Alla inlägg under maj 2021

Av Maria - 28 maj 2021 07:15

Småbröd

Småkakor finns i oändliga varianter.

De kan kavlas, spritsas, klickas eller bakas i formar.

Kakdegar blir bäst i matberedare.

Börja med mjöl och socker i skålen, tillsätt kallt smör i tärningar och kör till en smulig massa.

Tillsägg ägg, äggula eller vätska och kör snabbt ihop till en deg.

Kör du för länge riskerar degen att bli seg.

Du kan också blanda degen på samma sätt med fingertopparna.

Men arbeta inte smöret för länge, då riskerar det att bli för mjukt och degen blir kladdig.

Mördegar kräver ingen jästid men kan behöva vila i kylskåp.

Då sväller mjölet och degen håller ihop bättre när den kavlas.

Degar som ska gräddas i formar trycks ut direkt i formen och får vila därefter.

Smörj eventuellt formen så släpper kakorna lättare.

Låt kakorna vila efter gräddning innan de stjälps ut, då lossar de lättare.

Maränger kan bakas på olika sätt för olika karaktär.

Maränger som ska vara lite sega görs av sjuden smet, torra maränger av kallvispad smet.


Vad gick fel?

Flyter kakorna ut är det för lite mjöl och blir kakorna hårda är det för mycket mjöl.

Äggens storlek spelar också roll för konsistensen när man gör deg till småkakor men också till mjuka kakor.

Används stora ägg kan man behöva tillsätta lite mer mjöl.

Oftast är det medelstora ägg man utgår ifrån i recepten.


Förvaring

Småkakor går utmärkt att frysa.

Packa väl i tättslutande burkar eller folieformar.

Är kakorna inte så ömtåliga går de att packa i tjocka plastpåsar.

I frys som håller -18 grader kan kakorna förvaras ca 3 månader.

Kakor tinar snabbt.

Maränger ska inte frysas utan förvaras i burkar på torr plats.

Av Maria - 28 maj 2021 07:15

Antal: ca 12 stycken


Ingredienser:

4 medelstora lökar

150 g smör eller margarin

3 dl vatten eller sodavatten

2 tsk salt

ca 9 dl matbrödsmjöl av vete (450 g)


Gör så här:

Skala lökarna.

Strimla dem på råkostjärn eller kvarn eller hacka dem fint.

Låt löken fräsa i margarinet på svag värme tills den är mjuk men absolut inte brynt.

Tillsätt salt, vätska och mjöl, arbeta ihop till en ganska lös deg.

Platta ut en liten bit av degen och provgrädda i en het pannkakslagg.

Den ska gräddas 5-6 minuter och vändas en gång under tiden.

Tillsätt mer mjöl om det behövs.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar, platta ut dessa till kakor i storlek som pannkakslaggen och grädda dem.


Tips!

De här lökbröden är goda till "klämmor".


Kan fyllas med:

Kaviar och hackat ägg

Gubbröra = hackad ägg, ansjovis och gräslök

Rökt renstek, hamburgerkött, skinka

Hackad rökt fisk blandad med lite gräddfil och hackad dill

Av Maria - 28 maj 2021 07:00

Antal: ca 20 stycken


Ingredienser:

3 äggulor

1½ dl socker

150 g (knappt 2 dl) potatismjöl

150 g mjukrört margarin eller smör

1 msk citronrasp eller 1 tsk vaniljsocker

3 äggvitor


Gör så här:

Rör äggulor och socker poröst.

Tillsätt potatismjölet, det rörda smöret samt smakämnet.

Rör sist ner de hårt vispade vitorna.

Grädda i våffellagg tills de fått färg.

Förvara dem i tättslutande burk.

