Alla inlägg under januari 2012
Antal: 2 stycken
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 1 timme
Ingredienser:
5 dl vatten
3 dl rågkross
½ dl Fibrex
50 g jäst
1 dl Mörk Sirap
1 msk salt
½ dl olja
4 dl rågmjöl
cirka 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda i rågkross, fibrex, salt och olja.
Låt stå i 1 timme.
Smula ner jästen i "gröten" och rör tills den löst sig.
Blanda i sirap och rågmjöl.
Arbeta därefter in vetemjölet.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Forma till 2 limpor som läggs i smorda formar (1½ liter).
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda fullkornsbröden i 1 timme.
Låt svalna på galler under duk.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Repa, snoppa och skölj bären.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.
Koka bären ca 5 minuter.
Tillsätt sockret.
Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fylllda med lag.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 g havssallat
½ röd spansk peppar
2 tsk sesamfrön
½ dl japansk soja
2 msk risvinäger
1½ msk strösocker
1 msk sesamolja
Gör så här:
Skölj sallaten väl i ett durkslag och låt den rinna av.
Strimla sallaten runt.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt dra 15 minuter.
Servera sallaten till fisk och skaldjur.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
200 g fetaost
1 dl majonnäs
Salt
Peppar
300 g vitkål
1 fänkål
20 g smör
1/2 dl hackad färsk persilja
1/2 dl hackad färsk basilika
150 g cocktailtomater
1 citron i klyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Mosa fetaosten och blanda med majonnäs, salt och peppar.
Bred blandningen över laxbitarna.
Låt stå i ugnen 15-20 minuter.
Strimla vitkålen och fänkålen.
Fräs i smör tills grönsakerna har blivit lite mjuka.
Salta och peppra och strö över hackade örter.
Servera den gratinerade laxen med grönsakerna, cocktailtomaterna och lite extra citron.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 45 min
Ugn: 200 grader, ca 35 min
Ingredienser:
50 g jäst
3/4 dl flytande margarin
5 dl ljummet vatten
1 dl Fibrex
1 dl hirsflingor
1 msk loppfrön
1 tsk salt
1/4 dl Vit Sirap
ca 1 l fin glutenfri mjölblandning
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Tillsätt margarin, och vatten.
Rör i fibrex, hirs och loppfrön och låt stå i 10 minuter.
Blanda i sirapen.
Tillsätt saltet och mjölet och arbeta degen kraftigt med elvisp eller i matberedare i cirka 3 minuter.
Fördela degen i en smord och hirsflinge-beströdd form, cirka 1,5 l.
Låt jäsa i 45 minuter.
Grädda formfranskan på näst understa falsen i 200 °C i cirka 35 minuter.
Låt brödet vila i formen i 5 minuter innan det stjälps upp på galler.
Låt svalna under bakduk.
Frys in i skivor, så är det enkelt att plocka ut så många skivor som går per gång.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|