Alla inlägg under mars 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter standardmjölk
1 dl filmjölk
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Värm mjölken till strax under kokpunkten.
Sätt kastrullen i en skål med iskallt vatten och kyl snabbt ner till rumstemperatur.
Blanda i filmjölk och vispgrädde.
Häll upp mjölken i porslinskålar, täck med plastfolie och låt dem stå i rumstemperatur över natten tills de stelnat.
Kyl i kylskåp innan serveringen.
Filbunke är en gammaldags delikatess och smakar gott med socker och kanel eller färska bär.
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
1 mogen mango
3 dl ananasjuice
Skalet och saften från ½ lime
Gör så här:
Skär mangoköttet i stora bitar och frys det i minst 2 timmar eller över natten.
Lägg det frusna mangoköttet i en mixer tillsammans med ananasjuice och saften och skalet av limen och mixa till tjock puré.
Dekorera eventuellt med limeklyftor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
8-10 potatisar
1 stor gul lök
1 liten burk ansjovis
2 dl keso
2 dl mjölk
1 dl hackad persilja
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och riv potatisen grovt.
Hacka löken.
Skär ansjovisen i små bitar.
Blanda samman och klicka ut smeten i smorda formar, typ scones- eller muffinsformar.
Rör ihop keso, mjölk, persilja, salt och peppar.
Fördela blandningen över potatisen.
Grädda i ca 35 minuter.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär, 2 liter
1 liter vatten
2 kg strösocker, 2½ liter
Gör så här:
Repa bären, snoppa dem inte, och koka med vattnet 15 minuter.
Tag grytan från värmen, rör i sockret och rör tills det smält och sylten svalnat något.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och paraffinera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar, hackade
140 g bacon, strimlat
1 msk smör & rapsolja
4 dl hönsbuljong av tärning
1 dl vitt torrt vin
2 dl avorioris
2 krm svartpeppar, nymald
4 dl ärter, majs och paprika (fryst)
1 msk färsk basilika, hackad
2 dl parmesanost
Gör så här:
Fräs lök och bacon i smör & rapsolja i en gryta tills löken är genomskinlig.
Tillsätt buljong och vin.
Låt koka upp.
Rör ner riset och krydda med svartpeppar.
Låt riset sjuda på svag värme, 25-30 minuter.
Rör om.
Tillsätt de frysta grönsakerna och basilikan.
Sjud 5 minuter till så att allt blir genomvarmt.
Rör ner parmesanosten.
Servera i portionsskålar, med lite extra svartpeppar, sallat, cocktailtomater, basilika och baguette.
Måndag:
Fiberbulle med salami och oliver: Fördela tunt med smör på underdelen av 4 fiberrika bullar. Lägg på sallad och skivor och 2 tomater. Fyll på med 2 salamiskivor per bröd. Skiva en knapp dl gröna oliver och fördela dem på salamin. Lägg på andra halvan av baguetten. Servera med sallad.
Tisdag:
Basilikapasta: Fräs skivor av 1 squash, 2 slantade morötter och 2 dl broccolibuketter i 1 msk olivolja tills de är nästan mjuka. Tillsätt 4 msk hackad persilja och 1 burk musslor (200 g). Salta och peppra. Blanda i 4 portioner kokt pasta och droppa över citron.
Onsdag:
Foliekokt torsk med hackat ägg: Skär 600 g torskfilé i portionsstora bitar. Ringla över lite flytande margarin. Smaksätt med några droppar citron, salt och peppar. Sätt in i ugn, 200 grader ca 15 minuter. Hacka 1 kokt ägg och blanda det med 4 msk hackad dill. Servera torsken med ägghacket och pressad potatis.
Torsdag:
Ugnspannkaka: Skär 150 g rökt skinka i tärningar, hacka 1 gul lök. Fräs skinka och lök i lite smör. Vispa ihop 3 ägg med 4 dl mjölk och 1 msk vetemjöl. Lägg skinkfräset i en form. Häll över äggstanningen och grädda i 200 grader ca 25 minuter. Servera med tomatsallad.
Fredag:
Kassler med ananas: Lägg 8 skivor kassler i en smord form, smaksätt med 1 tsk mejram. Lägg över 1 burk krossad ananas. Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå ananasen. Smaksätt med salt och peppar. Strö över 4 msk riven ost. Sätt in i 225 grader ca 10 minuter. Servera med ris och sallad.
Lördag:
Risotto med bacon, ärter, majs och paprika.
Måndag:
Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Tisdag:
Fisksoppa med grönsaker: Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull. Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar. Låt det koka upp. Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen. Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.
Servera med sprödvarmt bröd.
Onsdag:
Pastapytt: Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter. Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar. Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler. Låt allt steka några minuter. Blanda ner 2 msk chilisås i pastan. Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter. Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar. Sjud några minuter. Strö över persilja.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Oxfärsbiffar special: Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme. När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff. Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga. Servera med kokt potatis.l
Måndag:
Kokt torsk med ägg- och persiljesås, pressad potatis och bladspenat.
Fruktspett: Trä bitar av ananas, banan, jordgubbar mm på träspett, varva med marshmallows.
Tisdag:
Ramslökssoppa, grovt fullkornsbröd, smör och ost.
Klassisk semla eller hetvägg.
Onsdag:
Smaksätt vit grundsås med örter och rikligt med riven parmesan. Bryn skivor av fläskfilé och låt dem puttra i såsen. Quinoa och ugnsrostade rotsaker till.
Sagosoppa tex vit- eller röd sagosoppa.
Torsdag:
Bryn hastigt kokt gnocchi i msör i panna. Vänd ihop med smulad ädelost, knaperstekt bacon, frästa champinjoner och rucola.
Färsk frukt i säsong.
Fredag:
Smörstek pankopanerad sejfilé och rulla in i naanbröd med sallad, pressad lime, tärnad gurka och gräddfil med pressad vitlök.
Cashewbollar: Mixa 3 dl cashewnötter och 3 msk honung slätt. Tillsätt ev lite vatten. Forma bollar och rulla i sesamfrö. Förvara i kyl.
Lördag:
Spelt-otto med bacon, svamp och tomater.
Macarons (franska mandelmaränger).
Söndag:
Helstekt lammfile: Bryn i panna runt om, salta, peppra och efterstek i ugn till 70 graders innertemperatur. Bulgursallad med fint strimlad paprika, ägghalvor och oliver samt sky till.
Polkagrisglass med varm kolasås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|