Alla inlägg under februari 2014

Av Maria - 24 februari 2014 06:00

Måndag:

Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita. Bred blandningen över korvarna. Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan: Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri. Fräs allt i lite olja i en kastrull. Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning. Låt allsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor: Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter. Skala och tärna ½ kg palsternackor. Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan. Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter. Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät. Klicka lite creme fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk: Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Strö över 1 tsk salt. Blanda 2 dl lätt creme fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan. Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter. Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt: Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök. Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar. Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk. Rör om under tiden. Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra. Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

ANNONS
Av Maria - 23 februari 2014 18:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 gula lökar

2 msk smör

1 grön paprika

400 g köttfärs

400 g krossade tomater, 1 burk

1 tärning köttbuljong

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk chilipulver

2 klyftor vitlök

1 tsk mejram

2 burkar vita bönor i tomatsås


Gör det själv:

Skala lökarna, hacka dem grovt och fräs dem mjuka och genomskinliga i smör.

Dela paprikan, kärna ur och tag bort hinnorna, skär den i tärningar.

Blanda ner.

Öka värmen och smula ner färsen, bryn den och tillsätt tomater, buljongtärning, salt, peppar och chilipulver.

Rör om väl och pressa ner vitlöken, eller pressa den fint och blanda ner.

Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 20 minuter.

Rör om ibland, behövs det så späd med vatten.

Blanda ner bönor och mejram och sjud ytterligare 5 minuter.

Smaka av och servera med bröd och sallad.

ANNONS
Av Maria - 23 februari 2014 17:15

Ingredienser:

1 liter filmjölk, 3%

3 dl gräddfil


Smaksättning till vitlöksost:

1-2 pressade vitlöksklyftor

Salt

Persilja


Smaksättning till avokadoost:
1 mogen avokado

Salt

Valnötter


Smaksättning till pepparost:
½ grovmalen svartpeppar

Rosépeppar

Salt


Gör så här:

Häll filmjölken och gräddfilen i en kastrull.

Värm det till ca 45-50 grader.

Häll blandningen i ett kaffefilter (1*6) och låt vasslan rinna av, ca 4 timmar.

Stjälp ur ostmassan och smaksätt den.


Vitlöksost:

Blanda 1/3 sats ostmassa med pressad vitlök.

Smaka av med salt.

Forma en liten ost och strö persilja över.


Avokadoost:

Skala och kärna ur avokadon.

Gröp ur köttet och tryck ut det i en sil.

Blanda samman det med 1/3 sats ostmassa och smaka av med salt.

Forma en ost och garnera med valnötter.


Pepparost:
Blanda samman 1/3 sats ostmassa med grovmalen peppar.

Smaka av med salt.

Forma en ost och strö rosépeppar över.


Tips:

Ostmassan kan förvaras ca 1 vecka i kylskåpet.

Avokadoost ska ätas nygjord annars blir den gråaktig och besk i smaken.

Färskosten kan också användas som smakförstärkare i såser, soppor eller fyllningar.

Av Maria - 23 februari 2014 13:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stora kotletter


Marinad:

½ dl äppelcidervinäger

2 msk soja

2 msk svensk senap

1 tsk honung

1 tsk chilipulver


Potatissallad:

12-16 kalla kokta färskpotatisar

3 tomater

1 rödlök

10-12 oliver

3/4 dl olivolja

Salt

Peppar


Tillbehör:

2 äpplen


Gör så här:

Vispa samman alla ingredienserna till marinaden.

Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar.

Häll över marinaden och knyt till.

Skaka om påsen.

Lägg den kallt några timmar.

Vänd påsen några gånger.


Skiva potatis och tomater.

Skala och skiva rödlöken.

Blanda försiktigt samman alla ingredienserna till potatissalladen.

Ställ den kallt någon timme.


Tag upp kotletterna och torka av dem väl.

Klipp några jack i fettkanten.

Stek kotletterna i lite fett, 3-4 minuter på varje sida.

Kärna ur äpplena och skär dem i tjocka skivor.

Pensla skivorna med lite matolja och stek dem samtidigt med kotletterna.

Servera kotletterna med äpplen och potatissallad.




Av Maria - 23 februari 2014 13:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 päron

2 dl mezeyoghurt

1 krm salt

Svartpeppar

Timjan


Gör så här:
Kärna ur och grovriv päronet.

Blanda med yoghurt och smaka av med salt, peppar och timjan.




Av Maria - 23 februari 2014 09:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
En bit rotselleri

En palsternacka

En morot

En bit purjolök

1-1½ liter grönsaksbuljong

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och dela rotfrukterna och purjolöken i mindre bitar.

Koka upp buljongen i en kastrull, lägg i grönsakerna och låt det småkoka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna fått den mjukhet som du gillar.

Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med fläskpannkaka bredvid.




Av Maria - 22 februari 2014 17:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kycklingfiléer

Ca 20 sockerärter

1 liten purjolök

4-6 stora rädisor

1 paket risnudlar, 250 g

1-2 msk soja

½-1 tsk salt

1 krm svartpeppar


Marinad:
2 pressade vitlöksklyftor

½ dl soja

2 msk sherry

2 tsk fainsocker


Gör så här:

Blanda vitlök, soja, sherry och farinsocker i en tjock plastpåse.

Skär filéerna i bitar och lägg dem i marinad ca 30 minuter.

Blötlägg nudlarna i kallt vatten ca 10 minuter.

Låt dem rinna av.

Torka av kycklingbitarna  och fräs dem i en wokpanna eller stor stekpanna tills de är genomstekta.

Blanda ner rädisor, socketärter, lök och nudlar.

Fräs allt under omrörning några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Servera genast, gärna med soja till.

Av Maria - 22 februari 2014 17:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 skivade purjolökar

Smör

1 burk hela tomater med spad

1½ liter vatten

3 fiskbuljongtärningar

1 paket saffran

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk citrontomjan

1 tsk dragon

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

400 g torskfilé, tinade eller färska

1 burk musslor med spad

5 hg räkor som skalas


Gör så här:

"Smält" purjolöken i lite smör i en gryta.

Häll i vatten, tomater, buljongtärning, vitlök, kryddor och salt.

Sjud under lock på svag värme ca 10 minuter.

Skär fisken i bitar, lägg i soppan och sjud ca 4-6 minuter.

Lägg i musslor och räkor, smaka av och låt soppan bli het men inte koka.

Servera soppan genast.

Bjud vitlöksbröd till.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se