Alla inlägg under februari 2014
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter + 250 grader, ca 10-15 minuter
Ingredienser:
400 g kolja- eller torskfilé
1 tsk salt
Gratängsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong + fiskspad
1 ägg
½ dl grädde
Finhackad dill
Pressad citronsaft
1 burk musslor á 250 g
½ dl riven ost
Garnering:
Citron
Dill
4 portioner potatismos
Gör så här:
Tina fiskblocket lite och skär det i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem på ett smort eldfast fat, salta.
Täck fisken med aluminiumfolie och koka mitt i ugnen, 200 grader ca 20 minuter.
Smält matfettet och tillsätt mjölet.
Späd med buljong och spad från fiskkoket.
Låt såsen koka under omrörning några minuter.
Vispa ägget med grädden och vispa ner det i såsen.
Nu får inte såsen koka mera.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Spritsa potatismoset runtom fisken.
Fördela musslorna ovanpå och strö över klippt dill.
Häll såsen över fisken.
Strö till sist över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10-15 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fin färg.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 gul lök i tunna klyftor
2 hackade vitlöksklyftor
2 skivade paprikor, röd och gul
1 burk sköljda svarta bönor
1 dl svarta oliver
2 tsk basilika
200 g smulad fetaost
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form.
Fördela alla grönsaker runt kycklingen i formen.
Strö över basilika och fetaost och häll på grädden.
Salta och peppra och tillaga sedan alltihop mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
Om brödet är torrt skär man av kanterna och delar det i mindre bitar.
Så kör man brödet i matberedare till smulor.
Därefter rostar man smulorna i 150 graders varm ugn ca 15 minuter.
Om man bara har färsk bröd kan man rosta ett par skivor i brödrosten, skära dem i bitar och därefter köra i matberedare.
Det är det snabbaste sättet.
Man kan också frysa ner färska brödsmulor, för att ta fram och använda när det behövs.
Ibland steker man smulorna i olivolja och ibland rostar man dem i ugnen, det beror på vad de ska användas till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g benfri kotlettfilé
Maizenamjöl
1 röd paprika
1 burk mandarinklyftor
1 burk ananasskivor
Marinad:
½ dl japansk soja
1 dl sherry
Sås:
2½ dl köttbuljong
3 msk vinäger
2 msk brun farin
3 msk japansk soja
½ tsk salt
Gör så här:
Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.
Skär varje skiva i 2-3 bitar.
Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg i köttet och låt det ligga i ca 30 minuter.
Vänd kotlettskivorna i lite maizena.
Stek dem gyllene på båda sidor.
Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Lägg ner dem i grytan.
Blanda alla ingredienserna till såsen.
Slå den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.
Red av såsen med lite maizenaredning om det behövs.
Tillsätt frukten i bitar.
Smaka av.
Låt grytan bli genomvarm.
Antal: ca 25 stora hjärtan
Ugn: 175-200 grader, 8-12 minuter
Ingredienser:
400 g honung
200 g margarin
2 ägg
2 tsk bikarbonat
2-3 msk kallt vatten
2 tsk malen kanel
2 tsk kardemumma
8 1/4 dl vetemjöl special (ca 500 g)
50 g hackad syltat apelsinskal
Gör så här:
Smält honung och margarin i en kastrull, dra kastrullen av plattan och låt svalna.
Vispa ner äggen i honungsblandingen.
Lös upp bikarbonat i lite vatten och rör ner i smeten tillsammans med kanel och kardemumma.
Rör i mjölet och arbeta ihop till en deg.
Vira in den i plastfolie och låt vila i kylskåpet till nästa dag.
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut hjärtan eller andra figurer.
Gräddas gyllene mitt i ugnen i 8-12 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
400 g blandfärs eller nötfärs
½ hackad gul lök
1 ägg
1½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Fyllning:
Ca 100 g färskost med pepparrot
2½ msk sötstark senap
2 tsk oregano
Gör så här:
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke, låt svälla i några minuter.
Bland under tiden ihop fyllningen.
Rör ner färs, lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen, blanda väl.
Platta ut färsen på en vattensköljd skärbräda till en ca 20*30 cm stor rektangel.
Lägg fyllningen i mitten och rulla ihop till en limpa.
Lägg limpan i en smord ugnssäker form och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
Servera med gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2 msk olja
1 msk flytande honung
2 msk soja
1 msk riven färsk ingefära
2 msk vatten
1 tsk sambal oelek
8 kycklingklubbor
2 msk grovt hackade mandelspån
Nudelsallad:
4 dl kokta nudlar
2 dl kokta broccolibuketter
2 dl mungoböngroddar
1 röd paprika
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 msk soja
1 msk vatten
1 lime
Gör så här:
Blanda samman olja, honung, soja, ingefära, vatten och sambal oelek.
Lägg kycklingklubborna och marinaden i en burk eller skål.
Låt stå minst en timme i kylskåp.
Stek kycklingklubborna i ugn, ca 10 minuter.
Strö över mandelspånen mot slutet av stektiden.
Blanda samman nudlar, broccolibuketter och mungoböngroddar.
Hacka paprikan och tillsätt denna.
Rör ihop oljor, soja, vatten, några droppar lime och salt.
Häll dressingen över salladen.
Blanda väl.
Servera nudelsalladen till kycklingklubborna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g spaghetti
2 zucchini, gärna 1 gul och 1 grön
2½ dl matlagningsgrädde
4 dl riven kvibille svecia ost
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör&rapsolja
2 dl gröna ärter
4 äggulor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Hyvla långa remsor av zucchini med osthyvel, lämna den innersta delen.
Fräs remsorna i smör&rapsolja i en stekpanna, tillsätt ärterna på slutet.
Vispa ihop grädde, hälften av osten, salt och peppar.
Riv i vitlöken.
Blanda ner gräddblandningen och grönsakerna i spaghettin och värm upp.
Servera genast med äggulor och resten av osten.
Toppa gärna pastan med knaperstekt bacon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|