Alla inlägg under januari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 rejäla lammkotletter (eller 8 mindre)
Salt
Peppar
1 dl rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 tsk torkad rosmarin eller 1 färsk kvist
1 tsk torkad timjan eller 1 färsk kvist
Rapsolja till stekning
Gör så här:
Salta och peppra lammkotletterna på båda sidorna.
Blanda olja, vitlök, lime och örter och låt kotletterna dra någon halvtimme i blandningen.
Vänd runt dem ett par gånger.
Hetta upp rapsolja i en panna, låt kotletterna droppa av och stek dem sedan först på ganska hög värme, så att de får fin stekyta, sänk sedan och stek färdigt.
Ingredienser:
5 gröna äpplen
4 cm ingefära
Ev. skal från 1 lime
Gör så här:
Dela äpplena.
Skala ingefäran.
Rör dem i juicecentrifugen.
Häll upp på glas.
Riv gärna lite lime över för färgen och syrlighetens skull.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
1,1 kg päron, gärna hård sort
2 gula lökar
2 msk färsk hackad koriander
3 röda chilifrukter eller chili av valfri sort efter tycke
1 dl cidervinäger
2 dl farinsocker
2 dl syltsocker
2 kaffir limeblad
0,6 dl riven färsk ingefära
1 krm svartpeppar
1 dl russin
Gör så här:
Skala och hacka lök samt lägg i en stor gryta.
Skala och riv ingefäran fint.
Skölj, dela och strimla chilin.
Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney.
Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis.
Lägg med löken.
Skala päronen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet.
Skär i tärningar.
Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
Tillsätt resten av ingredienserna: socker, cidervinäger, russin, kaffir-lime blad, svartpeppar samt hackad färsk koriander.
Koka upp och rör så de ej bränns.
Låt puttra under lock på låg värme i 40 minuter.
Rör då och då.
Mixa dem på slutet med en stavmixer eller mosa ihop med en potatisstöt till en grov röra.
Det får gärna vara lite bitar päron kvar men mixar / mosar man inte ihop den på slutet så blir den rätt vattnig.
Det är en smaksak.
Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt.
Låt svalna.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Ingredienser:
150 g grönkål
½ gurka
1 handfull spenat, ca 70 g
½ citron<
Gör så här:
Skär bort skalet från citronen och gurkan.
Dela allt utom spenaten i bitar och lägg i din råsaftcentrifug.
Kör någon minut och häll upp genast.
Ingredienser:
500 g rumsvarmt smör
3 dl rapsolja
Ev flingsalt
Ev örter
Gör så här:
Blanda smör med rapsolja.
Smaksätt ev med flingsalt och örter.
Förvara i kylskåpet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|