Alla inlägg under maj 2021
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
4 paprikor (ca 500 g)
1 knippa färsk lök (ca 500 g)
500 g shiitake eller champinjoner
1 msk sesamfrön
1 tsk gourmetsalt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Ansa och skär löken i strimlor.
Skölj och dela svampen.
Lägg grönsakerna och svampen i pannan (wokpanna med hål i) och ställ den på grillgallret.
Inget fett behövs.
Rör försiktigt i grönsakerna under tiden.
Grilla i omgångar 3-4 minuter.
Strö på sesamfrön, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ stor gurka, ca 350 g
½ tsk salt
2 dl matlagningsyoghurt
1 klyfta vitlök
8 blad färsk mynta, ca 1 tsk torkad
Gör så här:
Skala och kärna ur gurkan.
Skär den i 3 mm tjocka skivor.
Lägg dem i ett durkslag och strö på salt.
Låt stå ca 10 minuter.
Pressa ur gurksaften.
Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök och finhackad mynta.
Låt stå i kyl minst 1 timme.
Lättgjord kall sås som passar förträffligt till grillat kött.
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100g smör
100g mörkchoklad (eller 200g, går lika bra!)
200g vit choklad
2 ägg
2dl strösocker
1 msk vanilj socker
1 gnutta salt
1½dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Lite kakao
Gör så här:
Smält smör, med fördel i mikron.
Hacka chokladen och rör i det smälta smöret.
Rör tills chokladen har smält.
Blanda i alla torra ingredienser utom den vita chokladen.
Rör om och kanske smaka?
Rör i äggen (ett i taget står det i alla recept men det funkar att ta i båda samtidigt).
Grov hacka den vita chokladen och blanda hälften i smeten.
Smörj en form med lite smör och bröa med kakaon.
Häll över smeten i formen och strö över resten av den vita chokladen.
Grädda mitt i ugnen 175grader ca 15 min.
Kakan ska vara kladdig!
Servera med lättvispad grädde.
Tillsätt någon av dessa ingredienser för att få variation på kakan:
grovhackade valnötter
grovhackade salta jordnötter
Syltade körsbär
Krossade polkagrisar
bananbitar
Hallon
Marshmallows
Måndag:
Lunch:
Fil, flingor, sylt, smör, bröd och sardiner.
Middag:
Spaghetti carbonara, salladsassiette med avokado, valnötskärnor och senapsdressing.
Gorgonzola och päron
Tisdag:
Lunch:
Skinksallad, bröd och smör.
Middag:
Olivspäckad färsterrin, kokt potatis, broccoli.
Hjortronäpplen i folie, lösvispad grädde.
Onsdag:
Stekt blodpudding, vitkålssallad med lingonsylt.
Apelsinsoppa med skorpor:
Rör ut 1½ msk potatismjöl med 7 dl vatten, koka upp, sjud någon minut. Tag kastrullen från värmen och vispa i saften av 3 apelsiner. Smaksätt med socker.
Torsdag:
Plättar med sylt.
Fredag:
Vegetarisk lasagne, sallad.
Färdigköpt sorbet och rån.
Lördag:
Lunch:
Stekt ägg på brödskivor, stekt bacon, tomat.
Middag:
Stora lammköttbullar, ris, brysselkål, gelé.
Strutar med bär och vispgrädde.
Söndag:
Lunch:
Omelett med sparris, smör och bröd.
Middag:
Kokt torsk, skirat smör, potatis, pepparrot.
Måndag:
Kall rostbiff, stekt potatis och sås av smält svartvinbärsgelé.
Ost och färsk frukt.
Tisdag:
Risotto på hönsrest.
Komplettera ev med strimlad paprika och lättbacon.
Glasspinnar.
Onsdag:
Stekt blodpudding, vitkålssallad och lingonsylt.
Skivade apelsiner och bananer.
Torsdag:
Fiskfärs, kokt potatis, djupfrysta sommargrönsaker och svampsås.
Fryst färdig färs sparar tid, laga anvisningen på paketet.
Plättar med sylt.
Fredag:
Grönsakssoppa med skinksmörgåsar: Friggs grönsaksbuljong är minimalt salt, koka upp, blanda ner favoritgrönsakerna och sjud till tuggmotstånd. Kryddgrönt över.
Smulpaj med blåbär och glass eller lättvispad grädde.
Lördag:
Lunch:
Risgrynsgröt med kanel och smörgås.
Koka några portioner extra till söndagsdesserten.
Middag:
Biff med lök, stekt potatis och sallad.
Strutar med lingongrädde.
Söndag:
Lunch:
Omelett med currysmak och mycket kryddgrönt.
