Alla inlägg under augusti 2014
Antal: ca 30 kakor
Ingredienser:
100 g (ca 1½ dl) vetemjöl
2½ dl standardmjölk
3 ägg
½ dl strösocker
Fritering:
Ister eller kokosfett
Gör så här:
Vispa ihop mjölet med mjölken till en smet.
Ställ den åt sidan och låt den svälla minst 30 minuter.
Vispa ihop ägg och socker och rör ner blandningen i smeten.
Värm fettet till 180 grader (använd termometer och låt inte temperaturen gå högre fettet får då "bränd" smak).
Hetta upp struvjärnet i fettet och doppa det i smeten.
Håll järnet ett ögonblick över grytan så att smeten stelnar något innan järnet med smeten sänkes i fettet.
Fritera struvan guldgul, ca 1 minut.
Knacka struvan av järnet och låt den rinna av på hushållspapper.
Hetta upp järnet igen innan det doppas i smeten.
Ingredienser:
2 msk rosmarin
1 msk persilja
3 msk vitlökspulver
3 msk lökpulver
1 msk chiliflakes
1 msk svartpeppar från kvarn
1 msk farinsocker
3 msk flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g grytbitar av nötkött
2 morötter
1 gul lök
2 stora nävar champinjoner
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 rutor 70% choklad
1 dl rött vin
4 msk tamarisoja
1 msk lantbuljong
1½ dl vatten
Salt
Peppar
Servering:
Vinbär, från frysen eller rårörda lingon
Potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarisoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.
Ingredienser:
Vildänder
Mjölk
Smör eller växtmagarin
Mjöl
Tunn grädde
Gör så här:
Vildänderna plockas och flås, ty skinnet har ej någon god smak, varefter de sköljas i vatten, torkas och läggas i mjölk några timmar.
Därefter upptagas de och späckas tätt med fina späckstrimlor samt stekas i smör eller växtmagarin.
Under stekningen spädas de med mjölk och tillses ofta, så att de ej bränna vid.
När de äro färdiga upptagas de, såsen skummas, avredes med något mjöl och spädes med tunn grädde, tills den blir lagom tjock.
Husmoderns Köksalmanack 1933
Antal: till ca 1½ kg lammkött
Ingredienser:
½ dl cane syrup/rörsockersirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl olja
1 msk färsk finhackad rosmarin
1 msk färsk finhackad oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|