Alla inlägg under mars 2014
Mängd: 5 dl
Ingredienser:
1 mogen banan
1 mogen mango
2 dl apelsinjuice
2 dl mellan- eller lättmjölk
3 msk färskost
Isbitar
Gör så här:
Skiva bananen grovt och hacka mangon.
Lägg dem i en mixer tillsammans med apelsinjuice, mjölk och färskost och mixa till en jämn smoothie.
Häll upp i glas och lägg i några isbitar.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Ca 300 g svamp
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
Salt
Peppar
6 kycklingfiléer
2-3 msk smrö
2 purjolökar
3 paprikor i olik färger
1 burk hela tomater
Ev. 2-3 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Gör så här:
Ansa och hacka svampen.
Fräs den i hälften av smöret tills det knäpper i den.
Blanda ner vitlök, persilja, salt och peppar.
Låt det svalna.
Skär en ficka i varje filé och fördela fyllningen i den.
Fäst ihop med tandpetare.
Bryn filéerna runt om i resten av fettet.
Ansa och strimla purjolöken.
Skär de sköljda och urkärnade paprikorna i mindre bitar.
Lägg allt det skurna i en traktörpanna och slå på tomaterna.
Smaksätt med vitlök, salt och peppar.
Koka upp.
Lägg i de brynta filéerna och sjud under lock tills kycklingen är klar, ca 10 minuter.
Servera med ris eller couscous.
Ingredienser:
1½ kg krusbär, 3 liter
Lag:
2 dl ättiksprit
3 dl vatten
125 g socker, 1½ dl
½ msk hela nejlikor
2 bitar hel kanel
1 lagerblad
1 bit ingefära
Gör så här:
Snoppa, skölj och låt bären rinna av.
Koka upp lagen, skumma och lägg i bären, sjud dem sakta 10 minuter eller tills de ser klara ut.
Skumma och lägg bären i varma, väl rengjorda glasburkar.
Låt kallna och sätt på lock.
Istället för gelé till allt kött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
½ dl lätt majonnäs
1 dl hackad kryddgrönt, t.ex dill, gräslök, persilja, dragon, basilika
1 knivsudd cayennepeppar
1 krm vitlökspulver
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda gräddfil och majonnäs i en skål.
Tillsätt kryddgrönt och smaksätt med cayennepeppar, vitlökspulver, salt och peppar.
Smaka av.
Låt såsen stå kallt till serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg kokt färskpotatis
1½ dl förvällda nässlor och/eller färsk späd kirskål
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1-2 tsk färskpressad citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela potatisen i grova bitar.
Mixa nässlor eller kirskål, vitlök, majonnäs och crème fraiche till en slät kräm.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Blanda potatisbitar med den gröna majonnäsen och låt dra minst 1 timme före servering.
Mängd: 3½ dl
Ingredienser:
2½ dl djupfrysta björnbär, 125 g
3 dl druvjuice
3 msk kvarg eller färskost
1 tsk ljus honung (kan uteslutas)
Gör så här:
Mixa björnbär, druvjuice och kvarg eller färskost samt eventuellt honung i en mixer eller matberedare till en tjock smoothie.
Häll upp i glas och garnera gärna med björnbär.
Ingredienser:
1 kg rabarber, bladlös
500-600 g socker
2 dl kärnfria russin
1 dl hackad gul lök
1 citron
2 msk vinäger
1 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
Gör så här:
Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar.
Skölj russinen i hett vatten, borsta citronen i hett vatten och dela den i fyra bitar.
Skär varje i mycket tunna skivor.
Blanda alltsammans i syltgrytan, koka upp på svag värme och låt koka utan lock men under omrörning ca 30 minuter tills konsistensen är som lös marmelad.
Låt svalna, ös på burkar och sätt på lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl lätt crème fraiche
½ dl majonnäs
2 msk het chilisås
2 droppar tabasco
2 tsk rött portvin
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda crème fraiche med majonnäsen och chilisåsen i en skål.
Smaksätt med tabasco, portvin, salt och peppar.
Låt såsen stå kallt till serveringen.
Häll upp i en glasskål.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|