Alla inlägg under januari 2014

Av Maria - 5 januari 2014 15:45

Mängd: ca 1½ liter

Ugn: 160 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
600 g fiskfärs av kolja och torsk

100 g kallrökt lax, hackad

400 g räkor, skalad vikt

3 ägg

2 msk majsstärkelse

1½ dl räkfond

1½ dl grädde

1 tsk salt

1/4 krm kajenpeppar

1 krm vitpeppar, nymalen

2 msk dill, hackad

1 tsk smör


Dekoration:

Dill

2 limefrukter

Salladsblad

Små plommontomater


Gör så här:
Blanda fiskfärsen med lax, 100 g hackade räkor, ägg, majsstärkelse, räkfond, grädde, salt, pepparsorterna och dill i matberedare med plastkniven monterad eller i en skål.

Arbeta ihop till en smidig färs.

Smörj en bakform med smör. Lägg hälften av färsen i formen och platta till.

Lägg i ett lager med skalade räkor och fyll på med resten av färsen.

Platta till och slå formen i arbetsbänken en gång så att eventuella hålrum försvinner.

Grädda färsen i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

Låt patén svalna i kallt vattenbad.

Ställ sedan in den i kylen täckt med folie.

Vid serveringen dekoreras patén med resterade skalade räkor, dill, limeklyftor, salladsblad och plommontomaterna.

Servera någon sås till, t.ex Rhode Island, örtsås, chilidipp m.m

ANNONS
Av Maria - 5 januari 2014 14:15

Antal: 2 plåtar frökex

Ugn: 150 grader, 45 minuter


Ingredienser:

Frökex:

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

2½ dl vatten

½ dl kokosfett, utan smak

Eventuellt lite flingsalt


Tillbehör:
Avokado

Körsbärstomater

Paprika

Färsk bladspenat

Ärtskott

Salt

Peppar

Olivolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.

Kokosfettet ska smälta.

Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.

Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper.

Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked.

Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg.

Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i 45 minuter.

Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv.

Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar.

Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen.


Servering:

Servera med mogna avokador, tomater som inte är kylskåpskalla, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.

ANNONS
Av Maria - 4 januari 2014 15:30

Antal: ca 30 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 15 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 msk socker

1 ägg

4 dl grahamsmjöl

8-9 dl vetemjöl


Fyllning:
2 dl ketchup

2 paket bacon

2 dl riven mager ost

2 msk oregano


Till pensling:
1 ägg

Flingsalt

Ytterligare lite oregano


Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader.

Rör ut jästen i mjölken.

Tillsätt olja, salt, socker, ägg och mjöl.

Arbeta samman till en smidig deg.

Låt den jäsa ca 30 minuter.


Skär baconskivorna i bitar, stek och låt dem rinna av på papper.

Dela degen i två delar.

Kavla ut varje del.

Bred på ketchupen, strö över bacon, ost och oregano.

Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 15 bitar.

Lägg bullarna i pappersformar eller muffinsbleck.

Låt jäsa 15 minuter.


Pensla med ägget, strö över salt och oregano.

Baka i ugn ca 10 minuter.

Av Maria - 4 januari 2014 15:00

Müslimängd: ca 1 liter

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Müsli:

1½ dl valnötter, hackade

1 dl cashewnötter, hackade

1 dl mandel, hackade

½ dl pinjenötter, hackade

1 dl hela linfrön

1½ dl solrosfrö

1½ dk pumpakärna

1 dl sesamfrö

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 msk blåbärspulver

2 tsk vaniljpulver


Tillbehör:

Naturell yoghurt

Hallon

Blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda nötter, frön, kärnor och kokosflingor och strö ut på en plåt som du täckt med bakplåtspapper.

Klicka ut kokosoljan.

Strö över blåbärs- och vaniljpulvret.

Rosta blandningen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Rör om då och då.

Ta ut müslin ur ugnen och blanda runt.

Förvara svalt.


Servering:

Servera müslin med naturell yoghurt, hallon och blåbär.

Av Maria - 3 januari 2014 15:15

Antal: 10 bitar

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

1 äggula


Fyllning:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal och saft av 1 citron

Florsocker till garnering


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.

Tillsätt äggulan och kör några varv till så att massan går ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Ställ formen i frysen ca en kvart.


Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt grädde, mjöl, vaniljsocker samt skal och saft av citron.

Häll det i det kalla pajskalet.

Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna och pudra med florsocker innan servering.

Av Maria - 3 januari 2014 13:30

Fetter

Fetter mättar och behövs för att kroppen ska tillverka hormoner, reparera celler och kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

De innehåller också livsnödvändiga fleromättade fettsyror som bland annat påverkar blodtryck och immunförsvar.


Det finns olika typer av fett:

Mättat fett finns i smör, ost, feta mjölkprodukter, kokosfett, palmolja, fett, kött, korv och bacon.


Enkelomättat fett hittar man i kyckling, kött, olivolja, rapsolja, mandlar, cashewnötter, hasselnötter, jordnötter och avokado.


Fleromättat omega 3-fett finns i fet fisk, rapsolja och valnötter.


Fleromättat omega 6-fett hittas i rapsolja, sesamfrö, sesamfröolja, majsolja, sojaolja och solrosolja.


Ät så här:

Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör högst en tredjedel av allt fett vi äter komma från mättat fett (smör, ost och feta mjölkprodukter).


Minst två tredjedelar bör komma från enkel och fleromättat fett (olivolja, nötter, avokado, fet fisk).

Undvik härdat fett som hittas i kakor och halvfabrikat.


Proteiner

Proteiner är kroppens byggstenar och ingår i kroppens alla vävnadsceller.

Proteinrik mat mättar bra och behövs för att bilda enzymer och hormoner och bygga upp celler.


Ät så här:

Du hittar bra proteiner i kött, fisk, kyckling, ägg, mjölkprodukter och baljväxter.

Undvik stora mängder rött kött och charkuterier.


Kolhydrater

Kolhydrater är en av kroppens energikällor.


Ät så här:

Välj främst grönsaker med ett lågt kolhydratinnehåll som inte höjer blodsockret snabbt.

Bra val är till exempel spenat, alfalfagroddar, sallad, avokado, fänkål, aubergine, squash, gurka, blomkål, tomat och champinjoner.

Undvik kolhydratrika livsmedel som potatis, pasta, bröd, ris, majs, vetemjöl, söta frukter, socker, godis, glass, juice och andra söta drycker.

LCHF · Tips

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se