Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 7 mars 2014 18:45




Mängd: 6 dl


Ingredienser:
2 mycket mogna bananer

4½ dl sojamjölk

1 1/4 dl malen mandel

1 krm malen kanel

Lite honung (kan uteslutas)

Isbitar


Gör så här:

Skiva bananerna och frys skivorna i minst 2 timmar eller över natten.

Lägg de frusna bananskivorna tillsammans med sojamjölk, malen mandel och kanel i en mixer, samt eventuellt honung.

Mixa tills blandningen är tjock och skummande.

Häll upp i glas, lägg i några isbitar och pudra gärna över lite malen kanel.




Av Maria - 7 mars 2014 17:30




Antal: 10-12 portioner


Ingredienser:

75 g smält smör

Ca 200 g smulad kavring

5-7 blötlagda gelatinblad

1 burk matjesfiléer + lite spad

1 knippe hackad gräslök

2 dl vispgrädde

4 dl gräddfil

1 krm svartpeppar

1 msk riven pepparrot


Garnering:

Finhackad rödlök

Finhackad gräslök

Stenbitsrom

Limeskivor


Gör så här:

Blanda smör och kavringsskivor i en matberedare.

Tryck ut massan i plastfolieklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Finhacka sillfiléerna.

Vispa grädden till hårt skum.

Blanda grädde, gräddfil, sill, gräslök, pepparrot och svartpeppar väl.

Smaka av med lite sillspad.

Krama ur gelatinet och smält det på svag värme.

Häll det i gräddsmeten under omrörning och häll blandningen i formen.

Ställ kallt att stelna i minst 4-5 timmar.

Ta ur "tårta" ur formen, låt eventuellt botten vara kvar.

Garnera som ni vill.




Av Maria - 7 mars 2014 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g räkor med skal

1 ask kräftstjärtar i lag

2 schalottenlökar

250 g champinjoner

3 dl grädde

2 msk hummerfond

1 msk konjak

Salt

Cayennepeppar

Dill


Gör så här:

Skala räkorna och låt kräftstjärtarna rinna av.

Skala löken och hacka den.

Ansa och skiva svampen.

Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in och svampen har fått lite färg.

Tillsätt grädde och hummerfond.

Låt allt koka upp och sjuda några minuter.

Smaka av med konjak, salt och cayennepeppar.

Rör ner skaldjuren och låt allt bli genomvarmt men inte koka.

Strö över hackad dill.

Av Maria - 7 mars 2014 16:45




Ingredienser:

1 kg bigarråer eller moreller


Lag:

3 dl vatten

600 g socker, 7 dl

½ dl körsbärslikör

1 krm natriumbensoat


Gör så här:
Skölj och kärna ur bären och lägg dem i små glasburkar.

Koka vatten och socker till lagen ca 5 minuter, tillsätt bensoatet utrört i lite av lagen.

Låt kallna och smaksätt med körsbärslikören.

Fördela lagen över bären, sätt på lock.

Ät upp inom 3 månader.




Av Maria - 7 mars 2014 06:00

Ingredienser:
2 burkar kikärter

2 msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)

½ lök

Vatten för att få lagom konsistens

½ dl olivolja

1 vitlöksklyfta

Salt

Chili (t.ex. sambal oelek)

Citron

Krydda efter smak med timjan, spiskummin, koriander, persilja, paprikapulver, selleri


Gör så här:
Mixa alltihop till en ganska slät smet.

Den här röran står sig i kylen och du kan också frysa in i småburkar som tinar snabbt i sommarvärmen.

Har du ingen tahini så kan du hoppa över den.

Smaka av och variera efter vilka kryddor du har tillgång till.

Passar allra bäst till vegetariska rätter med grönsaker och till bröd.

Av Maria - 6 mars 2014 18:00




Mängd: 4 dl


Ingredienser:

1 liten mogen avokado

1 liten mogen banan

2½ dl lättmjölk

Isbitar


Gör så här:

Hacka avokadon grovt och skiva bananen.

Lägg i en mixer, häll på mjölken och mixa till en högenergismoothie.

Häll upp i ett glas och lägg i några isbitar.




Av Maria - 6 mars 2014 17:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

500 g strömmingsfilé utan skinn


Lag:

1 dl salt

2 dl ättikssprit

3 dl vatten


Pesto:

2 dl blötlagda, soltorkade tomater

3 dl olivolja

1 dl balsamvinäger

1 tsk grovhackad vitlök

½ tsk svartpeppar

1 dl hackade färska basilikablad

½ dl finriven parmesanost


Gör så här:
Blanda lagen och lägg i strömmingarna.

Låt dem stå och "dra" en dag.

Krama vattnet ur tomaterna och kör dem i matberedaren tillsammans med vitlök, basilika och ost.

Häll i olja, vinäger och peppar under omrörning till en jämn massa.

Blanda försiktigt ner strömmingarna i peston.

Låt den stå och mogna i minst 3-4 timmar i kylen.

Servera gärna med creme fraiche, finhackad rödlök, citron och en bit god västerbottenost.

Av Maria - 6 mars 2014 16:15




Ingredienser:

1 kg gröna tomater

2  citroner

1 dl vatten

7½ dl socker

2 tsk mald ingefära


Gör så här:
Tvätta tomater och citroner, dela och skiva allt tunt.

Koka fruktmassan och vatten på svag värme under lock 20 minuter.

Rör om då och då.

Tag kastrullen från värmen, skumma.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards