Alla inlägg under januari 2012

Av Maria - 25 januari 2012 15:15

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 1 timme

Ugn: 200 grader, 1 timme


Ingredienser:

5 dl vatten
3 dl rågkross
½ dl Fibrex
50 g jäst
1 dl Mörk Sirap
1 msk salt
½ dl olja
4 dl rågmjöl
cirka 6 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Koka upp vattnet och blanda i rågkross, fibrex, salt och olja.

Låt stå i 1 timme.


Smula ner jästen i "gröten" och rör tills den löst sig.

Blanda i sirap och rågmjöl.

Arbeta därefter in vetemjölet.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Forma till 2 limpor som läggs i smorda formar (1½ liter).

Låt jäsa i 1 timme.


Sätt ugnen på 200 °C.

Grädda fullkornsbröden i 1 timme.

Låt svalna på galler under duk.

Av Maria - 25 januari 2012 07:15

Ingredienser:

1 kg svarta vinbär

3 dl vatten

300-800 g (4-9 dl) socker

(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Repa, snoppa och skölj bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Koka bären ca 5 minuter.

Tillsätt sockret.

Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fylllda med lag.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 24 januari 2012 20:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

75 g havssallat

½ röd spansk peppar

2 tsk sesamfrön

½ dl japansk soja

2 msk risvinäger

1½ msk strösocker

1 msk sesamolja


Gör så här:

Skölj sallaten väl i ett durkslag och låt den rinna av.

Strimla sallaten runt.

Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.

Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt dra 15 minuter.

Servera sallaten till fisk och skaldjur.




Av Maria - 24 januari 2012 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

200 g fetaost

1 dl majonnäs

Salt

Peppar

300 g vitkål

1 fänkål

20 g smör

1/2 dl hackad färsk persilja

1/2 dl hackad färsk basilika

150 g cocktailtomater

1 citron i klyftor


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.

Mosa fetaosten och blanda med majonnäs, salt och peppar.

Bred blandningen över laxbitarna.

Låt stå i ugnen 15-20 minuter.

Strimla vitkålen och fänkålen.

Fräs i smör tills grönsakerna har blivit lite mjuka.

Salta och peppra och strö över hackade örter.

Servera den gratinerade laxen med grönsakerna, cocktailtomaterna och lite extra citron.

Av Maria - 24 januari 2012 10:45




Antal: 1 bröd

Jäsning: 45 min

Ugn: 200 grader, ca 35 min


Ingredienser:

50 g jäst
3/4 dl flytande margarin
5 dl ljummet vatten
1 dl Fibrex
1 dl hirsflingor
1 msk loppfrön
1 tsk salt
1/4 dl Vit Sirap
ca 1 l fin glutenfri mjölblandning


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Tillsätt margarin, och vatten.

Rör i fibrex, hirs och loppfrön och låt stå i 10 minuter.

Blanda i sirapen.

Tillsätt saltet och mjölet och arbeta degen kraftigt med elvisp eller i matberedare i cirka 3 minuter.

Fördela degen i en smord och hirsflinge-beströdd form, cirka 1,5 l.

Låt jäsa i 45 minuter.


Grädda formfranskan på näst understa falsen i 200 °C i cirka 35 minuter.

Låt brödet vila i formen i 5 minuter innan det stjälps upp på galler.

Låt svalna under bakduk.

Frys in i skivor, så är det enkelt att plocka ut så många skivor som går per gång.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards