Direktlänk till inlägg 14 februari 2013
Antal: 3-4 portioner (6-7 dl)
Ingredienser:
1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
2 msk smör eller margarin
200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
2 msk smör eller margarin
1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
2 msk smör eller margarin
25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort) + 5 dl vatten
2 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja, äkta
vitpeppar eller svartpeppar
Gör så här:
Färsk svamp:
Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.
Djupfryst svamp:
Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.
Burkkonserverad svamp:
Häll av spadet.
Spara det, om det är gott.
Skär ev svampen i mindre bitar.
Torkad svamp:
Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar.
Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min.
Häll av och spara spadet, men inte från murklor.
Obs!
Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift.
Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort.
För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor.
Se Stuvade murklor.
Stuvningen:
Strö mjölet över svampen, rör om.
Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde.
Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.
Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min.
Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min.
Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|