Alla inlägg under januari 2014
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor.
Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Mandelfisk: Lägg tinade fiskblock i smord ugnsform, salta och peppra. Bre över crème fraiche, strö på ströbröd och mandelspån. Ca 25 minuter i 225 grader. Kokt potatis och gröna ärter till.
Persikohalvor fyllda med kräm på hälften mezeyoghurt, hälften lemoncurd, strö kokos över.
Tisdag:
Morotssoppa och croissanter med smör och ost.
Apelsinris: Blanda kall risgrynsgröt med vaniljsocker, koncentrerad apelsinjuice, vispad grädde och apelsinklyftor.
Onsdag:
Ugnspannkaka med knaperstekt sidfläsk, brunkål och lingonsylt.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Frittata: Fräs strimlad lök, potatis, samt röd och grön paprika mjuka i olja. Salta, peppra och slå lätt uppvispade ägg i pannan. Stek på svag värme tills äggen stelnat. Riv lagrad ost över. Sallad till.
Ugnsbaka äppelhalvor med en skiva chévre, honung och valnötter.
Fredag:
Nachogratäng: Stek 500 g köttfärs och krydda med tacomix. Blanda 1 burk Philadelphiaost och 1 burk crème fraiche och bre ut i botten av en gratängform. Häll färsen ovanpå och strö över gratängost. Värm i ugnen på 200 grader tills osten smält. Servera med nachochips, salsa och grönsallad.
Plättbakelser: 5 plättar per man travade i hög med nutella och hallonsylt mellan.
Lördag:
Stek strimlor av kycklingfilé med strimlad gul lök och kinakål. Häll på 1 burk kokosmjölk och 1 burk bambuskott. Smaka av med soja och röd curry. Jasminris till.
Smält 2 dl strösocker i en panna. Rör ner 2 dl grovhackade nötter. Låt svalna på smörpapper och bryt nötbräcket över fruktsallad.
Söndag:
Kalops på högrev av nöt, kokt potatis, inlagda rödbetor och riven råkost.
Pannacotta med rårörda blåbär.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
1 liter rensade frysta aroniabär
3 msk solrosolja
1 hackad rödlök
1 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
1/2 - 1 tsk chiliflakes (valfritt och OBS styrkan kan variera)
1 dl cidervinäger
1 tsk salt
1 äpple
3 tsk Garam masala
2 tsk mald kardemumma
1 kanelstång
1 tsk gula senapsfrön
3 tsk curry
2,5 dl strösocker
Gör så här:
Skölj och rensa aroniabären.
Frys in dem över natten.
Hacka lök och vitlök.
Skala och hacka färsk ingefära.
Skala och tärna äpplet.
Värm oljan i en kastrull samt fräs rödlöken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära, äpple och 1/2 tsk chiliflakes samt fräs några sekunder till.
Tillsätt äppelcidervinäger, socker samt kryddorna.
Tillsätt aroniabären.
Koka aroniachutneyn på låg värme i ca 1 timme utan lock.
Rör då och då.
Akta så den ej bränns.
Kokar den torrt så kan du tillsätta lite vatten.
Ta upp den hela kanelen och släng den.
Mixa chutneyn genom att köra med en stavmixer till en grov röra.
Du kan också mixa den i en matberedare förstås.
Eller bara mixa med en potatisstöt så mycket du kan till en mosig chutney.
Koka i 20 minuter till.
Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kyl.
Mängd: ca 1½ liter
Ugn: 160 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
600 g fiskfärs av kolja och torsk
100 g kallrökt lax, hackad
400 g räkor, skalad vikt
3 ägg
2 msk majsstärkelse
1½ dl räkfond
1½ dl grädde
1 tsk salt
1/4 krm kajenpeppar
1 krm vitpeppar, nymalen
2 msk dill, hackad
1 tsk smör
Dekoration:
Dill
2 limefrukter
Salladsblad
Små plommontomater
Gör så här:
Blanda fiskfärsen med lax, 100 g hackade räkor, ägg, majsstärkelse, räkfond, grädde, salt, pepparsorterna och dill i matberedare med plastkniven monterad eller i en skål.
Arbeta ihop till en smidig färs.
Smörj en bakform med smör. Lägg hälften av färsen i formen och platta till.
Lägg i ett lager med skalade räkor och fyll på med resten av färsen.
Platta till och slå formen i arbetsbänken en gång så att eventuella hålrum försvinner.
Grädda färsen i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
Låt patén svalna i kallt vattenbad.
Ställ sedan in den i kylen täckt med folie.
Vid serveringen dekoreras patén med resterade skalade räkor, dill, limeklyftor, salladsblad och plommontomaterna.
Servera någon sås till, t.ex Rhode Island, örtsås, chilidipp m.m
Antal: 2 plåtar frökex
Ugn: 150 grader, 45 minuter
Ingredienser:
Frökex:
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2½ dl vatten
½ dl kokosfett, utan smak
Eventuellt lite flingsalt
Tillbehör:
Avokado
Körsbärstomater
Paprika
Färsk bladspenat
Ärtskott
Salt
Peppar
Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.
Kokosfettet ska smälta.
Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.
Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked.
Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg.
Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.
Grädda i 45 minuter.
Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv.
Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar.
Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen.
Servering:
Servera med mogna avokador, tomater som inte är kylskåpskalla, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.
Mängd: 7 dl
Ingredienser:
1 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
750 gram frysta eller färska lingon
1/2 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
5 cm hackad grön chili som jalapeno eller 1 röd spansk chilipeppar eller valfri sorts chili efter tycke
1 klyfta vitlök
1/3 tsk garam masala
1/2 tsk currypulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad ingefära
1 liten stång kanel
Gör så här:
Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull.
Tillsätt lingon samt vinäger, rör och låt koka på låg värme.
Skölj chili och dela den.
Rensa ut kärnor och blomfäste.
Strimla chilin och lägg i med lingonen.
Skala och pressa vitlök samt tillsätt till lingonen.
Tillsätt garam masala, curry, ingefära, salt och kanelstång.
Låt koka på låg värme i 20 minuter.
Häll på burkar och sätt på lock. Låt svalna.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|