Alla inlägg under maj 2021
Mängd: 1½ liter
Ingredienser:
1 apelsin
1 citron
2 limefrukter
250 g jordgubbar
1 stjälk rabarber
2 dl rabarbersaft (outspädd)
75 cl alkoholfritt rosévin
5 dl kolsyrat vatten
Gör så här:
Skölj och skiva citrusfrukterna.
Dela jordgubbarna till kvartar.
Hyvla rabarbern med en osthyvel till långa snygga strimlor.
Lägg ner frukterna i karaffen och häll över rosé, kolsyrat vatten och rabarbersaft.
Fyll upp med is om du önskar.
Ingredienser:
1 fänkål
1 knippa rädisor
1 citron
1½ dl majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Ansa och skiva fänkålen och rädisor tunt.
Ta till vara den gröna "dillen" på fänkålen.
Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ur juicen.
Smaksätt majonnäsen med citronskal och juice, salt och peppar.
Blanda grönsakerna och "dillen" med majonnäsen.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera fänkålsslawen t.ex till grillad entrecôte.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter naturell yoghurt
½ liter hallon
1 dl Florsocker
Gör så här:
Häll hälften av yoghurten, hallonen och florsockret i en mixer och kör tills det är slätt.
Blanda i resten av yoghurten och häll upp i stora glas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 400 g mathavre (kokt)
ca 6 morötter, skurna i 4 delar (mediumstora)
2-3 palsternackor (små)
3 färdigkokta rödbetor, skurna i klyftor
100 g bondbönor, rostade (salta chips)
ca 40 g mâchesallad
Gör så här:
Börja med att klyva morötterna och palsternackorna på längden i långa smala stjälkar.
Lägg på ugnsplåt med papper, ringla över olivolja, honung och flingsalt.
Rosta i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka.
Ta ut och låt svalna något.
Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet.
Skiva de kokta rödbetorna och lägg upp allt på ett stort fat, mathavre, machesallat, morötter, palsternackor och strö över rostade bondbönor alternativt lite krossade, salta chips.
Mängd: 8 dl
Ugn: 175 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
1 dl svarta linser (torkade)
2 dl havregryn [70 g]
1 dl pumpakärnor
1 dl blandade nötter, hackade (t ex pistasch-, pekan- eller valnötter)
0,5 dl linfrön
1 dl kokoschips
0,5 dl kakaonibs
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
0,5 dl honung, flytande
ev 1,5 dl torkad frukt, hackad (t ex mango, aprikos, tranbär och fikon)
Gör så här:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller 8 timmar (eller häll kokhett vatten över dem och låt stå 1 timme).
Sätt ugnen på 175°C.
Låt linserna rinna av väl.
Blanda dem med havregryn, pumpakärnor, nötter, linfrön, kokosflakes, kakaonibs och flingsalt i en bunke.
Tillsätt rapsolja och honung, och rör runt så att allt blandas väl.
Häll ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i nedre delen av ugnen 30–40 minuter.
Rör om då och då så att det inte bränner.
Sätt eventuellt in en plåt över mot slutet av gräddningen om granolan börjar få för mycket färg.
Låt svalna.
Skär den torkade frukten i mindre bitar och blanda ner i granolan.
Förvara i en lufttät förpackning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 finhackad, liten rödlök
1 krm sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk rapsolja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 dl russin
½ msk balsam- eller äppelcidervinäger
1½ msk honung, gärna flytande
1 tsk kinesisk soja
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Fräs löken i olja utan att den tar färg.
Tillsätt sambal oelek, ingefära, vatten, buljongtärning eller fond, russin, vinäger, honung och soja.
Koka utan lock ca 10 minuter.
Om man vill ha en slät sås kan den mixas i matberedare eller med mixerstav.
Rör ut potatismjölet i lite vatten.
Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.
Antal: 2 flaskor
Ingredienser:
1 kg rabarber
1 citron, gärna obesprutad
6 dl Svenskt Strösocker
3 l vatten
3 msk äppelcidervinäger
Gör så här:
Skölj rabarbern och citronen noga och skär i mindre bitar och citronen i skivor.
Lägg i en stor skål.
Blanda socker, vatten och äppelcidervinäger i en skål och rör tills sockret löst sig.
Häll blandningen över rabarbern och citronerna.
Låt stå inomhus i 3-4 dygn.
Täck med handduk och lock.
Rör om några gånger per dag.
Sila och häll upp på varma, väl rengjorda kraftiga glasflaskor.
Förslut och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn, tills det börjar kolsyras.
Ställ inte flaskorna för varmt för då kan de mögla.
Förvara sedan i kyl minst en vecka.
Var noggrann med hygienen när du gör bubblet.
Obs:
Vid spontanjäsning av drycker kan flaskorna explodera, använd därför kraftigare flaskor, helst med en så kallad bubbla i botten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|