Alla inlägg under februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g blomkål
1½ dl majonnäs
½ kruka färsk persilja
Salt
Peppar
1-2 tsk vitvinsvinäger
4 portionsbitar laxfilé
3 msk smör/kokosfett
1 knippe rädisor
Gör så här:
Skär blomkålen i bitar och koka mjuk.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av ordentligt.
Mixa blomkålen tillsammans med majonnäs och persilja.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Stek laxen i smör eller kokosfett och krydda med salt och peppar.
Servera laxen med moset och rädisor delade på hälften.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
4 morötter
5 palsternackor
10 potatisar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 dl riven ost
2 msk ströbröd
Örtsalt
Gör så här:
Skala rotfrukterna, skär dem i lagom stora bitar och förkoka dem ca 15 minuter.
Smöra en ugnssäker form och bred ut rotfrukterna.
Häll över grädde och mjölk, strö över ost och ströbröd och krydda med lite örtsalt.
Grädda i 200 grader 15-20 minuter.
Ingredienser:
3 kg lammkött eller 1½ kg fläskkött + 1½ kg nötkött
300 g ströbröd
7½ dl vatten
2 msk färskpressad vitlök
1 msk torkad rosmarin
3 msk torkad timjan
4-6 msk salt
15 g nymalen svartpeppar
Svinfjälster
Gör så här:
Mal köttet i köttkvarn.
Blanda ströbröd och vatten.
Blanda i färsen och kryddorna.
Gör ett stekprov för att kontrollera smaken och konsistensen, stek ca 2 msk av färsen.
Smaka av och tillsätt eventuellt mera kryddor om det behövs.
Stoppa korven, fyll fjälster med färsen med hjälp av korvhorn - följ bruksanvisningen till din köksmaskin.
Tänk på att man måste vara två som hjälps åt att göra korv, en som matar in färsen och en som tar hand om fjälstret och korven.
Nagga korvarna innan de tillagas, så att de inte spricker.
Kom ihåg att hemmagjorda korvar ska se hemmagjorda ut.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 ägg
En nypa salt
250 g rimmat stekfläsk
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa i resten av mjölken och tillsätt äggen, ett i taget.
Salta.
Skär fläsket i små bitar och stek det.
Lägg det sedan i en smord långpanna, häll över pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
När pannkakan fått en kolabrun färg är den klar.
Servera med lingonsylt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 hönsbuljongtärning + 6 dl vatten
2 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar citrongräs
1 msk fisksås
1 msk socker
3 limeblad
500 g kycklinglårfilé
1 pressad lime
250 g champinjoner
5 salladslökar
1 kruka hackad koriander
Gör så här:
Koka upp kokosmjölken med hönsbuljongtärningen och vatten i en kastrull.
Finhacka chili, vitlök och citrongräs och tillsätt till kastrullen.
Smaksätt med fisksås, socker och limeblad.
Skär kycklinglårfilén i bitar och lägg i kastrullen.
Koka sakta i ca 15 minuter.
Smaka av med pressad lime.
Skiva champinjonerna och salladslöken fint.
Lägg ner grönsakerna i soppan och låt koka upp.
Strö koriander över soppan vid serveringen.
En underbar soppa, här med kyckling, men den kan också lagas med fisk, räkor, musslor eller tofu.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé eller annan fast fisk
100 g strimlad purjolök eller vårlök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja
2 klyftade tomater
1 strimlad paprika
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
3/4 msk vitvinsvinäger
Hackad till
Gör så här:
Skär laxen i "ätstora" bitar utan skinn och ben.
Fräs purjolök och vitlök i lite olja i en traktörpanna.
Blanda försiktigt ner lax, paprika, tomater, buljongtärning, vaten och vinäger.
Sjud några minuter under lock tills laxen är genomkokt.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Strö över dill och servera med pasta, ris eller potatis.
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Måndag:
Pasta cabonara:
Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.
Knäckiga sesamkex.
Tisdag:
Karibisk kyckling:
Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.
Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.
Låt allt bli varmt.
Servera med basmatiris och limeklyftor.
Avokadokräm:
Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.
Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.
Onsdag:
Kinesisk karré:
Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.
Servera med ris, sötsur sås och ananas.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Bästa linssoppan, kryddigt knäckebröd med krämig getost.
Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.
Ät med kall blåbärskräm.
Fredag:
Fyllda paprikor:
Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.
Gratinera med riven ost i 225 grader.
Sallad och guacamole till.
Mandelkaka:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.
Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.
Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.
Sylt och grädde till.
Lördag:
Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Ugnsbakade fikon:
Kryssa toppen och ringla honung över.
Baka 10 minuter i 200 grader.
Servera med marsipankräm:
mascarpone rörd med riven mandelmassa.
Söndag:
Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.
Crème caramel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|