Alla inlägg under maj 2021
Antal: 10-12 minuter
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg (ekologiska)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl standardmjölk (ekologisk)
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
Toppa dina muffins med frosting om du vill göra cupcakes, se recept på frosting i tipsrutan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: ca 20 st
Ingredienser:
Första steget - fördegen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
ca 300 g specialvetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet.
Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Andra steget:
ca 300 g specialvetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med
10 g havssalt
ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar
Gräddas i ånga 250 -210°C.
Gör så här:
Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl.
Degen ska vara ganska lös.
Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.
Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka.
Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt.
Vik sedan ihop degen till tre lager.
Jäs den i ca 40 minuter.
Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla.
Vik ihop brödet som förra omgången.
Jäs ytterligare 40 minuter.
Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm.
Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt.
Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.
Sätt in bröden i ugnen på 250°C.
Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.
Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
Ingredienser:
Antal: 6 portioner
Ugn: 250º, 20 minuter + ca 45 minuter
Ingredienser:
1½ dl grahams- eller rågmjöl
1½ dl vetemjöl
2 krm salt
125 g kallt smör
2 msk vatten
Fyllning:
2 auberginer
2 tsk salt
2+1 msk olivolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ kruka basilika
4 ägg
2 dl mjölk
200 g chévre
250 g små tomater på kvist
Tillbehör:
Blandad sallad
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och smör i matberedare eller i en bunke.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut den på mjölat bord så att den passar en form, 24-26 cm.
Klä formen med degen.
Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.
Skiva auberginerna.
Dela stora skivor.
Lägg skivorna på ett fat eller i en skål och salta dem.
Låt stå minst 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250º.
Lägg auberginen i ett durkslag och pressa ur vätskan.
Fördela bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över 2 msk olja.
Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Fräs den mjuk i 1 msk olivolja i en stekpanna.
Fördela lök, aubergine och strimlade basilikablad i botten på formen.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll blandningen över.
Skär osten i bitar och strö över den och lägg på tomaterna på kvist.
Grädda pajen längst ner i ugnen ca 45 minuter tills den stannat och fått fin färg.
Servera pajen ljummen som vegorätt eller till grillat kött eller grillad korv.
Ugn: 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
75 g smör eller margarin
2 dl blåbär
1 tsk vetemjöl
1 ägg
2 dl strösocker
1 bägare (150 g) fruktyoghurt blåbär
4½ dl vetemjöl
3½ tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Smörj och bröa en bakform - gärna liten långpanna.
Smält smöret och låt det svalna.
Rulla blåbären i vetemjölet.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ner det smälta smöret, yoghurt, vetemjöl blandat med bakpulvret och till sist blåbären i smeten.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.
Kakan är godast lätt ljum.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
150 smör
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
10 after eight
Gör så här:
Börja med att klä en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela after eight-plattorna i tre delar.
Nyp ihop alla ingredienser utom after eight till en smidig deg.
Rulla degen till två längder och lägg på plåten.
Tag två och två after eight och tryck ner i degen, på längden.
Tryck ihop degen lite så att den ”håller fast” after eightbitarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|