under långpannan.
Skär i lagom stora bitar och lägg glass mellan två.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crčme fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crčme fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Ingredienser:
1 kg vinbär
Till varje kilo passerat mos:
300-400 g (4-5 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj bären och lägg dem i silduk.
Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.
Ställ ner ånginsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.
Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.
Ånga bären över kraftig värme.
Passera den färdigångade bärmassan medan den är varm.
Blanda det paserade moset till önskad konsistens med saften.
Väg moset och rör ner sockret.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredieneser:
800 g skinn- och benfri laxfilé
1 msk fänkålsfrön
2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Stöt fänkålen grovt i en mortel.
Skär laxen i tärningar.
Trä upp på spett.
Krydda runt om med fänkål, salt och peppar.
Lägg spetten på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | 28 | |||
|