Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 9 maj 2021 14:15

Antal: 10-12 minuter

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

100 g smör
2 ägg (ekologiska)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl standardmjölk (ekologisk) 

1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 krm salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. 

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i muffinssmeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
Toppa dina muffins med frosting om du vill göra cupcakes, se recept på frosting i tipsrutan.

Av Maria - 9 maj 2021 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

ca 8 morötter, skalade och skurna i grova bitar
1 klyfta vitlök, skalad och skivad
1 gul lök, skalad och grovt hackad
0,25-0,5 röd chilifrukt, skivad (beroende på önskad hetta)
ca 7 dl grönsaksbuljong 
2 dl kokosmjölk
5 cm ingefära, finriven (ca en tumstor bit)
0,5 citron, saften
rapsolja
salt
svartpeppar

Garnityr, förslag:
rostade kokoschips (eller rostad riven kokos)
halloumiost, stekt
grekisk yoghurt, med riven färsk ingefära
 
Gör så här:
Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och chili. Rör om då och då.
Lägg i morötterna, häll i grönsaksbuljongen och låt koka upp.
Sänk sedan värmen och låt koka tills grönsakerna mjuknat, ca 10 minuter.
Häll i kokosmjölken, pressa i citronsaft och riv ner ingefäran. 
Mixa allt till en slät soppa.
Smaka av med svartpeppar och salt och häll upp soppan i djupa tallrikar.
Matsortera dina skal från morötterna och lökskalen till återvinning och njut av din soppa!
Av Maria - 9 maj 2021 06:00

Antal: ca 20 st

 

 Ingredienser:

Första steget - fördegen:

5 g jäst

3 dl ljummet vatten

ca 300 g specialvetemjöl

 

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet.

Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.

 

Andra steget:

ca 300 g specialvetemjöl

0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med

10 g havssalt

ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar

 

Gräddas i ånga 250 -210°C.

 

 Gör så här:

Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl.

Degen ska vara ganska lös.

Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.

 

Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka.

Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt.

Vik sedan ihop degen till tre lager.

Jäs den i ca 40 minuter.

 

Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla.

Vik ihop brödet som förra omgången.

Jäs ytterligare 40 minuter.

 

Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm.

Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt.

Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.

 

Sätt in bröden i ugnen på 250°C.

Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.

Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter.

Låt bröden svalna på galler.

Av Maria - 8 maj 2021 17:00

Ingredienser:

3-5 röda chilifrukter (färsk)
1 klyfta vitlök
1 dl palmsocker
1 dl vatten
0,5 dl ättiksprit 12 %
salt
 
Redning:
1-2 tsk potatismjöl
1 msk vatten
 
Gör så här:
Om du inte tycker om hetta så börja med att plocka bort kärnorna från chilin.
Kör chili och vitlök i en matberedare så det blir finhackat.
Det ska inte bli en slät pasta.
Lägg chilihacket, socker, vatten och ättika i en kastrull.
Låt koka upp och sänk sedan till medellåg värme.
Låt koka ihop i cirka 10 minuter och smaka av med salt. 
Rör ihop potatismjöl och vatten till en redning.
Tillsätt sedan redningen i såsen.
Koka upp såsen tills den tjocknar.
Smaka eventuellt av med mer ättika.
Av Maria - 8 maj 2021 15:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 250º, 20 minuter + ca 45 minuter


Ingredienser:
1½ dl grahams- eller rågmjöl

1½ dl vetemjöl

2 krm salt

125 g kallt smör

2 msk vatten


Fyllning:

2 auberginer

2 tsk salt

2+1 msk olivolja

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

½ kruka basilika

4 ägg

2 dl mjölk

200 g chévre

250 g små tomater på kvist


Tillbehör:
Blandad sallad


Gör så här:

Blanda mjöl, salt och smör i matberedare eller i en bunke.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Kavla ut den på mjölat bord så att den passar en form, 24-26 cm.

Klä formen med degen.

Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.


Skiva auberginerna.

Dela stora skivor.

Lägg skivorna på ett fat eller i en skål och salta dem.

Låt stå minst 30 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 250º.

Lägg auberginen i ett durkslag och pressa ur vätskan.

Fördela bitarna på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över 2 msk olja.

Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills de är mjuka och börjar få färg.


Hacka löken och finhacka vitlöken.

Fräs den mjuk i 1 msk olivolja i en stekpanna.

Fördela lök, aubergine och strimlade basilikablad i botten på formen.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.

Häll blandningen över.

Skär osten i bitar och strö över den och lägg på tomaterna på kvist.

Grädda pajen längst ner i ugnen ca 45 minuter tills den stannat och fått fin färg.


Servera pajen ljummen som vegorätt eller till grillat kött eller grillad korv.

Av Maria - 8 maj 2021 06:30

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

3 ägg
2 dl grädde
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl 
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2,25 dl olivolja
1 citron, saften och skalet
1 apelsin, skalet (gärna blodapelsin)
olivolja (till formen)
ströbröd (till formen)

Servering:
ev blodapelsin
ev 2 dl grädde, vispad
 
Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
Vänd ner vetemjöl, grädde, salt, bakpulver och olivolja.
Pressa saften från citronen samt riv skalet från både citronen och apelsinen. 
Vispa ner citronsaften och citrusskalen i smeten.
Häll upp smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan på 175 grader i ca 25-30 minuter beroende på formens storlek.
En större sockerkaksform kräver längre tid i ugnen.

Servering:
Servera kakan naturell eller med blodapelsin och lite vispad grädde.
Av Maria - 8 maj 2021 06:00

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
75 g smör eller margarin

2 dl blåbär

1 tsk vetemjöl

1 ägg

2 dl strösocker

1 bägare (150 g) fruktyoghurt blåbär

4½ dl vetemjöl

3½ tsk bakpulver


Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.

Smörj och bröa en bakform - gärna liten långpanna.

Smält smöret och låt det svalna.

Rulla blåbären i vetemjölet.

Vispa ägg och socker vitt och poröst.

Rör ner det smälta smöret, yoghurt, vetemjöl blandat med bakpulvret och till sist blåbären i smeten.

Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.

Kakan är godast lätt ljum.

Av Maria - 8 maj 2021 06:00

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

150 smör
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk ljus sirap 

1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
10 after eight


Gör så här:

Börja med att klä en plåt med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 175 grader.
Dela after eight-plattorna i tre delar.
Nyp ihop alla ingredienser utom after eight till en smidig deg. 

Rulla degen till två längder och lägg på plåten.

Tag två och två after eight och tryck ner i degen, på längden.

Tryck ihop degen lite så att den ”håller fast” after eightbitarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards