Alla inlägg under mars 2014
Måndag:
Ugnspannkaka med baconstrimlor och rivna morötter i smeten.
Färsk frukt.
Tisdag:
Fiskpinnar, ris och sommargrönsaker.
Semlor.
Onsdag:
Blodpudding, bacon, vitkål och lingonsylt.
Torsdag:
Champinjon- och tomatsoppa, ostsmörgås.
Fattiga riddare.
Fredag:
Pannbiff med svamp och mycket lök, potatis och gelé.
Ost och frukt och kaka till kaffet.
Lördag:
Gravad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Plommonpaj med vaniljsås.
Söndag:
Lammkotletter med klyftpotatis, gröna bönor, viltsås och sallad: Fräs ½ msk torkade krossade enbär i smör. Tillsätt 3 msk messmör, 3 msk vilt- och kantarellfond, 2 dl lätt crème fraiche och 2 dl vatten. Koka upp under omrörning och sjud några minuter. Sila såsen smaka av med salt och peppar.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 stor morot
1 lite apelsin
½ stor banan
1 torkad aprikos
Isbitar
Gör så här:
Pressa morot och apelsin till juice.
Häll i en mixer och mixa tillsammans med banan, aprikos och några isbitar.
Dekorera gärna med skivad banan.
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
1 benfri lammstek ca 1½ kg
2 msk basilika
250 g mozzarellaost
100 g rökt skinka
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
Tomatsås:
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
2 brukar krossade tomater
2-3 dl sky från köttet
1 tsk socker
½ msk basilika
Salt
Peppar
Gör så här:
Finhacka skinkan.
Skär osten i skivor, skala vitlöken och pressa den.
Fyll den urbenade lammsteken med skinka, ost, vitlök, basilika, hälften av saltet och pepparn.
Bind ihop steken med krympt bomullssnöre.
Gnid in steken med resten av saltet och pepparn.
Lägg den i en eldfast form.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken.
Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65 grader för rosa och 75 grader för nästan genomstekt.
Vira in steken i aluminiumfolie och låt den vila ca 15 minuter innan den skärs upp.
Tomatsåsen:
Skala och finhacka lökarna.
Fräs lökhacket mjukt och glansigt i lite matfett.
Tillsätt tomatkross och silad sky från köttet.
Smaksätt med socker, salt, peppar och basilika.
Låt såsen sjuda ca 15 minuter.
Smaka av.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter, ca 15 minuter + 15 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
Ca 2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 strimlad purjolök
Smör till stekning
Ca 250 g grillad kyckling i tärningar
2 tsk örtkrydda
Salt
Peppar
Ca 100 g riven mozzarella
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
2 ägg
5-6 körsbärstomater
Gör så här:
Blanda snabbt samman degen för hand eller i en matberedare.
Tryck ut i en pajform, nagga och sätt in i kyl i en kvart.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader.
Fräs purjolöken mjuk, tillsätt kycklingen, stek samman i någon minut, krydda.
Lägg kycklingröran i botten på pajskalet och strö mozzarellan över.
Vispa samman mjölk, grädde och ägg, krydda med salt och peppar och häll äggstanningen i formen.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter, lägg på tomaterna och grädda i ca 15 minuter till eller tills äggstanningen stelnat.
Servera med en god sallad.
Dubblera aldrig ett marmeladrecept, koktiden kan bli felaktig, liksom konsistensen.
Koka ihop marmelad tills den håller geléprov.
Häll upp några droppar marmeladmassa på ett kallt fat.
Drag en sked tvärs igenom, rinner det ihop måste massan koka ytterligare några minuter.
För lös marmelad kan bero på att frukten innehåller för lite pektin eller att koktiden var för kort.
Öppna burkar eller krukor och geléglas täcks med paraffin som ger en skyddande hinna.
Smält paraffinet i en rostfri skål över en kastrull med kokande vatten - aldrig direkt på plattan.
Häll paraffinet över konserven, täck kanterna noga.
Lägg på ett tunt snöre, låt svalna.
Slå över ytterligare ett paraffinlager.
Täck burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1,200 g
Vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
Persiljekvistar
10 vitpepparkorn
Citronsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
1 tsk rivet citronskal
Pressad citronsaft
Salt
Peppar
1 dl matlagningsgrädde
1 äggula
Gör så här:
Skölj kycklingen och lägg ner den i en gryta.
Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker.
Tillsätt salt.
Låt det koka upp och skumma väl.
Skala moroten och skär den i bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och persiljekvistar i grytan.
Låt allt koka under lock på svag värme ca 40-50 minuter.
Ta upp kycklingen och sila buljongen.
Smält smöret till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen.
Låt såsen koka 3-5 minuter.
Rör ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Ta kastrullen från värmen.
Rör ut äggulan med grädde och vispa ner det i såsen.
Nu får inte såsen koka mer då kan den skära sig.
Befria kycklingen från skinn och ben och skär den i bitar.
Lägg upp kycklingen och häll över såsen.
Strö eventuellt lite rivet citronskal och klippt dill över.
Antal: 6 stycken
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
750 g mjölig potatis
Vatten
1 tsk salt
2 msk smör
1 ägg
Salt
Fyllning:
6 skivor bacon
1 gul hackad lök
1½ msk smör
200 g skivade champinjoner
1 dl crème fraiche
100 g riven grevéost
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka den skalade potatisen och mosa den.
Tillsätt ägget, smör och salt.
Vispa moset luftigt.
Forma en del av moset till runda, platta kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Spritsa resten av moset runt kanten på kakorna.
Strimla baconskivorna och stek dem knapriga.
Ta upp dem och fräs löken i baconfettet och matfett.
Blanda ner svampen och fräs tills vätskan avdunstat.
Tillsätt bacon, crème fraiche, kryddor och hälften av osten.
Fördela fyllningen i krustaderna.
Strö på ost och gratinera ca 15 minuter till krustaderna fått färg och är genomvarma.
Antal: 2 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl riven parmesanost
1 msk smulad rosmarin
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
Uppvispat ägg
Sesamfrö
Grovt salt
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Smält smör och tillsätt mjölken.
Låt det bli fingervarmt.
Häll det över jästen och rör så att den löser sig.
Tillsätt salt, ost, rosmarin och det mesta av mjölet.
Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt.
Dela degen i två bitar.
Dela varje degbit i ca 12-14 bitar.
Forma till runda bullar.
Lägg 12-14 bullar i runda smorda formar med mellanrum mellan varje bulle.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrö och salt över.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills de fått fin färg och känns torra.
Stjälp upp bröden och låt kallna på galler under duk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|