Direktlänk till inlägg 14 februari 2013
Främst tänker vi på sockerkaka när mjuka kakor nämns.
Men här får bakverk med mjuka fyllningar, scones och äpple- och fruktkakor också plats.
Det är lätt att lyckas med mjuka kakor om man följer vissa regler.
Vispa kraftigt, helst med elvisp, när du blandar ägg och socker eller smör och socker.
Då arbetas luft in i smeten som blir lätt och porös.
Blanda bakpulver väl med mjölet och vänd varsamt ner det i smeten.
Vispa inte, då blir kakan seg och luften går ur smeten.
Formens storlek är viktig.
Är formen för liten riskerar kakan att jäsa över, är den för stor får du en platt kaka.
Det är lagom att fylla formen till 2/3 med smet.
I recepten anges formarnas storlek, ibland.
Är formen inte volymmärkt, mät upp den med vatten.
Idag finns det formar med s.k släpp lätt-beläggning.
Dessa behöver inte smörjas om kakan innehåller mer än 50 g fett.
Men vill man att kakan ska få vacker färg på utsidan bör formen smörjas med mjukt smör.
Smält smör ger ett tunt skikt och ströbrödet fäster inte lika bra.
Mjuka kakor gräddas i nedre delen av ugnen om inte annat anges i recepten.
Öppna inte ugnsluckan i onödan och aldrig under första delen av gräddningstiden.
Kakan är färdig när stickan är torr när du stuckit den i kakan.
Den börjar också släppa formen i kanterna.
Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på bakgaller.
Låt stå några minuter så att ytan hinner torka.
Kakan blir saftig om den får kallna under formen.
Fuktigheten stannar då i kakan.
Vad gick fel?
Blir kakan toppig har värmen varit för hög.
Då stelnar ytan för tidigt och smeten trycker på underifrån.
Kakan spricker, smeten väller ut och kakan kan bli bränd.
Kakan sjunker ihop på mitten om värmen varit för svag eller om den gräddats för kort tid.
Om kakan blir platt har formen varit för stor.
Om smeten pöser över har formen varit för liten, ugnstemperaturen för låg eller så är det för mycket bakpulver i smeten.
Om kakan sitter fast i formen, är formen smord för lite eller ojämnt.
Kakan har inte vilat innan den stjälps upp.
Kakan lossar lättare om en våt, kall handduk läggs på formens undersida.
Efter en stund brukar kakan lossa, upprepa annars nedkylningen.
Kakan höjer sig inte utan blir tung och degig om smeten har vispats för lite eller för länge sedan mjöl och bakpulver tillsats.
Kakan spricker om ugnen är för varm eller om bakpulver och mjöl blandats för dåligt.
Förvaring:
Mjuka kakor, muffins, scones och rulltårtor bör frysas så snart som möjligt efter att de svalnat.
Fruktkakan är undantaget då den ofta behöver mogna 1-2 dagar för infrysning.
Skiva de stora kakorna, det underlättar om man vill ta ut lite i taget.
Förpacka väl i tjocka plastpåsar eller tättslutande burkar.
Feta kakor har kortare hållbarhet och håller 3-4 månader i frysen.
Kakor som innehåller lite fett, t.ex tårtbottnar, kan förvaras upp till 6 månader.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|