Alla inlägg under januari 2012
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g lax
1/2 dl olivolja
1/2 msk rosépeppar
Flingsalt
1/2 citron
Marinerade tomater:
1/2 kruka färsk basilika
100 g soltorkade tomater
200 g pesto
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt
Peppar
1 rödlök
750 g körsbärstomater i olika färger
70 g rucolasallad
50 g pinjenötter
Gör så här:
Börja med att marinera tomaterna.
Riv ner basilika i en skål.
Grovhacka soltorkade tomater och blanda ner dem i samma skål tillsammans med hälften av peson, olivoljan och balsamvinäger.
Krydda med salt och peppar.
Dela tomaterna, skala och skiva rödlöken och vänd neer i skålen med örtsåsen.
Låt stå kallt och marinera tills servering.
Ringla olivolja över laxfiléerna och krydda med rosépeppar och flingsalt.
Stek dem cirka 5 minuter per sida i en stekpanna.
Lägg laxfiléerna på fyra fat och pressa över saften från 1/2 citron.
Fördela rucolasalladen bredvid laxen och lägg marinerade tomater på rucolan.
Rosta pinjenötterna i en torr panna och toppa tomaterna med.
Fördela resten av peston på tallrikarna.
Antal: 4 stycken
Jäsning: 20 min + 20-30 min
Ugn: 200 grader, ca 40 min
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
12 dl ljummet vatten
3 dl Farinsocker
1 msk salt
1½ dl boveteflingor
9 dl rågsikt
cirka 16 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en stor skål.
Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingor.
Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa i 20 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i fyra lika stora delar som formas till längder.
Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.
Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra.
Låt jäsa i 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 msk olivolja
2 dl hackade blandade nötter, t.ex cashew-, hasel- och valnötter
1 dl solros- och pumpakärnor
½ tsk curry
½ tsk örtsalt
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Tillsätt nötter och kärnor och rör om.
Strö över kryddorna och stek under omrörning tills allt har tagit lite färg.
Strö ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Strö toppingen över sallader, soppor och grytor.
Förvara i en burk med tättslutande lock.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
3 stora salladsblad
1/2 päron
50 g fetaost
2 msk gula russin
1 tsk rostade melonkärnor (finns att köpa i vissa livsmedelsaffärer)
2 jordgubbar
Dekoration:
2 apelsinskiva
1 dillkvist
Gör så här:
Lägg salladen på ett fat.
Skiva päronet och smula över fetasosten.
Toppa med russin och melonkärnor-
Dela jordgubbarna och lägg över toppa med en apelsinskiva och en dillkvist.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
1 st broccoli
500 g laxfilé, utan skinn
½ tsk torkad ingefära
2 st vitlöksklyftor
4 msk potatismjöl
1 st ägg
½ msk honung
½ msk soja
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk olja till stekning
3 dl gräddfil
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, sätt även på vatten till broccolin och dela den i buketter.
Skär laxen i små bitar.
Lägg den i en skål.
Lägg i potatismjöl, ägg, ingefära, honung, soja, vitpeppar och salt.
Låt laxfärsen dra tills riset är nästan klart.
Blanda under tiden ihop gräddfilsåsen.
Lägg i broccolin i det kokande vattnet och förväll den.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Klicka med sked ner laxfärsen i den heta stekpannan, det blir ungefär 8-10 biffar.
Platta till dem lätt.
Stek dem i 2 min på varje sida.
Servera med ris, sås och broccoli.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30-40 minuter
Ingredienser:
4 skivor lammbog
1 knippa bladpersilja
3-4 vitlöksklyftor
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen muskotnöt
1 tsk nymalen blandad peppar (svart-, vit- & rosepeppar)
½ tsk salt
2 msk flytande honung
1 dl olja
Gör så här:
Gör en pesto i mixern av repade persiljeblad, vitlök, kryddor, salt, honung och olja.
Bred peston på lammskivorna.
Häll lite vatten i botten på en ugnsform, lägg köttet i formen och ugnsstek i 200 grader i ca 30-40 minuter tills lammskivorna är möra.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 30 min + 20 min
Ugn: 200 grader, ca 40 min
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1 ägg
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk Dansukker Ljus Sirap
2½ dl riven ost
1 dl Fibrex
ca 6 dl glutenfri mjölmix
Pensling:
ägg
sesamfrö
Gör så här:
Smält matfettet.
Häll på mjölken och värm till 37º (fingervarmt).
Vispa i ägget.
Smula jästen i hushållsmaskinen och tillsätt salt, sirap, riven ost, fibrex och mjölmix.
Slå över mjölkblandningen.
Arbeta degen ordentligt.
Häll upp degen på mjölat bakbord och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Klä en rund bakform, 2 liter, med bakplåtspapper.
Arbeta degen på nytt.
Rulla till en längd och dela denna i 12 bitar.
Forma bullarna och ställ i formen.
Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200º.
Pensla med ägg och strö på sesamfrö.
Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|