Alla inlägg under maj 2021
Mängd: 1-1½ liter färdig buljong
Ingredienser:
500 g fiskskov eller huvud från exempelvis plattfisk, gös, torsk eller lax
1½ liter vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri, 100 g eller 2 stjälkar blekselleri
½ purjolök
3 stjälkar persilja
1 lagerblad
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
Gör så här:
Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten.
Koka upp och dra sedan ner värmen.
Skumma av med en sked.
Skär lök, rotselleri och purjolök i bitar, hacka persiljan.
Tillsätt i kastrullen tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.
Sjud i 10 minuter och ta sedan av från värmen.
Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar av den i en chinoise.
Tips!
Grönsaksbuljong!
Gör på samma sätt som ovan men uteslut fisken och lägg till ytterligare 1 gul lök, ½ purjolök, 2 morötter och 2 palsternackor.
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Sockerkakan:
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g rensade, färska eller frysta bondbönor
5 msk olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad lök
1 tsk malen kummin
1 msk pressad citronsaft
3/4 dl vatten
1 msk hackad, färsk mynta
Salt
Peppar
Garnera med:
Paprikapulver
Servera med:
Råa grönsaker eller bröd
Gör så här:
Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull om bondbönorna är färska.
Lägg i bönorna, minska värmen, lägg på lock och sjud i 7 minuter.
Låt rinna av väl, skölj i rinnande vatten och låt rinna av igen.
Ta av och släng den yttre bönskidan.
Frysta bönor ska vara helt tinade innan bönskidan rensas bort.
Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna.
Tillsätt vitlök, lök och kummin och fräs på svag värme tills löken är genomskinlig och mjuk.
Rör om då och då.
Lägg i bondbönorna, tillaga i 5 minuter under omrörning.
Ta av stekpannan från värmen och häll blandningen i en matberedare eller mixer.
Tillsätt citronsaft, resten av olivoljan, vatten och mynta och mixa till en puré.
Krydda med salt och peppar efter smak.
Häll tillbaka purén i stekpannan och värm försiktigt.
Häll upp i separata portionsskålar, pudra över med paprikapulver och servera med dipptilltugg efter smak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g borlottibönor
50 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
8 skivor bacon eller skinka
Dressing:
1 finhackad vitlöksklyfta
2-3 msk balsamvinäger
1 msk Rörsocker Strö
½ dl olivolja
Gör så här:
Koka bönorna i lättsaltat vatten.
Skölj i kallt vatten.
Blanda samman vitlök, balsamvinäger, rörsocker och olivolja till marinaden i en stor skål.
Lägg i bönorna och blanda väl. Rör i salladen.
Grilla bacon/skinkskivorna och bryt dem i mindre bitar över bönsalladen.
Antal: ca 8 stora eller ca 12 små muffins
Ugn: 175-200 grader, ca 12-20 minuter
Ingredienser:
Muffinssmet:
Mängd: 1 liten flaska
Ingredienser:
1 vaniljstång
2 dl vatten
2 dl Ljus Sirap
1 tsk kardemumma, malen
Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten.
Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 5 minuter.
Rör om då och då.
Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.
Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
8 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk (eller filmjölk)
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Skär smör i tunna skivor.
Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och smör.
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar.
Lägg på smord plåt och forma varje del till en rund kaka.
Snitta kakorna i fyra delar med en vass kniv.
Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 15 min.
Låt sconesen svalna något på galler innan de avnjuts ljumma med smör och ett gott pålägg.
Psylliumfrön, eller loppfrön som de ofta kallas, bildar nyttiga vattenlösliga fibrer i tarmen och blir mat till tarmbakterienrna.
Psylliumfrön är ett av de bästa valen för att mer fibrer, men eftersom detta är en naturligt sätt att få en lycklig mage så behövs lite tålamod.
En problemmage brukar må bättre efter 8 till 10 veckor.
Några recept med psylliumfrön i:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|