Alla inlägg under januari 2014

Av Maria - 16 januari 2014 08:15

Ingredienser:
½  broccoli

2 stjälkar selleri

2 äpplen

2 cm ingefära


Gör så här:

Skala ingefäran och dela broccolin, sellerin och äpplena i bitar.

Lägg allt i en råsaftcentrifug.

Häll upp i glas och njut.

ANNONS
ANNONS
Av Maria - 15 januari 2014 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 skivor innanlår av kalv eller skinka, ca 500 g

2 msk smör

Salt

Peppar


Bearnaisesås:

150 g smör

5 krossade vitpepparkorn

3 msk vitvinsvinäger

1½ tsk torkad dragon

1 msk schalottenlök

1 persiljekvist

3 msk vatten

3 äggulor

1 krm salt


Tillbehör:

Hummer- eller kräftkött

Sparris


Gör så här:

Börja med såsen:

Koka peppar, vinäger, lök persilja och vatten i en liten kastrull några minuter, tills ca ½ dl återstår.

Häll i 2 msk vatten, rör om och sila över vätskan i matberedaren.

Tillsätt gulorna och kör några sekunder.

Smält smöret på svag värme.

Häll smöret i en fin stråle medan matberedaren körs för fullt tills såsen tjocknat, salta.

Håll såsen varm i vattenbad.


Putsa köttet och bulta lätt ut det med handen.

Stek köttet i ej för varm panna, ca 2 minuter på var sida.

Lägg upp det på varmt serveringsfat eller tallrikar.

Lägg skaldjur och sparris på köttet och toppa med en klick sås.

Servera med brynt potatis, någon grönsak och resten av såsen bredvid.

Av Maria - 15 januari 2014 12:15

Rosta färdigkokta kikärter i ugnen, hacka grönkål, rör ihop en citrondressing, riv parmesanost.

Blanda, klappa dig själv på axeln och njut!

Av Maria - 14 januari 2014 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g fläskfilé

Salt

Peppar


Marinad:

1/4 dl koncentrerad vinbärssaft

1/4 dl matolja

½ msk soja

1 msk kalvfond (tex Touch of Taste)

1 msk vinäger

1 citronskiva

½ pressad vitlök

1 krm svartpeppar


Sås:

2 dl lätt crème fraiche

1 dl mango chutney

2-3 msk mjölk

Salt

Peppar


Gör så här:
Putsa fläskfilén från fett och hinnor.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en dubbel plastpåse.

Lägg i fläskfilén och knyt till.

Låt påsen ligga ca 5 timmar i kylen.

Ta fram fläskfilén.

Torka av den och bryn den gyllene runt om i lite matfett.

Salta och peppra.

Sänk värmen och låt fläskfilén eftersteka under lock på svag värme ca 15-20 minuter.

Låt fläskfilén kallna.

Rör samman crème fraiche med mango chutney.

Späd med mjölk till lagom tjock sås.

Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp fläskfilén tunt.

Lägg den på ett uppläggningsfat.

Häll lite av såsen över.

Bjud resten separat till.

Skiva exotiska frukter och lägg dem bredvid på fatet.

Av Maria - 14 januari 2014 12:15

Juice, steka, ugnsbaka och purea i all ära.

Men har du masserat grönkål?

Om inte, riv bladen i små bitar, toppa med din favoritvinägrett och låt händerna mjuka upp och jobba in smakerna i bladen.

Smaka skillnaden!

Av Maria - 13 januari 2014 09:30

Måndag:

Fiskburgare: Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili. Forma burgare och stek gyllene. Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.

Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.


Tisdag:

Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.

Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.

Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.


Torsdag:

Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.

Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker. Vaniljkesella till.


Fredag:

Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform. Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.

Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.


Lördag:

Kikärtspanzanella, en klick färskost till.

Päronkaka: Riv 300 g  mandelmassa och blanda med 3 ägg. Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över. Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader. Servera ljummen med grädde.


Söndag:

Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.

Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se