Alla inlägg under maj 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g biff
Olja till stekning
2 msk sesamfrön
3-4 salladslökar
Sojamarinad:
4 msk soja, koreansk eller japansk
1 msk sesamolja
3 vitlöksklyftor
1 msk strösocker
1 tsk hela svartpepparkorn
Tillbehör:
4 dl ris
1 gul paprika
Romansallad
200 g sugar snaps
Minitomater
Svamp
Färsk koriander
Srirachasås
Ev. kimchi
Gör så här:
Skär köttet i ½ cm tjocka strimlor.
Sojamarinad:
Rör ihop en marinad av soja, sesamolja, finhackad vitlök, socker och krossade pepparkorn.
Massera in marinaden i köttet och låt det marinera 30 minuter.
Vänd några gånger.
Tillbehör:
Koka riset enligt anvisningen på paketet.
Ansa och strimla paprikan.
Skölj och torka salladen, sugar snaps, tomater och svamp och lägg upp dem på ett tillsammans med koriander.
Stek köttet i lite olja i en het panna 3-4 minuter.
Rör hela tiden så att sockret inte bränner fast.
Köttet ska inte vara genomstekt utan rosa och saftigt.
Strö över sesamfrön och strimlad salladslök.
Servera genast med ris, grönsakerna, srisachasås och ev. kimchi, så att gästerna själva kan mixa och matcha.
Mört kött:
Välj en kvalitetsbit i din bulgogi, t.ex utskuren hängmörad biff, entrecôte eller ribeye.
Antal: ca 10 glas
Ingredienser:
5 dl rabarbersaft, koncentrerad
1-2 dl vodka, kan uteslutas
2 liter mineralvatten
1/2 liter (250 g) jordgubbar i skivor
2 citroner i tunna bitar
isbitar
Gör så här:
Lägg citroner, jordgubbar och isbitar i en stor skål.
Häll på saft, vodka och mineralvatten. Servera.
Rabarbersaften kan bytas ut mot t ex fläderblomssaft.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
3 cl limejuice
2 cl granatäpplesirap (eller grenadine)
mousserande vin (alkoholfritt, med så låg sötma som möjligt)
Gör så här:
Skaka grenadine och lime kallt med is.
Sila genom finmaskig sil ned i ett glas på fot.
Toppa med det alkoholfria bubblet.
Ingredienser:
2 liter färska nässlor
1 dl skållad mandel
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull med vatten.
Lägg i nässlorna och låt koka i 5 minuter.
Häll av vattnet i en ett durkslag och pressa ur vattnet ur nässlorna.
Lägg i nässlorna i en mixer tillsammans med mandel, ost och vitlök.
Häll på olivolja och smaka av med salt och peppar.
Antal: 2-4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
700 g färskpotatis (gärna stora)
2 msk olivolja
1 tsk malen svartpeppar
2 krm salt
25 g vällagrad ost (t.ex. parmesanost, prästost, svecia)
20 g gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda potatisen med olja, svartpeppar och salt och rosta i ugnen i cirka 25 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom och har en krispig yta.
Riv osten och hacka gräslöken.
Strö över ost och gräslök på potatisen och servera gärna med grillade blåmusslor.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 cl Vit sirap
8 cl äppelmust
1 cl citronjuice
Is
2 cl Ginger Ale
Tonic Granskott
Garnering:
Lime
Kanel
Strösocker
Äppelchips
Äppelchips (ca 15 st):
0,5 dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
0,5 dl Strösocker
1 rött äpple
Gör så här:
Blanda samman lite kanel och strösocker på ett fat.
Gnid lite lime längs kanten på glaset och doppa sedan glaset i kanel- och sockerblandning.
Ställ åt sidan.
Skaka vit sirap, äppelmust, citronjuice och is i en shaker.
Sila ner i glaset, tillsätt ginger ale och fyll upp med tonic.
Garnera med t.ex ett äppelchips.
Vill du göra en Äppelcocktail?
Gör på samma sätt, men byt ut till 3 cl äppelmust, 2 cl citronjuice och addera 5 cl gin.
Äppelchips:
Sätt ugnen på 100°C.
Blanda samman vatten, citronjuice och strösocker i en kastrull.
Låt koka upp och koka tills sockret löst upp sig.
Ställ åt sidan och låt kallna.
Skiva äpplen tunt, gärna med en mandolin.
Lägg skivorna i sockerlagen och låt stå ca 15 minuter.
Ta upp äppelskivorna och låt rinna av i ett durkslag.
Lägg ut skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, de får inte överlappa varandra.
Torka i mitten av ugnen (låt ugnsluckan vara lite på glänt) 3–4 timmar, eller tills chipsen är krispiga. Vänd chipsen lite försiktigt efter halva tiden.
Förvara chipsen torrt i en tätslutande burk för att behålla krispigheten.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, 13-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumstempererat
130 g strösocker [1,5 dl]
40 g ljus sirap [2 msk]
10 g bakpulver [2 tsk]
300 g vetemjöl [5 dl]
10 g vaniljsocker [1 msk]
110 g daimchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa smör, strösocker och sirap i några minuter.
Det ska bli fluffigt och mjukt.
Blanda sedan i bakpulver, vetemjöl och vaniljsocker och arbeta med handen till en deg.
Hacka daim och blanda i.
Dela degen i 4 bitar och rulla ut till plåtlånga längder.
Lägg 2 längder på en plåt med bakplåtspapper under och platta till med handflatan.
Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter, eller tills kakorna fått en fin gyllenbrun färg.
Ta ut kakorna och låt dom svalna någon minut innan du skär dem i lagom breda kakor, låt svalna helt och förvara torrt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|