Av Maria - 28 maj 2021 06:19

Antal: 15 bullar

Jäsning: 30 minuter + 20 minuter

Ugn: 225 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

3 dl dinkelflingor, alt havregryn
1 dl krossade linfrön
1 dl rågkross
5 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk flytande honung(jag tog 1 1/2 msk)
½ dl rapsolja
1 nypa havssalt
3 dl fullkornsdinkelmjöl
7 dl vetemjöl (jag tog 6 dl och det räckte gott och väl, gick lätt att rulla bullarna)
1 tsk mortelstötta fänkålsfrön
linfrön/dinkelflingor till dekoration
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg flingrona, linfröna och rågkrosset i en bunke.
Koka upp 4 dl vatten och häll ner i bunken.
Låt det svalna och bli fingervarmt.
 
Rör ut jästen tillsammans med 1 dl vatten i en skål.
Blanda jästvattnet, honungen, oljan, saltet, flingorna, linfröna, fänkålsfröna och rågkrosset.
Tillsätt mjölet efter hand.
Arbeta degen smidig.
Jäs degen i 30 minuter.
 
Forma till bullar.
Låt bullarna jäsa ytterligare 20 minuter.
 
Pensla med vatten och strö på linfrön och dinkelflingor till dekorering.
Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Av Maria - 27 maj 2021 16:00

Antal: 1 stor burk

Ugn: 175 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:

2 dl hasselnötter

3 dl havregryn

2 dl dinkelflingor

1 dl hela linfrön

2 dl pumpakärnor

½ dl rapsolja eller solrosolja

½ dl vatten

½ dl flytande honung

1 msk kanel

2 dl torkade tranbär (eller andra torkade bär)

2 dl rostade kokosflingor

100 g hackad mörk choklad, 90%


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Rosta nötterna i en torr stekpanna.

Blanda gryn, dinkelflingor, frön och kärnor och lägg på plåten.

BLanda olja, vatten, honung och kanel.

Häll vätskan över müslin, blanda noggrant.

Rosta i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Rör om då och då.

Låt granolan svalna innan du blandar i tranbär, rostade hasselnötter, kokosflingor och hackad choklad.

Förvara svalt i en burk med tättslutande lock. 

Av Maria - 27 maj 2021 15:45

Antal: ca 100 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

1 tsk bakpulver

8-9 dl vetemjöl (480-540 g)


Garnering:

2 dl florsocker

1½ msk vatten

Strössel


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.

Blanda samman till en deg.

Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla degen tunt på mjölat bakbord och skär ut kakor ca 3*10 cm med hjälp av en sporre.

Grädda kakorna på böjda plåtar ca 10 minuter.

Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr.

Droppa lite på varje kaka och strö över strössel.


Kakorna gräddas på böjda plåtar men kan också gräddas till platta kakor på plåtar.

Av Maria - 27 maj 2021 15:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

3 stora salladsblad

1/2 päron

50 g fetaost

2 msk gula russin

1 tsk rostade melonkärnor (finns att köpa i vissa livsmedelsaffärer)

2 jordgubbar


Dekoration:

2 apelsinskiva

1 dillkvist


Gör så här:

Lägg salladen på ett fat.

Skiva päronet och smula över fetasosten.

Toppa med russin och melonkärnor-

Dela jordgubbarna och lägg över toppa med en apelsinskiva och en dillkvist.

Av Maria - 27 maj 2021 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g mjukt smör

2½ msk vinäger + 1 msk vatten

1 tsk smulad dragon

½ tsk finkrossad vitpeppar

2 msk mycket finhackad lök

½ dl finhackad persilja

½ tsk kinesisk soja

1 tsk dijonsenap

2 krm salt


Gör så här:
Blanda vinäger, vatten, dragon, peppar och lök i en kastrull och koka ihop det hela tills all vätska kokat in i löken.

Låt kallna.

Blanda de övriga ingredienserna och den ihopkokta blandningen av smöret.

Forma smöret till en rulle på ett folieark, lägg smörrullen kallt.

Smöret kan förvaras upp till 3 månader i frysen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards