Alla inlägg under februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl gröna linser
Ca 1 liter vatten (så att det täcker grönsakerna)
2 grönsaksbuljongtärningar
5 grovt tärnade potatisar
1 hackad gul lök
1 burk tomatkross med örter
1 tärnad röd paprika
1 finhackad röd spansk pepparfrukt
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl kokosmjölk
Salt
Gör så här:
Skölj linserna.
Koka upp vatten och buljong med linser, potatis och lök.
Efter ca 10 minuter tillsätt tomatkross, paprika, pepparfrukt och vitlök.
Låt soppan koka tills linserna och potatisen blivit mjuka, ca 20 minuter.
Tillsätt kokosmjölken och låt allt bli varm, smaka av med salt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
8-10 potatisar
1 liten gul lök
300 g rimmad lax i skivor
2 msk hackad dill
4 ägg
4 dl mjölk
1 krm salt
Garnering:
Hackad dill
Inlagd gurka:
½ gurka
4 msk pressad citronsaft
4 msk vatten
½ krm peppar
½ tsk salt
½ tsk socker
Hackad persilja
Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt.
Skala och skiva löken mycket tunt.
Skär laxen i skivor.
Strimla sedan laxskivorna.
Hacka dillen fint.
Varva potatis, lök, lax och hackad dill i smord eldfast form.
Börja och sluta med potatis.
Vispa samman äggen med mjölk och peppar.
Häll äggstanningen över potatisen.
Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter eller tills potatisen är mjuk och äggstanningen har stelnat.
Strö över hackad dill.
Inlagd gurka:
Skiva gurkan tunt, gärna med en osthyvel.
Lägg gurkan i en skål.
Blanda samman pressad citronsaft och vatten.
Krydda med peppar, salt och socker.
Häll dressingen över gurkan och strö hackad persilja ovanpå.
Bjud gröna ärter, gurkan och smält smör till laxpuddingen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
Gratinerade musslor:
450 g musslor, kokta och frysta som fått tina
100 g smör
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk hackad persilja
2 msk riven parmesanost
Att strö över:
3 msk riven parmesanost
Till garnering:
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort det översta skalet och lägg musslorna på en plåt.
Blanda ihop smör, vitlök, persilja och parmesanost till en röra och lägg en klick på alla musslor.
Strö över riven parmesanost.
Sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter, tills smöret smält och musslorna fått fin gyllenbrun färg.
Håll lite koll mot slutet.
Lägg upp musslorna på en tallrik och garnera med hackad persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g mörk choklad
1 äggula
1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad.
Ta från värmen och rör ner äggulan.
Tillsätt hallonsylten.
Vispa grädden och blanda försiktigt med chokladen.
Häll upp i glas och ställ kallt i minst 3 timmar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g fläskfilé
Salt
Peppar
1 gul lök
100 g rökt skinka
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
2 dl buljong (vatten + tärning)
2 dl crème fraiche
Garnering:
Rosépeppar
Kryddkrasse
Gör så här:
Strimla köttet.
Skala och hacka löken.
Tärna skinkan.
Fräs köttet i lite matfett.
Salta och peppra.
Tillsätt lök och skinka och låt det bryna med några minuter.
Strö över mjölet och rör om.
Späd med buljong och tomatpuré.
Låt grytan puttra på svag värme ca 5 minuter.
Tillsätt crème fraiche och låt allt koka upp.
Smaka av.
Strö över rosépeppar och kryddkrasse.
Både nykokt pasta och ris passar till.
Bjud också en tomatsallad till grytan.
Antal: 12 stycken
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3/4 dl mjölk
1½ dl florsocker med citronsmak
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk potatismjöl
2½ dl vetemjöl
Glasyr:
2 dl florsocker med citronsmak
2-3 msk vatten
1 tsk olja
Finstrimlat citronskal
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken, låt det bli varmt men inte koka.
Vispa upp ägg och florsocker.
Blanda bakpulver med potatis- och vetemjöl.
Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten växelvis med mjölkblandningen.
Häll smeten i formar.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Pröva med sticka.
Blanda glasyren av ingredienserna och bred den på kalla kakor.
Strö över citronskal.
Muffinsen går bra att frysa.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ grillad kyckling
1 mango
1 bit gurka
2 stjälkar blekselleri
2 stjälkar salladslök
2 dl kokt ris
½ påse blandad sallat (eller ½ isbergshuvud)
2 msk cashewnötter
Dressing:
2 dl mild yoghurt naturell
2 msk mango chutney
Några droppar lime
2 msk färsk hackad koriander
Gör så här:
Skär köttet från kycklingen i bitar.
Skär mango och gurka i bitar.
Skiva blekselleri och salladslök.
Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Rör ihop yoghurt med mango chutney, lime och koriander.
Antal: ca 8 stycken
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
3 dl mjölk
1 tsk timjan
8 stora pappersformar
Fyllning:
100 g Philadelphiaost
Riven ost
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Finfördela smöret i mjölblandningen.
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
Fördela smeten i stora pappersformar och gör en grop i varje.
Lägg en klick Philadelphiaost i varje och strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|