Alla inlägg under mars 2014
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
3 morötter
2 fikon + 1 till garnering
1 apelsin
2½ cm färsk ingefära, grovt hackad
½ stor banan
Isbitar
Gör så här:
Lägg morötter, fikonen, apelsinen och ingefäran i fruktpressen och pressa ut saften.
Häll juicen i en mixer tillsammans med bananen och 2 isbitar och mixa i 20 sekunder.
Tillsätt mer isbitar och dekorera gärna med fikonklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
½ dl olivolja
3 dl risottoris, t.ex aborio
2 dl torrt vin
8-10 dl god höns- eller grönsaksbuljong
250 g färsk grön sparris
1½ dl riven parmesanost
Salt
Nymalen peppar
Några droppar tryffelolja
Ev tryffel att hyvla över
Gör så här:
Hacka löken fint och stek den glansig och mjuk i olivolja.
Tillsätt riset, rör om och låt det fräsa med några minuter.
Häll på vinet och låt det koka in.
Tillsätt varm buljong i omgångar, 1-2 dl i taget, efterhand som den kokar in.
Rör om ofta och låt puttra tills risotton är krämig och lätt al dente, det tar ca 20 minuter.
Lägg ner sparrisen i en kastrull med kokande, lättsaltat vatten.
Låt koka upp och skölj sedan sparrisen i kallt vatten. Skär den i ca 3 cm långa, sneda bitar.
Rör ner parmesanosten i risotton och låt den smälta ihop med riset.
Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja.
Blanda ner sparrisen och låt den bli varm.
Hyvla en gnutta tryffel över vid serveringen.
Ingredienser:
250 g gul lök, (2-3 stycken)
1 grön slanggurka
1 röd paprika
3 äpplen, syrliga
Lagen:
3 dl vatten
1 dl ättika, 24%
1½ dl socker
1 tsk salt
2 tsk gula senapsfrön
Ev 1 förpackning natriumbensoat
Gör så här:
Ansa och skölj grönsakerna och frukterna väl.
Skär allt i små fina tärningar, eller finfördela i matberedare.
Blanda lagen och koka upp.
Lägg i frukt- och grönsaksblandningen och låt koka utan lock ca 10 minuter eller tills blandningen är mjuk och lagen är simmig.
Blanda ev. i natriumbensoat för bättre hållbarhet.
Häll mixen på små glasburkar och sätt på lock genast.
Gott till korv, stekt kött, stekt och friterad fisk, smaksättning av dressing och dipsås.
Förvaras kallt.
Färdig att ätas efter 1 vecka.
Hållbarhet, minst 6 månader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|