Alla inlägg under mars 2014
Mängd: 6 dl
Ingredienser:
2 mycket mogna bananer
4½ dl sojamjölk
1 1/4 dl malen mandel
1 krm malen kanel
Lite honung (kan uteslutas)
Isbitar
Gör så här:
Skiva bananerna och frys skivorna i minst 2 timmar eller över natten.
Lägg de frusna bananskivorna tillsammans med sojamjölk, malen mandel och kanel i en mixer, samt eventuellt honung.
Mixa tills blandningen är tjock och skummande.
Häll upp i glas, lägg i några isbitar och pudra gärna över lite malen kanel.
Antal: 10-12 portioner
Ingredienser:
75 g smält smör
Ca 200 g smulad kavring
5-7 blötlagda gelatinblad
1 burk matjesfiléer + lite spad
1 knippe hackad gräslök
2 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
1 krm svartpeppar
1 msk riven pepparrot
Garnering:
Finhackad rödlök
Finhackad gräslök
Stenbitsrom
Limeskivor
Gör så här:
Blanda smör och kavringsskivor i en matberedare.
Tryck ut massan i plastfolieklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Finhacka sillfiléerna.
Vispa grädden till hårt skum.
Blanda grädde, gräddfil, sill, gräslök, pepparrot och svartpeppar väl.
Smaka av med lite sillspad.
Krama ur gelatinet och smält det på svag värme.
Häll det i gräddsmeten under omrörning och häll blandningen i formen.
Ställ kallt att stelna i minst 4-5 timmar.
Ta ur "tårta" ur formen, låt eventuellt botten vara kvar.
Garnera som ni vill.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g räkor med skal
1 ask kräftstjärtar i lag
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
3 dl grädde
2 msk hummerfond
1 msk konjak
Salt
Cayennepeppar
Dill
Gör så här:
Skala räkorna och låt kräftstjärtarna rinna av.
Skala löken och hacka den.
Ansa och skiva svampen.
Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in och svampen har fått lite färg.
Tillsätt grädde och hummerfond.
Låt allt koka upp och sjuda några minuter.
Smaka av med konjak, salt och cayennepeppar.
Rör ner skaldjuren och låt allt bli genomvarmt men inte koka.
Strö över hackad dill.
Ingredienser:
1 kg bigarråer eller moreller
Lag:
3 dl vatten
600 g socker, 7 dl
½ dl körsbärslikör
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj och kärna ur bären och lägg dem i små glasburkar.
Koka vatten och socker till lagen ca 5 minuter, tillsätt bensoatet utrört i lite av lagen.
Låt kallna och smaksätt med körsbärslikören.
Fördela lagen över bären, sätt på lock.
Ät upp inom 3 månader.
Ingredienser:
2 burkar kikärter
2 msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)
½ lök
Vatten för att få lagom konsistens
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Salt
Chili (t.ex. sambal oelek)
Citron
Krydda efter smak med timjan, spiskummin, koriander, persilja, paprikapulver, selleri
Gör så här:
Mixa alltihop till en ganska slät smet.
Den här röran står sig i kylen och du kan också frysa in i småburkar som tinar snabbt i sommarvärmen.
Har du ingen tahini så kan du hoppa över den.
Smaka av och variera efter vilka kryddor du har tillgång till.
Passar allra bäst till vegetariska rätter med grönsaker och till bröd.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 liten mogen avokado
1 liten mogen banan
2½ dl lättmjölk
Isbitar
Gör så här:
Hacka avokadon grovt och skiva bananen.
Lägg i en mixer, häll på mjölken och mixa till en högenergismoothie.
Häll upp i ett glas och lägg i några isbitar.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
500 g strömmingsfilé utan skinn
Lag:
1 dl salt
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
Pesto:
2 dl blötlagda, soltorkade tomater
3 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
1 tsk grovhackad vitlök
½ tsk svartpeppar
1 dl hackade färska basilikablad
½ dl finriven parmesanost
Gör så här:
Blanda lagen och lägg i strömmingarna.
Låt dem stå och "dra" en dag.
Krama vattnet ur tomaterna och kör dem i matberedaren tillsammans med vitlök, basilika och ost.
Häll i olja, vinäger och peppar under omrörning till en jämn massa.
Blanda försiktigt ner strömmingarna i peston.
Låt den stå och mogna i minst 3-4 timmar i kylen.
Servera gärna med creme fraiche, finhackad rödlök, citron och en bit god västerbottenost.
Ingredienser:
1 kg gröna tomater
2 citroner
1 dl vatten
7½ dl socker
2 tsk mald ingefära
Gör så här:
Tvätta tomater och citroner, dela och skiva allt tunt.
Koka fruktmassan och vatten på svag värme under lock 20 minuter.
Rör om då och då.
Tag kastrullen från värmen, skumma.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|