Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 7 maj 2021 16:30

Ingredienser:

1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja 

1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad


Gör så här:

Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen. 

Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.

Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.

Av Maria - 7 maj 2021 15:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

2½ dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajennpeppar

5 vitlöksklyftor

3 msk olivolja


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.

Skala och skiva vitlöken.

Värm oljan på medelvärme, lägg i vitlöken och låt ligga tills den börjar bli rostad och gyllenbrun.

Dra av från plattan.

Lägg vitlöksskivorna i aiolin och mixa.

Spar några skivor till garnering.


Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.

Av Maria - 7 maj 2021 14:30

Antal: 2-3 portioner

Ugn: 200 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

1 burk tomatsås, gärna med chili [á 390 g]
2 dl vatten
200 g pasta penne, okokt (glutenfri om man behöver)
1 dl fryst spenat
1 dl parmesanost, riven 

125 g minimozzarella (eller 1 hel ost i kuber)
2 msk soltorkade tomater, hackade
svartpeppar
ev rucolasallad (till servering)


Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.
Häll ner tomatsåsen i en form.
Häll 2 dl vattnet i den tomma tomatsåsburken och skaka. H

äll ner vätskan i formen. 

Blanda ner pastan i såsen.
Toppa med spenat, ost, soltorkade tomater och svartpeppar.
Tillaga i ugnen i 25-30 minuter.
Servera gärna gratängen med rucolasallad till.


Receptet går bra att dubbla.

Av Maria - 7 maj 2021 06:00

Mängd: ca 7 dl


Ingredienser:

3 stora kvistar fransk dragon

3 stora kvistar timjan

3 kvistar rosmarin

4 lagerblad

En nypa fänkålsfrön

7 dl vitvinsvinäger


Gör så här:

Banka kryddväxterna lätt innan de packas ner i en burk eller flaska.

Häll på vinägern och täpp till ordentligt.

Skaka burken eller flaskan och låt stå i 2-3 veckor under daglig omskakning.

Sila av vinägern och krama ur örterna ordentligt.

Smaka av för att känna om örtsmaken är stark nog.

Om inte, upprepa proceduren.

Tillsätt en färsk örtkvist till den färdiga vinägern.

Av Maria - 7 maj 2021 05:45

Antal: 2 stycken


Ingredienser:

4 msk vetemjöl
6 msk O’boy Original
1 ägg
3 msk mjölk
3 msk matolja
1 tsk bakpulver
Marabou mjölkchoklad [2 rutor]

Till dekoration:
20 g Marabou mjölkchoklad
O’boy Original
 
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom Marabou mjölkchoklad.
Häll i två muggar som rymmer minst 2 dl var.
Tryck ner en ruta Marabou mjölkchoklad i varje kopp och mikra på full effekt i 2-3 minuter.
Ringla över lite smält choklad och pudra över O’boy.
Ät genast!
Av Maria - 6 maj 2021 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g nötfärs
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälken
2 klyftor vitlök 

0,5 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin (eller vatten)
400 g krossade tomater
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
peppar, nymalen
kokt pasta, till servering


Gör så här:

Finhacka lök, morot och selleri så fint du kan.

Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladets sida och finhacka.

Låt fräsa med de andra grönsakerna i någon minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.

Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut. 

Tillsätt vin eller vatten och låt få ett snabbt uppkok.
I med tomatkross, oregano, timjan, lagerblad i pannan.

Salta och peppra.

Låt puttra under lock i minst 20 minuter, gärna mer om du har tid.

Av Maria - 6 maj 2021 15:00

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

1 stor aubergine, ca 400 g

5 msk olivolja

2 finhackade salladslökar

1 stor, pressad vitlöksklyfta

2 msk finhackad, färsk persilja

Salt

Peppar


Garnera med:

Paprikapulver


Servera med:

Baguette


Gör så här:

Skär auberginen i tjocka skivor och strö salt över för att dra ur den beska smaken.

Ställ åt sidan i 30 minuter, skölj sedan och klappa skivorna torra.

Hetta upp 4 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme.

Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de är mjuka och börjar få färg.

Ta upp dem och låt svalna.

Allteftersom skivorna svalnar rinner oljan ur dem igen.

Hetta upp ytterligare 1 msk olivolja i stekpannan.

Lägg i salladslök och vitlök och stek i 3 minuter till salladslöken blir mjuk.

Ta bort från värmen, ställ åt sidan och låt allt svalna.

Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till grov puré.

Häll över i en serveringsskål och blanda i persilja.

Smaka av och krydda mer om så behövs.

Servera genast eller täck över och ställ kallt tills 15 minuter före servering.

Strö paprikapulver över och servera med baguette.

Av Maria - 6 maj 2021 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 10 minuter + ca 25 minuter


Ingredienser:

1 förp pajdeg
1 klyfta vitlök
1 zucchini (stor)
2 förp körsbärstomater
1 förp halloumiost 
salt
peppar

Äggstanning:
3 ägg
4 dl mjölk
2 msk soltorkad tomatcrème (röd pesto)
salt
peppar
sallad (till servering)
olivolja
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tryck ut degen i en pajform och nagga.
Förgrädda i ca 10 minuter.
Hacka vitlök fint.
Hacka zucchini grovt.
Dela körsbärstomaterna. 
Tärna halloumi, stek gyllene i olja, ta upp och stek zucchini och vitlöken på hög värme i någon minut.
Tillsätt tomaterna och stek väldigt snabbt.
Ställ pannan åt sidan och blanda i halloumin.
Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen.
Lägg grönsakerna och halloumi i pajskalet, häll på äggstanningen och baka i ugnen i ca 25 minuter.
Låt svalna i minst 10 minuter.
Servera pajen med valfri sallad dressad med olivolja.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards