Alla inlägg under januari 2012
Helt bovete med råstekta rotfrukter
Havrekrossgröt med aprikoser & bärsalsa
Helstekt kött med champinjonssås
Hamburgare med brieost och mangosalsa
Höstgryta med morötter, vinbär & kokt potatis
Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker & hasselbackspotatis
Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör
Hängmörad biff med grönpepparsås, råstekt potatiskaka & ugnsbakade tomathalvor
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk fransk senap
1 msk finhackade färska salviablad
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda och ställ kallt till servering.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 30-40 min + 20 min
Ugn: 200 grader, ca 40 min
Ingredienser:
1½ dl vetekross
2-3 dl vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
½ dl Brödsirap
½ msk salt
1 ägg
1 dl Fibrex
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka vetekrosset mjukt i vattnet.
Häll bort överflödigt vatten och låt svalna.
Smula jästen i en bunke.
Häll över det ljumma vattnet och rör om.
Tillsätt oljan, brödsirapen, saltet, ägget och Fibrex-flingorna.
Tillsätt vetemjölet, lite i sänder, tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig.
Den får inte ha några sprickor.
Dela degen i 2 delar och forma till limpor.
Lägg dessa i smorda 1½ l formar.
Låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda formbröden på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.
Pensla de färdiga bröden med vatten.
Antal: 1 plåtstort bröd
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl vetemjöl (ca 120 g)
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl melonkärnor eller solroskärnor
½ tsk salt
2 dl vatten, kallt
½ tsk kumminfrön
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda mjöl, linfrön, sesamfrön, melonkärnor och salt med vatten.
Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper.
Hjälp ev. till med en blöt slickepott.
Strö över kummin och flingsalt, tryck till lätt.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Kontrollera så att det inte blir bränt.
Låt svalna och bryt brödet i mindre bitar.
Ingredienser:
1 kg körsbär
2 dl vatten
500-800 g (6-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa, skölj och kärna ur bären.
Koka vatten och socker till en klar och simmig sockerlag.
Skumma lagen om det behövs.
Lägg i bären och låt sylten koka ca 15 minuter eller tills bären är fyllda med lag.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|