Alla inlägg under mars 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 blodgrape
2 avokador
200 g räkor, skalad vikt
1 krm svartpeppar, nymalen
50 g solrosskott
Salladsblad
Dill
Gör så här:
Skala grapefrukterna med en vass kniv så att inget av skalet blir kvar.
Skär ut hinnfria klyftor.
Lägg dem i en bunke och pressa saften ur hinnorna.
Dela avokadorna och kärna ur dem.
Skala dem och skär fruktköttet i tärningar.
Blanda med grapefruktklyftorna och de skalade räkorna.
Krydda med svartpeppar.
Skölj solrosskotten och ta bort en del av den nedre delen.
Tillsätt dem till cocktailen.
Servera i stora cocktailglas med ett sallatsblad och en dillvippa.
Bjud gärna lite chilidippen till.
Ingredienser:
3/4 kg slånbär, 1½ liter
350 g socker
4 dl brännvin special
Gör så här:
Picka bären och lägg dem i tät burk eller kruka.
Täck med sprit och tillsätt sockret.
Sätt på lock och skaka burken ordentligt, låt den sedan stå i rumstemperatur 3-4 veckor - övertäckt.
Skaka varannan dag.
Sila likören på flaska, tillslut och göm undan den, så länge det går, att mogna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g lövbiff
1 paket äggnudlar, ca 250 g
1 purjolök
1 liten squash
2 morötter
2 msk olja
1 dl vatten
1 paket minimajs, ca 200 g
1 burk vattenkastanjer, ca 225 g
Salt
Peppar
Gör så här:
Laga nudlarna enligt anvisning på paketet.
Låt dem rinna av.
Strimla purjolök och morötter, skiva squashen, dela vattenkastanjerna i halvor och stirmla lövbiffen.
Fräs purjo, squash och morötter i lite av oljan.
Häll på vatten och koka på stark värme tills vattnet har kokat in.
Blanda i majsen och håll blandningen varm.
Fräs lövbiffskivorna i resten av oljan.
Blanda ner grönsakerna, salta och peppra och vänd ner kastanjer och nudlar.
Låt allt bli genomvarmt.
Servera med mango chutney och soja.
Mängd: 5 dl
Ingredienser:
400 g konserverade persikor i fruktspad, avrunna
1½ dl persiko- eller aprikosyoghurt
2 dl apelsinjuice
Lite honung (kan uteslutas)
Isbitar
Gör så här:
Mixa persikorna tillsammans med yoghurt, apelsinjuice och honung och häll upp i höga glas.
Lägg i några isbitar och garnera gärna med en persikoskiva.
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 250 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
1½-2 kg benfri rimmad skinka
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Persiljekvistar
1 tsk rosmarin
1 morot
Örtgriljering:
½ dl ströbröd
½ dl matolja
2 msk finklippt persilja
3/4 tsk basilika
3/4 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Ta skinkan ur förpackningen men låt nätet sitta kvar.
Spola skinkan i rikligt med kallt vatten.
Stick in termometern så spetsen kommer mitt i skinkan.
Lägg den i en gryta.
Häll på så mycket vatten att det täcker skinkan.
Skala och skiva moroten.
Lägg ner den i grytan tillsammans med kryddpepparkorn, lagerblad, persilja och rosmarin.
Låt skinkan få ett uppkok.
Sänk värmen och låt den sjuda under lock tills termometern visar 70 grader.
Ta upp skinkan.
Låt den svalna något och ta bort nät och svål.
Rör samman alla ingredienserna till griljeringen, bred den över skinkan.
Griljera mitt i ugnen 10-15 minuter.
Skär tunna skivor och servera med klyftpotatis och grönsaker.
Ingredienser:
1 gul lök, skivad
2 morötter, i bitar
1/4 fänkål i bitar
½ purjolök, skivad
1 msk rapsolja
Skal från 1 kg räkor
1 tsk vitpepparkorn
1 dl vitt vin
Gör så här:
Fräs lök, morötter, fänkål och purjolök i en stor gryta med olja.
Tillsätt räkskalen, vitpepparkorn, vitt vin och vatten så att det täcker skalen.
Rör om och låt koka under lock ca 30 minuter.
Sila bort räkskalen, gör rent grytan och häll tillbaka buljongen.
Koka ihop buljongen utan lock (reducera) till hälften.
Ingredienser:
1 kg bigarråer
Lag:
2 dl vatten
2½ dl vit sirap
1 tsk atamon
1 dl körsbärslikör
Gör så här:
Tvätta och kärna ur bären, lägg dem i glasburkar.
Koka upp vattnet, häll i sirapen och koka 5 minuter.
Tillsätt atamon och låt lagen kallna.
Rör ner likören, fördela den i burkarna och sätt på lock.
Låt mogna 2-3 veckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 600 g laxfilé med skinn (gärna mittbiten)
80 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
Skal av 1 citron
2 msk hackad persilja
Salt
Peppar
Ströbröd
Sparris
Kall sås:
2½ dl turkisk yoghurt
Färsk dragon, hackad
Saft av 1 citron
Gör så här:
Blanda smör, vitlök, citronskal och persilja.
Krydda laxen med salt och peppar.
Skär snitt i laxköttet med ½-1 cm mellanrum.
Tryck i vitlökssmöret i snitten och strö på ett lager ströbröd, lägg över i grillkorg.
Grilla under lock på indirekt värme (för över kolet till den sidan och gilla över den "tomma" delen) i 15 minuter.
Laxen är klar då innertemperaturen är 52 grader.
Använd termometer.
Grilla gärna sparris tillsammans med fisken.
Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Servera med kokt färskpotatis, sparris och kall yoghurtsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|