Alla inlägg under januari 2014

ANNONS
Av Maria - 18 januari 2014 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g rotselleri

150 g palsternacka

150 g morötter

1 stor gul lök

1 liter vatten

2 buljongtärningar

1½ dl vitt vin

5 krossade enbär

1 tsk timjan

1 lagerblad

Salt

Peppar


Pepparrotsgrädde:

1 dl vispgrädde

2 tsk riven pepparrot

1 krm socker

Salt

Peppar


Tillbehör:

150 g fint strimlat rökt nötkött

250 g champinjoner eller annan svamp

Timjan, färsk eller torkad


Gör så här:

Skala och tärna rotselleri, morötter och palsternacka.

Skala och skiva löken.

Lägg allt i en stor kastrull och fräs rotfrukter och lök i lite smör några minuter.

Späd med vatten, smulad buljong och vin.

Tillsätt krossade enbär, timjan och lagerblad.

Låt allt puttra under lock ca 20 minuter.

Häll soppan i en matberedare i omgångar och kör till slät puré.

Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp på nytt.

Smaka av med salt, peppar och ev mer timjan.

Vispa grädden och tillsätt pepparrot och socker.

Smaka av med salt och peppar.

Fräs den ansade svampen i lite smör tills det knäpper i den .

Häll upp soppan och tillsätt svampen.

ANNONS
Av Maria - 18 januari 2014 19:00

Antal: 30-35 stycken

Ugn: 180 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt

1½ dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

½ tsk bakpulver

1 nypa salt

2 3/4 dl vetemjöl


Garnering:

Ca 50 g mörk choklad, smält

30-35 smarties, mini


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Rör ihop smör, strösocker och ägg till en krämig smet.

Tillsätt vaniljsockret, kakao, bakpulver, salt och vetemjöl.

Rör snabbt ihop allt till en deg.

Lägg den i kylskåpet en stund.

Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till dem till ca 0,5*4 cm.

Lägg dem inte för tätt för de flyter.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Låt dem kallna på plåten.

Spritsa en klick smält choklad på varje kaka och lägg en smarties på toppen.

Av Maria - 17 januari 2014 19:15

Ingredienser:

12 längdskurna skivor vitt formbröd


Fyllning 1 & 3:

250 g krämig leverpastej

1 dl grädde

100 g färska champinjoner

2 msk konjak


Fyllning 2:

1 dl majonnäs

½ dl vispgrädde

150 g rökt skinka

1 liten burk krossad ananas


Garnering:

Ca 6 msk majonnäs

Apelsinskivor

Ca 10-12 skivor rökt skinka

Ca 10-12 skivor ost

Färsk gurka

Cocktailtomater

Ananasskivor

Valnötter

Färsk timjan eller oregano


Gör så här:

Ansa svampen och finhacka den.

Rör samman alla ingredienserna till fyllning 1 & 3 till en smidig kräm.

Låt ananasen till fyllningen 2 rinna av.

Tärna skinkan, vispa grädden till skum.

Rör samman grädden med majonnäs, skinka och ananas.

Smaka ev av med salt och peppar.

Lägg tre brödskivor som botten.

Bred ca hälften av fyllning 1 & 3 över dem.

Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.

Bred fyllning 2 över dem och täck med tre nya brödskivor som läggs parallellt med de första.

Bred resten av pastejfyllningen över dem.

Täck med de tre sista brödskivorna på andra ledden.

Bred majonnäs över och runtom hela smörgåstårtan.

Garnera som du vill.

Av Maria - 17 januari 2014 08:15

100 g broccoli innehåller nästan lika mycket protein som ett glas mjölk.

Extra plus för mättande fibrer och inte ett uns av fett.


Broccolibuketterna må vara snyggare men stammen är precis lika nyttig och god.

Prova att strimla tunt och linda in i rispapper i sällskap med andra grönsaker.

Av Maria - 16 januari 2014 19:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g pasta, gärna fjärilar

200 g broccolibuketter

1 knippe rädisor

1 röd paprika

600 g räkor med skal


Dressing:

2 dl matlagningsyoghurt

1 msk flytande honung

½ paket saffran

½ tsk rivet citronskal

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk smulad dragon

½ tsk salt


Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

Spola pastan i kallt vatten.

Koka broccolin i lättsaltat vatten, ca 3 minuter.

Ansa och skiva rädisorna.

Kärna ur och tärna paprikan.

Skala räkorna.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen.

Smaka av.

Blanda försiktigt samman pastan med broccoli, rädisor och paprika.

Häll över dressingen strax innan salladen skall serveras.

Strö över räkorna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se