Direktlänk till inlägg 14 februari 2013

Mjuka kakor - Vad gick fel? & Förvaring

Av Maria - 14 februari 2013 08:15




Främst tänker vi på sockerkaka när mjuka kakor nämns.

Men här får bakverk med mjuka fyllningar, scones och äpple- och fruktkakor också plats.

Det är lätt att lyckas med mjuka kakor om man följer vissa regler.

Vispa kraftigt, helst med elvisp, när du blandar ägg och socker eller smör och socker.

Då arbetas luft in i smeten som blir lätt och porös.

Blanda bakpulver väl med mjölet och vänd varsamt ner det i smeten.

Vispa inte, då blir kakan seg och luften går ur smeten.


Formens storlek är viktig.

Är formen för liten riskerar kakan att jäsa över, är den för stor får du en platt kaka.

Det är lagom att fylla formen till 2/3 med smet.

I recepten anges formarnas storlek, ibland.

Är formen inte volymmärkt, mät upp den med vatten.

Idag finns det formar med s.k släpp lätt-beläggning.

Dessa behöver inte smörjas om kakan innehåller mer än 50 g fett.

Men vill man att kakan ska få vacker färg på utsidan bör formen smörjas med mjukt smör.

Smält smör ger ett tunt skikt och ströbrödet fäster inte lika bra.


Mjuka kakor gräddas i nedre delen av ugnen om inte annat anges i recepten.

Öppna inte ugnsluckan i onödan och aldrig under första delen av gräddningstiden.

Kakan är färdig när stickan är torr när du stuckit den i kakan.

Den börjar också släppa formen i kanterna.

Låt kakan vila i formen en stund innan den stjälps upp på bakgaller.

Låt stå några minuter så att ytan hinner torka.

Kakan blir saftig om den får kallna under formen.

Fuktigheten stannar då i kakan.


Vad gick fel?

Blir kakan toppig har värmen varit för hög.

Då stelnar ytan för tidigt och smeten trycker på underifrån.

Kakan spricker, smeten väller ut och kakan kan bli bränd.


Kakan sjunker ihop på mitten om värmen varit för svag eller om den gräddats för kort tid.


Om kakan blir platt har formen varit för stor.


Om smeten pöser över har formen varit för liten, ugnstemperaturen för låg eller så är det för mycket bakpulver i smeten.


Om kakan sitter fast i formen, är formen smord för lite eller ojämnt.

Kakan har inte vilat innan den stjälps upp.

Kakan lossar lättare om en våt, kall handduk läggs på formens undersida.

Efter en stund brukar kakan lossa, upprepa annars nedkylningen.


Kakan höjer sig inte utan blir tung och degig om smeten har vispats för lite eller för länge sedan mjöl och bakpulver tillsats.


Kakan spricker om ugnen är för varm eller om bakpulver och mjöl blandats för dåligt.


Förvaring:
Mjuka kakor, muffins, scones och rulltårtor bör frysas så snart som möjligt efter att de svalnat.

Fruktkakan är undantaget då den ofta behöver mogna 1-2 dagar för infrysning.

Skiva de stora kakorna, det underlättar om man vill ta ut lite i taget.

Förpacka väl i tjocka plastpåsar eller tättslutande burkar.

Feta kakor har kortare hållbarhet och håller 3-4 månader i frysen.

Kakor som innehåller lite fett, t.ex tårtbottnar, kan förvaras upp till 6 månader.




Bakat · Tips
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards