Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 11 mars 2014 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 50-60 minuter


Ingredienser:

4 grillskivor av högrev, ca 1½ cm tjocka

4 stora bakpotatisar


Marinad:

½ dl olja

½ dl rödvinsvinäger

½ dl äkta soja

1 tsk timjan

2 krm svartpeppar


Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i en tjock plastpåse.

Lägg köttet i påsen och knyt ihop.

Lägg påsen kallt i 3-4 timmar och vänd några gånger.

Borsta bakpotatisar och baka dem i 225 grader i 50-60 minuter.

Håll dem varma.

Torka av köttet och grilla skivorna i ugnen (275 grader) eller på grillen.

Det går också bra att steka dem, 3-4 minuter på var sida.

Servera köttet med tomatsalsa, bakad potatis och grönsaker.

Av Maria - 10 mars 2014 18:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

250 g smör

1½ dl socker

1 dl maizenamjöl

1½ tsk bakpulver

4½ dl vetemjöl


Fyllning:

Hjortronsylt


Gör så här:

Rör smör och socker vitt och pösigt.

Blanda maizenamjöl, bakpulver och vetemjöl, tillsätt smörblandningen och rör ihop degen.

Fyll degen i små formar, gör ett hål i mitten och fyll med hjortronsylt.

Grädda kakorna vackert bruna i 200 grader, ta ca 10 minuter.

Av Maria - 10 mars 2014 09:45

Måndag:

Spaghetti med snabba såsen, sallad. Fräs en hackad vitlöksklyfta i någon msk olja i en kastrull, slå på 1 förpackning krossade tomater med basilika, koka upp och sjud några minuter. Tärna 1 förpackning fetaost, lägg i och rör om, smaka av. Toppa med provensalsk kryddblandning efter smak.


Glasspinne.


Tisdag:
Fiskbullar i dill- och kaviarsås, råris med majs.


Semlor.


Onsdag:

Timjanstekta köttfärsjärpar, potatis och tzatziki på äpple och rödlök. Finhacka 1 fast äpple och 1 rödlök, blanda med 2 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.


Färsk frukt.


Torsdag:

Potatis- och purjolökssoppa, ostsmörgås. Skölj, skala och skär 500 g potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten som precis täcker tills potatisen är mjuk. Stöt sönder den och späd eventuellt med kokande vatten. Lägg i finskuren purjolök och hackad persilja. Koka upp.


Plättar med sylt.


Fredag:

Parisare med rå äggula/stekt ägg, tomatsallad.


Peach melba, persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade varma hallon, vaniljglass.


Lördag:

Stekt rödspätta, citronklyftor, kokt pressad potatis och muskotkryddad hel spenat.


Blåbärspaj med lite riven mandelmassa i pajdegen.


Söndag:

Flygande Jakob, ris och sallad. Lägg skinn- och benfria stekta/grillade kycklingbitar i ugnssäker form. Strö över ananastärningar. Täck med lätt crème fraiche + chilisås. Toppa med strimlat knaprigt stekt bacon och frästa champinjoner. Gratinera 15-20 minuter i 225 grader. Server med ris, rostade jordnötter och sallad.


Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde. Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker. Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form. Grädda 40-45 minuter i 150 grader.

Av Maria - 10 mars 2014 06:30

Måndag:

Pasta med grön ärtpesto: Mixa 3 dl kokta ärter, 1 dl riven parmesan, 1 dl olivolja och 1 dl rostade och saltade solrosfrön. Blanda med nykokt pasta och ringla över extra olivolja.


Krämig fruktyoghurt.


Tisdag:
Rödbetor, ugnsbakade i klyftor med olja och flingsalt. Servera på salladsbädd med getost, honung, gurka och solrosfrön.


Chokladsemla - lite kakao och florsocker i grädden och mörk chokladhack i mandelmassan.


Onsdag:

Cornflakesstekta laxnuggets, pommes frites och apelsin- och ingefärsmajo.


Mixa 4 dl frysta blandade bär, ½ dl socker och 3-4 dl crème fraiche. Fördela i glas, servera genast.


Torsdag:

Färsfyllda kåldolmar med sky, lingon och kokt potatis.


Passionsfrukt och hallon.


Fredag:

Frasiga smördegsknyten med späda skott och sallad till med avokado, sparris och blandade bönor.


Ugnsstekta bananer: Dela bananer på längden, lägg i ugnsform. Pensla med lönnsirap och limesaft, stek ca 10 minuter i 225 grader. Vispad grädde till.


Lördag:

Getost- och pestolasagne: Varva lasagneplattor med kokta linser, avrunnen bladspenat, bechamelsås och rikligt med smulad getost och grön pestoröra. Sås och riven gratängost överst, ca 25 minuter i 200 grader.


Mixa 1 liter snoppade jordgubbar med 1 burk sötad kondenserad mjölk. Frys ca 2 timmar, rör om då och då. Servera i små bägare.


Söndag:

Flygande Jacob: Rensa en färdiggrillad kyckling och lägg i ugnssäker form. Vispa grädde, blanda med chilisås och bre över kycklingen. Fördela bananskivor och jordnötter över chiligrädden. Gratinera ca 15 minuter i 175 grader. Ris och sallad till.


Krustader fyllda med choklad-philadelphia, garnera med hallon.

Av Maria - 10 mars 2014 06:15

Måndag:

Grönsakssoppa: Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar. Lägg ner djupfrysta blandade grönsaker i soppan. Blanda ner 2 slantade chorizokorvar. Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Klipp över persilja.


Tisdag:

Makaronilasagne: Blanda 2 burkar tomatkross med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning och 2 msk hackad färsk basilika. Varva 400 g kokta makaroner med 2 skivade stekta auberginer, 200 g tärnad rökt skinka, tomatsåsen och 200 g riven ost. Avsluta med tomatsås och riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.


Onsdag:

Citronfisk: Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar. Lägg dem i en smord form och strö över 1 tsk salt. Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan. Häll såsen över fisken och tillaga i 200 grader tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter. Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Bakad potatis med kryddig keso: Tvätta och halvera 6 potatisar och lägg halvorna i en form. Pensla med olja. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar. Baka i ugnen i 225 grader ca 30 minuter. Blanda 1 burk keso med 2 msk hackad gräslök, 2 msk hackad basilika, citronpeppar och salt. Servera med rårivna morötter.


Fredag:

Italiensk bondpanna.


Lördag:

Annorlunda sillgratäng: Lägg 4 urvattnade salta sillfiléer i en smord form. Fräs 3 hackade gula lökar i lite olja, blanda med 4 rårivna morötter, 3 syrliga äpplen, 4 msk tomatpuré, salt och peppar. Lägg blandningen över sillen och strö över ströbröd. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.


Söndag:

Husets kasslergryta.

Av Maria - 10 mars 2014 05:45




Måndag:

Risotto med avokado och bacon: Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor. Koka ytterligare 10 minuter. Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper). Skär 2 avokador i bitar. Pressa citron över avokadon, salta och peppra den. Blanda avokadon och bacon med riset.


Tisdag:

Lasagne med keso och grönsaksröra: Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar. Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika. Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter. Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form. Strö över 4 msk riven ost. Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.


Onsdag:

Grillad korv med gurksallad: Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna. Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm. Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.


Torsdag:

Linssoppa: Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta. Häll på 1 liter grönsaksbuljong. Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan. Koka i 10 minuter. Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré. Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig. Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.


Fredag:

Lax special: Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar. Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull. Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong. Låt det koka upp och smaksätt med lite salt. Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter. Servera med pressad potatis.


Lördag:

Basilikabollar.


Söndag:

Mandelgratinerad kotlett.




Av Maria - 9 mars 2014 19:00

Mängd: 4 dl


Ingredienser:

1 mogen banan

½ liter jordgubbar, 75 g

2½ dl apelsinjuice


Gör så här:
Skiva bananen och hacka jordgubbarna grovt.

Frys dem i minst 2 timmar eller över natten.

Mixa jordgubbar, banan och apelsinjuice till en tjock smoothie och häll upp i glas.

Garnera med jordgubbar om du vill.

Av Maria - 9 mars 2014 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Spanska rulader:
500 g fläskfärs

1 ägg

½ dl vatten

1 tsk salt

2 msk finhackad gul lök

1 pressad vitlökskklyfta

2 tsk paprikapulver, söt

1-2 krm chilipeppar

½ tsk malen spiskummin

Smör till stekning


Paprika- & bönsallad:

1 liten grön paprika

1 liten gul paprika

1 burk röda bönor

1 msk finhackad gul lök

2 msk olivolja

1 tsk rödvinsvinäger

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Börja med salladen.

Kärna ur och tärna paprikorna.

Häll spadet från bönorna och blanda med paprika och lök.

Blanda och slå över dressingen.

Blanda ingredienserna till färsen, forma avlånga järpar.

Bryn dem till vacker färg och efterstek under lock på svag värme eller i mikrovågsugn.

Vispa ur pannan och sila skyn.

Njut med sallad, sky, kokt potatis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards