Alla inlägg under juni 2021
Ingredienser:
4 apelsiner
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 apelsinskal rivet
2 finhackade röda chilifrukter
Gör så här:
Blanda alla ingredieser till marinaden.
Lägg köttet i dubbla plastpåsar som skall marineras och lägg därefter i marinaden och låt marinera minst 30 minuter.
Passar bland annat till griskött.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 stor vitlöksklyfta
1 röd chili
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 msk färskpressad limesaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl olja
1 dl olivolja
Gör så här:
Skala och riv vitlöken.
Dela och kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vitlök, chili, äggulor, senap, limesaft, salt och peppar.
Vispa i oljan och ½-1 msk vatten droppvis under kraftig vispning.
Servera aiolin till allt grillat kött.
Ingredienser:
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
½ tsk mald kanel
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad och smulad mejram
2 tsk torkad och smulad oregano
1 tsk torkad och smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.
Måndag:
Spaghetti med snabba såsen, sallad. Fräs en hackad vitlöksklyfta i någon msk olja i en kastrull, slå på 1 förpackning krossade tomater med basilika, koka upp och sjud några minuter. Tärna 1 förpackning fetaost, lägg i och rör om, smaka av. Toppa med provensalsk kryddblandning efter smak.
Glasspinne.
Tisdag:
Fiskbullar i dill- och kaviarsås, råris med majs.
Semlor.
Onsdag:
Timjanstekta köttfärsjärpar, potatis och tzatziki på äpple och rödlök. Finhacka 1 fast äpple och 1 rödlök, blanda med 2 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Färsk frukt.
Torsdag:
Potatis- och purjolökssoppa, ostsmörgås. Skölj, skala och skär 500 g potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten som precis täcker tills potatisen är mjuk. Stöt sönder den och späd eventuellt med kokande vatten. Lägg i finskuren purjolök och hackad persilja. Koka upp.
Plättar med sylt.
Fredag:
Parisare med rå äggula/stekt ägg, tomatsallad.
Peach melba, persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade varma hallon, vaniljglass.
Lördag:
Stekt rödspätta, citronklyftor, kokt pressad potatis och muskotkryddad hel spenat.
Blåbärspaj med lite riven mandelmassa i pajdegen.
Söndag:
Flygande Jakob, ris och sallad. Lägg skinn- och benfria stekta/grillade kycklingbitar i ugnssäker form. Strö över ananastärningar. Täck med lätt crème fraiche + chilisås. Toppa med strimlat knaprigt stekt bacon och frästa champinjoner. Gratinera 15-20 minuter i 225 grader. Server med ris, rostade jordnötter och sallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde. Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker. Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form. Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Måndag:
Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Tisdag:
Fisksoppa med grönsaker: Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull. Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar. Låt det koka upp. Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen. Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.
Servera med sprödvarmt bröd.
Onsdag:
Pastapytt: Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter. Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar. Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler. Låt allt steka några minuter. Blanda ner 2 msk chilisås i pastan. Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter. Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar. Sjud några minuter. Strö över persilja.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Oxfärsbiffar special: Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme. När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff. Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga. Servera med kokt potatis.
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endive.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four: Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon. Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk skocker. Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Måndag:
Apelsinbakad lax med sweet chilisås
Tisdag:
Onsdag:
Ugnsbakad falukorv med bostongurka
Torsdag:
Måndag:
Saffransgryta med räkor & dill
Tisdag:
Onsdag:
Kassler med paprikasås & haricots verts
Torsdag:
Kyckling med sesam & picklade grönsaker
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|