Alla inlägg under maj 2021
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
4 äggulor
2½ dl rapsolja
1 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Salt
Kajennpeppar
5 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Gör så här:
Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.
Skala och skiva vitlöken.
Värm oljan på medelvärme, lägg i vitlöken och låt ligga tills den börjar bli rostad och gyllenbrun.
Dra av från plattan.
Lägg vitlöksskivorna i aiolin och mixa.
Spar några skivor till garnering.
Bästa resultatet får du om alla ingredienser är rumstemperade.
Antal: 2-3 portioner
Ugn: 200 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
1 burk tomatsås, gärna med chili [á 390 g]
2 dl vatten
200 g pasta penne, okokt (glutenfri om man behöver)
1 dl fryst spenat
1 dl parmesanost, riven
125 g minimozzarella (eller 1 hel ost i kuber)
2 msk soltorkade tomater, hackade
svartpeppar
ev rucolasallad (till servering)
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Häll ner tomatsåsen i en form.
Häll 2 dl vattnet i den tomma tomatsåsburken och skaka. H
äll ner vätskan i formen.
Blanda ner pastan i såsen.
Toppa med spenat, ost, soltorkade tomater och svartpeppar.
Tillaga i ugnen i 25-30 minuter.
Servera gärna gratängen med rucolasallad till.
Receptet går bra att dubbla.
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
3 stora kvistar fransk dragon
3 stora kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
4 lagerblad
En nypa fänkålsfrön
7 dl vitvinsvinäger
Gör så här:
Banka kryddväxterna lätt innan de packas ner i en burk eller flaska.
Häll på vinägern och täpp till ordentligt.
Skaka burken eller flaskan och låt stå i 2-3 veckor under daglig omskakning.
Sila av vinägern och krama ur örterna ordentligt.
Smaka av för att känna om örtsmaken är stark nog.
Om inte, upprepa proceduren.
Tillsätt en färsk örtkvist till den färdiga vinägern.
Antal: 2 stycken
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälken
2 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin (eller vatten)
400 g krossade tomater
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 tsk salt
peppar, nymalen
kokt pasta, till servering
Gör så här:
Finhacka lök, morot och selleri så fint du kan.
Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladets sida och finhacka.
Låt fräsa med de andra grönsakerna i någon minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
Tillsätt vin eller vatten och låt få ett snabbt uppkok.
I med tomatkross, oregano, timjan, lagerblad i pannan.
Salta och peppra.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter, gärna mer om du har tid.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 stor aubergine, ca 400 g
5 msk olivolja
2 finhackade salladslökar
1 stor, pressad vitlöksklyfta
2 msk finhackad, färsk persilja
Salt
Peppar
Garnera med:
Paprikapulver
Servera med:
Baguette
Gör så här:
Skär auberginen i tjocka skivor och strö salt över för att dra ur den beska smaken.
Ställ åt sidan i 30 minuter, skölj sedan och klappa skivorna torra.
Hetta upp 4 msk olivolja i en stor stekpanna över medelvärme.
Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de är mjuka och börjar få färg.
Ta upp dem och låt svalna.
Allteftersom skivorna svalnar rinner oljan ur dem igen.
Hetta upp ytterligare 1 msk olivolja i stekpannan.
Lägg i salladslök och vitlök och stek i 3 minuter till salladslöken blir mjuk.
Ta bort från värmen, ställ åt sidan och låt allt svalna.
Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till grov puré.
Häll över i en serveringsskål och blanda i persilja.
Smaka av och krydda mer om så behövs.
Servera genast eller täck över och ställ kallt tills 15 minuter före servering.
Strö paprikapulver över och servera med baguette.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 10 minuter + ca 25 minuter
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|