Alla inlägg under januari 2014

Av Maria - 15 januari 2014 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 skivor innanlår av kalv eller skinka, ca 500 g

2 msk smör

Salt

Peppar


Bearnaisesås:

150 g smör

5 krossade vitpepparkorn

3 msk vitvinsvinäger

1½ tsk torkad dragon

1 msk schalottenlök

1 persiljekvist

3 msk vatten

3 äggulor

1 krm salt


Tillbehör:

Hummer- eller kräftkött

Sparris


Gör så här:

Börja med såsen:

Koka peppar, vinäger, lök persilja och vatten i en liten kastrull några minuter, tills ca ½ dl återstår.

Häll i 2 msk vatten, rör om och sila över vätskan i matberedaren.

Tillsätt gulorna och kör några sekunder.

Smält smöret på svag värme.

Häll smöret i en fin stråle medan matberedaren körs för fullt tills såsen tjocknat, salta.

Håll såsen varm i vattenbad.


Putsa köttet och bulta lätt ut det med handen.

Stek köttet i ej för varm panna, ca 2 minuter på var sida.

Lägg upp det på varmt serveringsfat eller tallrikar.

Lägg skaldjur och sparris på köttet och toppa med en klick sås.

Servera med brynt potatis, någon grönsak och resten av såsen bredvid.

Av Maria - 15 januari 2014 17:30

Mängd: 1 liter


Ingredienser:

1 liter rensade röda vinbär
3 msk solrosolja
1 hackad gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
2 röda chilifrukter
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk Garam masala
2 tsk mald kardemumma
1 kanelstång
1 tsk senapsfrö
1 tsk curry
3 dl strösocker
1/2 dl fruktpektin eller 1 äpple


Gör så här:

Hacka lök och vitlök.

Skala och hacka färsk ingefära.

Skölj och strimla chilfrukter.

Skölj och rensa vinbären.
Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära och chili samt fräs några sekunder till.
Tillsätt vinäger, socker samt kryddorna.
Tillsätt vinbären.
Koka chutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock.

Rör då och då.

Akta så den ej bränns.
Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut.

Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock.

Förvaras mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kyl.

28

Av Maria - 15 januari 2014 17:30

Av Maria - 15 januari 2014 12:15

Rosta färdigkokta kikärter i ugnen, hacka grönkål, rör ihop en citrondressing, riv parmesanost.

Blanda, klappa dig själv på axeln och njut!

Av Maria - 14 januari 2014 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g fläskfilé

Salt

Peppar


Marinad:

1/4 dl koncentrerad vinbärssaft

1/4 dl matolja

½ msk soja

1 msk kalvfond (tex Touch of Taste)

1 msk vinäger

1 citronskiva

½ pressad vitlök

1 krm svartpeppar


Sås:

2 dl lätt crème fraiche

1 dl mango chutney

2-3 msk mjölk

Salt

Peppar


Gör så här:
Putsa fläskfilén från fett och hinnor.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en dubbel plastpåse.

Lägg i fläskfilén och knyt till.

Låt påsen ligga ca 5 timmar i kylen.

Ta fram fläskfilén.

Torka av den och bryn den gyllene runt om i lite matfett.

Salta och peppra.

Sänk värmen och låt fläskfilén eftersteka under lock på svag värme ca 15-20 minuter.

Låt fläskfilén kallna.

Rör samman crème fraiche med mango chutney.

Späd med mjölk till lagom tjock sås.

Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp fläskfilén tunt.

Lägg den på ett uppläggningsfat.

Häll lite av såsen över.

Bjud resten separat till.

Skiva exotiska frukter och lägg dem bredvid på fatet.

27

Av Maria - 14 januari 2014 17:30

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards