Alla inlägg under januari 2014

44

Av Maria - 22 januari 2014 06:00

Av Maria - 22 januari 2014 06:00

Mängd: 6 dl


Ingredienser:

8 dl krusbär
1 klyfta vitlök
1 hackad gul lök
1 dl äppelcidervinäger
3 msk solrosolja
1 tsk Garam masala
3 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk chiliflakes
2 tsk mald kardemumma
1 tsk curry
1 tsk senapsfrö
1/2 dl fruktpektin eller 1 äpple


Gör så här:

Hacka lök och vitlök. Skölj och snoppa samt rensa fästen från krusbär.
Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlöken och fräs några sekunder till.
Tillsätt vinäger samt kryddorna.
Tillsätt krusbär.
Koka krusbärschutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock.

Rör då och då.

Akta så den ej bränns.
Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut.

Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock.

Förvaras mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kyl.

Av Maria - 21 januari 2014 19:45

En handfull spenat ger dig hela dagsbehovet av K-vitamin och en ordentlig dos A-vitamin.

K-vitamin krävs för att blodet ska kunna koagulera, och A-vitamin håller blicken skärpt.

Av Maria - 21 januari 2014 18:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

4 tjocka skivor av chévre

Rapsolja till stekning

4 skivor gott lantbröd

Ca 250 g blandad grön sallad

Flytande honung


Nötig salladsdressing:

1 dl valnötter

1 dl rapsolja

½ pressad citron

Honung

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper.

Gratinera dem tills de är gyllene, ca 7 minuter.

Hetta upp rapsolja i en panna och stek brödskivorna gyllene på bägge sidor.

Blanda dressingen.

Hacka valnötskärnorna fint och blanda med honung, salt och peppar.

Blanda dressingen med salladen och fördela på fyra tallrikar.

Lägg ett bröd på varje tallrik och osten på brödet.

Ringla ev över lite flytande honung.

42

Av Maria - 21 januari 2014 06:00

Av Maria - 21 januari 2014 06:00

Mängd: 7 dl


Ingredienser:

1 liter rensade urkärnade körsbär, färska eller frysta
3 msk solrosolja
1 äpple, ca 120 gram
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 - 1 tsk chiliflakes
1 kanelstång
1 tsk mald ingefära
1 tsk currypulver
1 tsk blandade senapsfrön
1 dl muscovadosocker
1 dl russin
1 tsk garam masala
2 tsk mald kardemumma
3 krm salt


Gör så här:

Rensa och kärna ur körsbären.

Du kan använda en urkärnare men det är lätt att bara snitta dem med en lite skalkniv och sedan pilla ut kärnan för hand.
Skala och hacka löken samt vitlöken.
Skala äpplet och skär bort kärnhuset.

Skär i bitar.
Stek löken på lite under medelvärme i några minuter utan att den tar färg.

Tillsätt vitlöken och stek någon minut till.
Tillsätt chiliflakes, kanelstång, ingefära, garam masala, kardemumma, russin, curry, senapsfrön, vinäger, socker och salt.
Tillsätt äpplet samt körsbären.

Rör om.
Låt puttra under lock på låg värme i 1 timme och 20 minuter.

Rör då och då.
Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt.

Låt svalna.

Förvaras mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kylen.

40

Av Maria - 20 januari 2014 20:00

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards