Alla inlägg under februari 2014
Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4½ vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ tsk kardemumma
Rosenfrosting:
50 g mjukt smör
Ca 5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g cream cheese
Någon droppe röd hushållsfärg
Några droppar rosenvatten
Gör så här:
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl, kardemumma och bakpulver i en skål.
Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.
Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.
Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.
Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.
Rör samman alla ingredienserna till frostingen med elvisp eller för hand, tills det blir en slät kräm.
Bred eller spritsa på de avsvalnade muffinsarna och toppa med strössel och rosor av sugerpaste.
Ingredienser:
½ liter finstötta Maryland cookies, ca 200 g
50 g smält smör
100 g smält chokladkaka
Fyllning:
1½-2 askar philadelphiaost, á 200 g
2 dl vispgrädde
2 citroner/lime, rivet skal
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev. limesaft
Gör så här:
Blanda kaksmulor, smör och smält choklad och tryck ut i en pajform, ca 25 cm i diametern, med löstagbar kant.
Ställ kallt att stelna.
Blanda fyllningen, efter smak, häll den i skalet, bred ytan jämn och ställ kallt.
Antal: Ca 8 portioner
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
200 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1½ dl bakpulver
1 skalat och rivet äpple
3 skalade och skivade äpplen
Kanel att pudra över
Gör så här:
Riv mandelmassan och lägg i en bunke.
Klicka ner smöret och rör till en smet.
Rör ner socker och alla äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner också det i smeten tillsammans med det rivna äpplet.
Bre ut smeten i en smörad och bröad liten långpanna.
Tryck ner de skivade äpplena snyggt och jämt fördelat i smeten.
Pudra över kanel.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter.
Servera med vispad grädde.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredisenser:
1-2 palsternackor
3-4 morötter
½ kålrot, modell mindre
1/4 rotselleri, modell mindre
4 rödlökar
2 purjolökar
Smör
Salt
Timjan
Gör så här:
Skala rötterna, skiva och skär dem i jämnstora bitar.
Skala och skär löken i klyftor.
Skölj och skiva purjolökarna.
Lägg allt i väl smord ugnssäker form, klicka över smör, salta och avslutande med timjan.
Tillaga i 200 grader tills grönsakerna mjuknat, 35-40 minuter.
Ingredienser:
4 kg fläskkött
400 g ströbröd
7½ dl vatten
50 g salt
50 g socker
20 g nymalen svartpeppar
Svinfjälster
Gör så här:
Mal köttet i köttkvarn.
Blanda ströbröd och vatten.
Blanda i färsen och kryddorna.
Gör ett stekprov för att kontrollera smaken och konsistensen, stek ca 2 msk av färsen.
Smaka av och tillsätt eventuellt mera kryddor om det behövs.
Stoppa korven, fyll fjälster med färsen med hjälp av korvhorn - följ bruksanvisningen till din köksmaskin.
Tänk på att man måste vara två som hjälps åt att göra korv, en som matar in färsen och en som tar hand om fjälstret och korven.
Nagga korvarna innan de tillagas, så att de inte spricker.
Kom ihåg att hemmagjorda korvar ska se hemmagjorda ut.
Ingredienser:
Rödlök
Vitlök
Olivolja
Mangoldblad och stjälkar, gärna i olika färger
En skvätt rödvinsvinäger
Havssalt
Svartpeppar
Rostade pinjenötter
Gör så här:
Fräs strimlor av rödlök och vitlök mjuka i olivolja, utan att bryna.
Skiva stjälkarna på mangolden, höj värmen och lägg dem i stekpannan.
Stek en stund till, lägg sist i bladen och låt dem mjukna tillsammans med det övriga.
Tillsätt vinägern.
Smaka av med salt och peppar och strö sist över pinjenötterna.
Gott till lamm eller en bit fetaost.
Mangold är både milt smörigt och aningen besk.
Dessutom snygg, både i landet och på tallriken.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
Salt
Marinad:
1 dl olivolja
2 msk pressad saft från 1 lime
3 msk pressad saft från en apelsin
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm tabasco
2 krm grovmalen svartpeppar
1 msk kycklingfond
Timjanrisotto:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
3 dl avorioris
7-8 dl kycklingbuljong
1 msk rivet apelsinskal
2 dl nyriven parmesanost
1 tsk timjan
Salt
Peppar
Garnering:
Apelsinskivor
Färsk timjan
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna på längden.
Rör samman alla ingredienserna till marinaden.
Häll den i dubbla plastpåsar och lägg den kallt minst 5-6 timmar.
Vänd påsen några gånger under tiden.
Bryn kycklingfiléerna gyllene runtom.
Salta dem lätt.
Lägg dem i en eldfast form och häll över marinaden.
Stek dem mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills köttsaften är klar.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Ansa och dela svampen i mindre bitar.
Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in.
Tillsätt ris och apelsinskal.
Rör om.
Häll på buljongen, lite i taget, och späd efter hand tills vätskan är slut och risotton är mjuk och krämig, ca 25 minuter.
Tillsätt nyriven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Trä eventuellt upp kycklingfiléerna på spett och garnera med apelsinskiva och färsk timjan.
Antal: 8 bitar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Botten:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk rosenvatten
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g vit choklad
200 g naturell cream cheese
25 g smör
1 dl florsocker
2 tsk rosenvatten
½ liter färska jordgubbar
50 g mandelspån
Garnering:
2 dl vispgrädde
Rosenblad eller marsipanrosor eller jordgubbar
Gör så här:
Börja med bottnen:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägg och rosenvatten.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver och blanda ner också detta.
Rör till en slät smet.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter, känn med en sticka.
Vänta tills kakan svalnat något innan den stjälps upp.
Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad.
Tillsätt cream cheese, smör, florsocker och rosenvatten, vispa krämen slät.
Låt den svalna och tjockna.
Dela bottnen i två, fördela krämen över båda bottnarna.
Skiva jordgubbarna och täck undre bottnen, strö över mandelspånen.
Täck med den övre delen, kladdiga sidorna mot varandra.
Vispa grädden och täck tårtan med grädden.
Garnera med rosenblad eller med marsipanrosor och jordgubbar.
En romanistisk tårta med jordgubbar, vit choklad, kardemumma och rosenvatten - en ljuvlig kombination - garnerad med riktiga rosenblad!
Plocka blad från en nyponbuske eller från en buske i din (eller grannens) trädgård.
Men undvik rosor från blomsterhandeln, de är ofta besprutade.
Eller garnera istället med marsipanrosor eller jordgubbar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|