Alla inlägg under februari 2014
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1 dl socker
100 g sötmandel
50 g smält smör
2 msk ströbröd
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
12 cocktailbär
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Mal mandeln.
Blanda mandel, ströbröd, vetemjöl och bakpulver.
Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med smöret.
Rör om.
Fördela smeten i pappersformar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter, pröva med en sticka.
Lägg cocktailbären på de varma kakorna.
Muffinsen går bra att frysa.
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Korvgryta med kummin, potatismos och surkål.
Färsk frukt i säsong.
Tisdag:
Rispytt med krämig rundkornigt ris, tärnad rökt skinka och grön paprika, majs, ärter och persilja.
Nyponsoppa och mandelbiskvier.
Onsdag:
Minestronesoppa och lantbröd med vitlöksfärskost.
Havregrynsgröt med morotsjuice, havtorn och syltade valnötter.
Torsdag:
Lägg laxfilé i en liten ugnsform och skiva fänkål tunt över.
Smaksätt grädde med fransk senap, dragon, vitlök, salt och peppar och häll över laxen.
Ca 20 minuter i 200 grader.
Pressad potatis och sallad.
Stekta äpplen fyllda med kanel, mandelmassa och nötter. Vaniljsås.
Fredag:
Bönbiffar:
Mixa 4 dl kokta vita bönor med 1 kokt potatis, 1 ägg, salt och peppar och örtkryddor.
Forma och stek biffar och servera med bulgur blandad med rucola, kapris och tomat samt pepparrotskräm.
Chokladpudding med vispad grädde.
Lördag:
Dumplings med olika fyllningar med sötsur sås.
Varva halvtinade, lättsockrade hallon med vaniljkesella och krossade mandelskorpor.
Söndag:
Nordafrikanska lammlägg:
Bryn läggen och lägg över i en gryta med hackad lök och vitlök, 1 bruk hela tomater, 1 kanelstång, morötter i bitar och ½ liter köttbuljong.
Låt koka 1-2 timmar och servera med couscous, jordnötter, skivad banan och sallad.
Zabaglione och fruktsallad.
Måndag:
Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:
Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.
Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.
Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.
Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.
Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.
Semlor, kanel och varm mjölk.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.
Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.
Toppa med hårdvispad vaniljsås.
Ät genast.
Torsdag:
Ärtsoppa.
Pannkakstårta.
Fredag:
Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.
Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.
Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.
Söndag:
Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:
Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.
Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.
Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
200 g mandelmassa
2 bittermandlar
2 ägg
1 dl crème fraiche
½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl lätt crème fraiche
1 dl kesella
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 kiwi
1 mango eller papaya
Ca 3 dl frusna bär
Gör så här:
Riv mandelmassan och bittermandeln.
Rör samman mandelmassan med ägg, crème fraiche och mjölet blandat med bakpulver.
Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar kant.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna på galler.
Rör ihop kesellan med crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Skala kiwin och skär den i bitar.
Skala, kärna ur och skiva mangon eller papayan.
Bred crème fraiche-röran över kakan och fördela frukt och bär över.
Antal: 35-40 stycken
Ugn: 180 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
½ ägg
1½ tsk vaniljsocker
3 krm bikarbonat
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
Ca 25 g ljus eller mörk choklad, hackad
Garnering:
Ca 25 g ljus eller mörk choklad, smält
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda smör, strösocker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt vetemjölet och rör snabbt ihop till en deg.
Blanda i chokladen.
Dela degen i två delar.
Rulla dem till längder, 35-40 cm, och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter.
Skär längderna i sneda snitt, ca 2 cm breda, direkt när de kommer ut från ugnen.
Låt kakorna kallna på plåten.
Ringla över smält choklad och låt den stelna.
Tips!
Ringla över både mörk och ljus choklad för en fin effekt.
Ingredienser:
250 g osaltat smör
3 msk vatten
Gör så här:
Bryn smöret i en panna, rör gärna runt i botten på pannan under tiden.
När smöret tystnat och blivit gyllenbrunt, häll över det i en rostfri bunke som står över ett vattenbad med isbitar (det är viktigt att smöret inte fortsätter att brynas).
Låt smöret kallna och när det börjar sätta sig, tillsätt vattnet.
Vispa smöret med elvisp tills det blir vitt och luftigt.
Servera smöret nygjort och rumstempererat till nybakat bröd.
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g fryst bladspenat
200 g riven västerbottenost
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1½ dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
Salt
Peppar
Gör så här:
Finfördela fettet i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg.
Tryck ut degen i pajform, ca 25 cm i diameter.
Nagga bottnen.
Sätt lite aluminiumfolie runt kanten och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter mitt i ugnen i 200 grader.
Tina, krama ur vätskan och grovhacka spenaten.
Ansa och skiva svampen.
Fräs svampen i lite matfett tillsammans med pressad vitlök tills svampen har fått lite färg.
Ta bort folien från pajskalet.
Fördela hälften av osten över pajskalet.
Lägg sedan spenat och svamp över.
Strö över resterande ost.
Vispa samman ägg, matlagningsgrädde, mjölk, salt och peppar.
Häll det över osten.
Sänk värmen till 175 grader och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Garnera ev pajen med nyskalade räkor, citron och persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|