Middag:
Rödspätterullader, favoritgrönsaker och dillpotatis.
Apelsinris: Smaksätt kall risgrynsgröt med vanilla, några msk koncentrerad apelsinjuice och vispad grädde efter smak. Garnera med skivade apelsiner.
Måndag:
Lasagne och sallad
Tisdag:
Hemmagjorda potaisbullar, fläsk och lingon
Onsdag:
Köttfärssoppa med pasta, aioli och bröd
Torsdag:
Friterade jätteräkor, ris och sötsursås med grönsaker
Fredag:
Fläskfilé i gräddsås med potatis och sallad
Lördag:
Kasslergratäng, ris och sallad
Söndag:
Flygande Jabob
Måndag:
Pasta med grön ärtpesto: Mixa 3 dl kokta ärter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 dl rostade och saltade solrosfrön. Blanda med nykokt pasta och ringla över extra olivolja.
Krämig fruktyoghurt.
Tisdag:
Rödbetor, ugnsbakade i klyftor med olja och flingsalt. Servera på salladsbädd med getost, honung, gurka och solrosfrön.
Chokladsemla - lite kakao och florsocker i grädden och mörk chokladhack i mandelmassan.
Onsdag:
Cornflakesstekta laxnuggets, pommes frites och apelsin- och ingefärsmajo.
Mixa 4 dl frysta blandade bär, ½ dl socker och 3-4 dl crème fraiche. Fördela i glas, servera genast.
Torsdag:
Färsfyllda kåldolmar med sky, lingon och kokt potatis.
Passionsfrukt och hallon.
Fredag:
Frasiga smördegsknyten med späda skott och sallad till med avokado, sparris och blandade bönor.
Ugnsstekta bananer: Dela bananer på längden, lägg i ugnsform. Pensla med lönnsirap och limesaft, stek ca 10 minuter i 225 grader. Vispad grädde till.
Lördag:
Getost- och pestolasagne: Varva lasagneplattor med kokta linser, avrunnen bladspenat, bechamelsås och rikligt med smulad getost och grön pestoröra. Sås och riven gratängost överst, ca 25 minuter i 200 grader.
Mixa 1 liter snoppade jordgubbar med 1 burk sötad kondenserad mjölk. Frys ca 2 timmar, rör om då och då. Servera i små bägare.
Söndag:
Flygande Jacob: Rensa en färdiggrillad kyckling och lägg i ugnssäker form. Vispa grädde, blanda med chilisås och bre över kycklingen. Fördela bananskivor och jordnötter över chiligrädden. Gratinera ca 15 minuter i 175 grader. Ris och sallad till.
Krustader fyllda med choklad-philadelphia, garnera med hallon.
Måndag:
Buljongkokt vitkål med kummin och korv: Skär bitar av en stor klyfta vitkål och 4 potatisar i klyftor. Fräs det i lite flytande margarin och häll över 1-1½ dl grönsaksbuljong. Smaksätt med salt och peppar och lite kummin. Strö över hackad persilja. Servera med stekt mager falukorv.
Tisdag:
Het soppa med palsternackor: Hetta upp lite margarin i en kastrull. Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minut. Skala och tärna ½ kg palsternackor. Lägg tärningarna i grytan, salta och peppra och häll på 7 dl grönsaksbuljong. Låt koka tills tärningarna är mjuka, ca 20 minuter. Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät. Klicka lite lätt crème fraiche i soppan före serveringen.
Onsdag:
Gorgonzolapasta med tomatsallad: Fräs 1 pressad vitlök i lite smör, tillsätt 2 dl mjölk och 50 g gorgonzola. Låt osten smälta i mjölken. Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde. Låt såsen koka samman 5-10 minuter. Tillsätt 2 msk hackad basilika. Koka pastan. Skiva 3-4 tomater och 1 rödlök. Blanda tomater, rödlök, 1 msk olja och lite salt.
Torsdag:
Röda färsbiffar: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs. Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris. Stek biffarna gyllene i lite margarin. Servera med nykokt pasta.
Fredag:
Lammgryta från Provence: Skär 500 g benfritt lammkött i små tärningar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 hackad gul lök, 1 dl buljong, 1 msk vinäger, 2 msk soja, 1 tsk timjan. Sjud under lock på svag värme ca 45 minuter. Fräs 8-10 schalottenlökar och 4 vitlöksklyftor i lite smör och lägg dem i grytan när 5 minuter återstår av koktiden. Red av med 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Blanda i ½ dl grädde och koka upp igen. Smaka av.
Lördag:
Laxtartar med senapssås, spenatpaj med valnötter, Kycklingköttbullar, äggroyal med rökt lax, löjromssill.
Söndag:
Rödtunga på grönsaksbädd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|