Alla inlägg under februari 2014

Av Maria - 22 februari 2014 13:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter + 250 grader, ca 10-15 minuter


Ingredienser:

400 g kolja- eller torskfilé

1 tsk salt


Gratängsås:

3 msk smör

3 msk vetemjöl

4 dl fiskbuljong + fiskspad

1 ägg

½ dl grädde

Finhackad dill

Pressad citronsaft

1 burk musslor á 250 g

½ dl riven ost


Garnering:

Citron

Dill

4 portioner potatismos


Gör så här:

Tina fiskblocket lite och skär det i ca 2 cm tjocka skivor.

Lägg dem på ett smort eldfast fat, salta.

Täck fisken med aluminiumfolie och koka mitt i ugnen, 200 grader ca 20 minuter.


Smält matfettet och tillsätt mjölet.

Späd med buljong och spad från fiskkoket.

Låt såsen koka under omrörning några minuter.

Vispa ägget med grädden och vispa ner det i såsen.

Nu får inte såsen koka mera.

Smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Spritsa potatismoset runtom fisken.

Fördela musslorna ovanpå och strö över klippt dill.

Häll såsen över fisken.

Strö till sist över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10-15 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fin färg.

ANNONS
Av Maria - 22 februari 2014 12:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

1 gul lök i tunna klyftor

2 hackade vitlöksklyftor

2 skivade paprikor, röd och gul

1 burk sköljda svarta bönor

1 dl svarta oliver

2 tsk basilika

200 g smulad fetaost

3 dl vispgrädde

Salt

Svartpeppar


Gör så här:
Lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form.

Fördela alla grönsaker runt kycklingen i formen.

Strö över basilika och fetaost och häll på grädden.

Salta och peppra och tillaga sedan alltihop mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.




ANNONS
Av Maria - 22 februari 2014 09:45

Om brödet är torrt skär man av kanterna och delar det i mindre bitar.

Så kör man brödet i matberedare till smulor.

Därefter rostar man smulorna i 150 graders varm ugn ca 15 minuter.


Om man bara har färsk bröd kan man rosta ett par skivor i brödrosten, skära dem i bitar och därefter köra i matberedare.

Det är det snabbaste sättet.


Man kan också frysa ner färska brödsmulor, för att ta fram och använda när det behövs.


Ibland steker man smulorna i olivolja och ibland rostar man dem i ugnen, det beror på vad de ska användas till.

Av Maria - 21 februari 2014 16:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 600 g benfri kotlettfilé

Maizenamjöl

1 röd paprika

1 burk mandarinklyftor

1 burk ananasskivor


Marinad:

½ dl japansk soja

1 dl sherry


Sås:

2½ dl köttbuljong

3 msk vinäger

2 msk brun farin

3 msk japansk soja

½ tsk salt


Gör så här:
Skiva kotlettfilén i 1 cm tjocka skivor.

Skär varje skiva i 2-3 bitar.

Rör samman ingredienserna till marinaden i en skål.

Lägg i köttet och låt det ligga i ca 30 minuter.

Vänd kotlettskivorna i lite maizena.

Stek dem gyllene på båda sidor.

Kärna ur och skär paprikan i bitar.

Lägg ner dem i grytan.

Blanda alla ingredienserna till såsen.

Slå den över köttet och låt det puttra ca 5 minuter under lock.

Red av såsen med lite maizenaredning om det behövs.

Tillsätt frukten i bitar.

Smaka av.

Låt grytan bli genomvarm.




Av Maria - 21 februari 2014 13:00

Antal: ca 25 stora hjärtan

Ugn: 175-200 grader, 8-12 minuter


Ingredienser:

400 g honung

200 g margarin

2 ägg

2 tsk bikarbonat

2-3 msk kallt vatten

2 tsk malen kanel

2 tsk kardemumma

8 1/4 dl vetemjöl special (ca 500 g)

50 g hackad syltat apelsinskal


Gör så här:

Smält honung och margarin i en kastrull, dra kastrullen av plattan och låt svalna.

Vispa ner äggen i honungsblandingen.

Lös upp bikarbonat i lite vatten och rör ner i smeten tillsammans med kanel och kardemumma.

Rör i mjölet och arbeta ihop till en deg.

Vira in den i plastfolie och låt vila i kylskåpet till nästa dag.


Sätt ugnen på 175-200 grader.

Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut hjärtan eller andra figurer.

Gräddas gyllene mitt i ugnen i 8-12 minuter.

Av Maria - 21 februari 2014 12:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:
4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

1½ dl mjölk

400 g blandfärs eller nötfärs

½ hackad gul lök

1 ägg

1½ tsk salt

2 krm malen svartpeppar


Fyllning:

Ca 100 g färskost med pepparrot

2½ msk sötstark senap

2 tsk oregano


Gör så här:
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke, låt svälla i några minuter.

Bland under tiden ihop fyllningen.


Rör ner färs, lök, ägg, salt och peppar i ströbrödsblandningen, blanda väl.

Platta ut färsen på en vattensköljd skärbräda till en ca 20*30 cm stor rektangel.

Lägg fyllningen i mitten och rulla ihop till en limpa.

Lägg limpan i en smord ugnssäker form och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 50 minuter.

Servera med gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.




Av Maria - 21 februari 2014 09:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

2 msk olja

1 msk flytande honung

2 msk soja

1 msk riven färsk ingefära

2 msk vatten

1 tsk sambal oelek

8 kycklingklubbor

2 msk grovt hackade mandelspån


Nudelsallad:

4 dl kokta nudlar

2 dl kokta broccolibuketter

2 dl mungoböngroddar

1 röd paprika

1 msk rapsolja

1 msk sesamolja

1 msk soja

1 msk vatten

1 lime


Gör så här:

Blanda samman olja, honung, soja, ingefära, vatten och sambal oelek.

Lägg kycklingklubborna och marinaden i en burk eller skål.

Låt stå minst en timme i kylskåp.

Stek kycklingklubborna i ugn, ca 10 minuter.

Strö över mandelspånen mot slutet av stektiden.


Blanda samman nudlar, broccolibuketter och mungoböngroddar.

Hacka paprikan och tillsätt denna.

Rör ihop oljor, soja, vatten, några droppar lime och salt.

Häll dressingen över salladen.

Blanda väl.

Servera nudelsalladen till kycklingklubborna.




Av Maria - 21 februari 2014 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g spaghetti

2 zucchini, gärna 1 gul och 1 grön

2½ dl matlagningsgrädde

4 dl riven kvibille svecia ost

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör&rapsolja

2 dl gröna ärter

4 äggulor


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Hyvla långa remsor av zucchini med osthyvel, lämna den innersta delen.

Fräs remsorna i smör&rapsolja i en stekpanna, tillsätt ärterna på slutet.

Vispa ihop grädde, hälften av osten, salt och peppar.

Riv i vitlöken.

Blanda ner gräddblandningen och grönsakerna i spaghettin och värm upp.

Servera genast med äggulor och resten av osten.

Toppa gärna pastan med knaperstekt bacon.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se