Alla inlägg under januari 2012
Jäsning: 40 min + 20 min
Ugn: 225 grader, ca 25 min
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl Rörsocker Strö
2 rivna äpplen
1 dl solrosfrö
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö.
Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna.
Skär degplattan i rutor.
Låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Antal: ca 10 pannkakor eller ca 50 plättar
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
3 msk sojamjöl
½ tsk salt
6 dl soja- eller havremjölk
2-4 msk mjölkfritt margarin eller olja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, sojamjöl och salt ien skål.
Tillsätt hälften av sojamjölken och vispa till en klumpfri smet.
Rör ner resten av mjölken.
Hetta upp laggen eller stekpannan.
Lägg i lite margain och låt det bli ljusbrunt.
Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen.
Beräkna 3/4 dl smet till en pannkaka och ca 1 msk till en plätt.
När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända pannkakan eller plättarna och grädda på andra sidan.
Färgen ska vara ljust gyllenbrun.
Servera med sylt, mos eller bär samt ev. vispad soja- eller havregrädde eller soja- eller havreglass, eller med färsk frukt, hackade nötter och lönnsirap.
Antal: 20 stycken
Jäsning: 1 timme
Ugn: 250 grader, ca 15 min
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk Brödsirap
2 tsk salt
3 msk olja
1 tsk mald kummin
2 dl dinkelflingor
1/2 dl linfrö
2 dl manitoba mjöl
12 dl siktat dinkelmjöl
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, salt, olja, kummin, flingor och frön.
Arbeta in mjölet.
Häll upp degen, den är ganska lös, på mjölat bakbord och platta ut den till ett par centimeter tjock platta.
Strö mjöl över degen och lägg på en bakduk.
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 250°.
Skär degen i trekanter som läggs på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler.
Ingredienser:
1 kg björnbär
250-800 g (3-9 dl) socker
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig mos)
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skummma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Parfinera och bind över burkarna.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 dl sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 dl tahini (sesampasta)
½ dl vatten
1 citron, finrivet skal och saft
Ev. ½ tsk sambal eolek
Salt
Gör så här:
Rosta sesamfröna i en torr het panna, ca 2 minuter.
Skaka pannan hela tiden, de bränns så lätt.
Skala vitlöken.
Mät upp tahini och vatten i en bunke.
Tillsätt sesamfrön, citronskal (endast det gula), citronsaft, riven eller pressad vitlök och ev. sambal oelek.
Mixa slätt med en stavmixer och smaka av med salt.
Vänd ev. ner hackad persilja, hackad färsk mynta eller koriander i röran och droppa över lite olivolja före serveringen.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1½ dl socker
3½ dl (ca 200 g) vetemjöl
3 dl havregryn
5-6 bittermandlar
Gör så här:
Rör matfettet och sockret vitt och poröst.
Tillsätt mjölet, havregrynen och den rivna eller malda mandeln.
Blanda alltsammans väl och tryck ut degen i veckade bakelseformar.
Sätt dem på plåt och grädda kakorna i 225 graders ugnsvärme 5-10 minuter och låt dem kallna i formarna.
Stjälp upp dem försiktigt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|