Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 6 maj 2021 06:00

Mängd: 1-1½ liter färdig buljong


Ingredienser:
500 g fiskskov eller huvud från exempelvis plattfisk, gös, torsk eller lax

1½ liter vatten

1 gul lök

1 bit rotselleri, 100 g eller 2 stjälkar blekselleri

½ purjolök

3 stjälkar persilja

1 lagerblad

1 tsk salt

5 vitpepparkorn


Gör så här:

Skölj fiskbenen, lägg i en stor kastrull och täck med vatten.

Koka upp och dra sedan ner värmen.

Skumma av med en sked.

Skär lök, rotselleri och purjolök i bitar, hacka persiljan.

Tillsätt i kastrullen tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar.

Sjud i 10 minuter och ta sedan av från värmen.

Låt buljongen stå och dra i minst 30 minuter innan du silar av den i en chinoise.


Tips!

Grönsaksbuljong!

Gör på samma sätt som ovan men uteslut fisken och lägg till ytterligare 1 gul lök, ½ purjolök, 2 morötter och 2 palsternackor.

Av Maria - 6 maj 2021 06:00

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
Sockerkakan:

250 g smör
2 dl mjölk
5 ägg (stora)
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker 
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g smör
1,5 dl kaffe, starkt
2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
riven kokos (till garnering)
 
Gör så här:
Sockerkakan:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Täck din form med bakplåtspapper, långpanna ca 30 x 40 cm.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna. 
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggvispen.
Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Glasyr:
Smält smöret och låt svalna.
Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
Gör en massa små hål i kakan och bred ut glasyren över den.
Garnera med kokosflingor.
Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.

Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Av Maria - 5 maj 2021 14:45

Antal: 6 portioner


Ingredienser:
500 g rensade, färska eller frysta bondbönor

5 msk olivolja

1 finhackad vitlöksklyfta

1 finhackad lök

1 tsk malen kummin

1 msk pressad citronsaft

3/4 dl vatten

1 msk hackad, färsk mynta

Salt

Peppar


Garnera med:

Paprikapulver


Servera med:

Råa grönsaker eller bröd


Gör så här:

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull om bondbönorna är färska.

Lägg i bönorna, minska värmen, lägg på lock och sjud i 7 minuter.

Låt rinna av väl, skölj i rinnande vatten och låt rinna av igen.

Ta av och släng den yttre bönskidan.


Frysta bönor ska vara helt tinade innan bönskidan rensas bort.


Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna.

Tillsätt vitlök, lök och kummin och fräs på svag värme tills löken är genomskinlig och mjuk.

Rör om då och då.

Lägg i bondbönorna, tillaga i 5 minuter under omrörning.

Ta av stekpannan från värmen och häll blandningen i en matberedare eller mixer.

Tillsätt citronsaft, resten av olivoljan, vatten och mynta och mixa till en puré.

Krydda med salt och peppar efter smak.

Häll tillbaka purén i stekpannan och värm försiktigt.

Häll upp i separata portionsskålar, pudra över med paprikapulver och servera med dipptilltugg efter smak.

Av Maria - 5 maj 2021 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g borlottibönor
50 g sallad, valfri sort, gärna olika sorter
8 skivor bacon eller skinka

Dressing:
1 finhackad vitlöksklyfta
2-3 msk balsamvinäger
1 msk Rörsocker Strö
½ dl olivolja

 

Gör så här:

Koka bönorna i lättsaltat vatten.

Skölj i kallt vatten.

Blanda samman vitlök, balsamvinäger, rörsocker och olivolja till marinaden i en stor skål.

Lägg i bönorna och blanda väl. Rör i salladen.

Grilla bacon/skinkskivorna och bryt dem i mindre bitar över bönsalladen.

Av Maria - 5 maj 2021 07:00

Antal: ca 8 stora eller ca 12 små muffins

Ugn: 175-200 grader, ca 12-20 minuter


Ingredienser:

Muffinssmet:

100 g smör
2 ägg (ekologiska)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl standardmjölk (ekologisk) 
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 krm salt

Fyllning:
3 äpplen
1 msk smör, till stekning
2 msk strösocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
 
 
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Skär äpplena i klyftor.
Stek dem i smör, strösocker och kanel.
Låt svalna.
 
Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Av Maria - 5 maj 2021 06:00

Mängd: 1 liten flaska


Ingredienser:

1 vaniljstång
2 dl vatten
2 dl Ljus Sirap
1 tsk kardemumma, malen


Gör så här:

Dela vaniljstången på mitten.

Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 5 minuter.

Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.

Låt svalna utan lock.

Förvaras i kylen.

Av Maria - 5 maj 2021 05:30

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

8 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk (eller filmjölk)


Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.

Skär smör i tunna skivor.

Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och smör.

Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar.

Lägg på smord plåt och forma varje del till en rund kaka.

Snitta kakorna i fyra delar med en vass kniv.
Grädda dina scones mitt i ugnen i ca 15 min.

Låt sconesen svalna något på galler innan de avnjuts ljumma med smör och ett gott pålägg.

Av Maria - 4 maj 2021 19:00

Psylliumfrön, eller loppfrön som de ofta kallas, bildar nyttiga vattenlösliga fibrer i tarmen och blir mat till tarmbakterienrna.

Psylliumfrön är ett av de bästa valen för att mer fibrer, men eftersom detta är en naturligt sätt att få en lycklig mage så behövs lite tålamod.

En problemmage brukar må bättre efter 8 till 10 veckor.


Några recept med psylliumfrön i:

Muffins med soltorkade tomater & fetaost

Råggröt med nypon

Pepparkaksgranola

Hallonsmoothie

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards