Alla inlägg under augusti 2014
Antal: 20 portioner
Ugn: 225 grader, 35 minuter
Ingredienser:
1 msk salt
1 knippe gräslök, finskuren
2 kg färskpotatis
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 st rödlök, finhackad
1 msk honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta och borsta potatisen ren.
Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.
Garnera med rödlök och gräslök.
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
3 stora kvistar fransk dragon
3 stora kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
4 lagerblad
En nypa fänkålsfrön
7 dl vitvinsvinäger
Gör så här:
Banka kryddväxterna lätt innan de packas ner i en burk eller flaska.
Häll på vinägern och täpp till ordensligt.
Skaka burken eller flaskan och låt stå i 2-3 veckor under daglig omskakning.
Sila av vinägern och krama ur örterna ordentligt.
Smaka av för att känna om örtsmaken är stark nog.
Om inte, upprepa proceduren.
Tillsätt en färsk örtkvist till den färdiga vinägern.
Antal: 6 stycken
Jäsningstid: ca 30 min, ca 5 minuter + 15-30 minuter
Ingredienser:
20 g jäst
1 msk olja
40 cl vatten
1 tsk salt
500 g vetemjöl
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i matberedare, tillsätt jäst och lite olja och vatten och arbeta till en slät smet.
Täck över med en köksduk och låt jäsa i 30 minuter.
Knåda degen och forma små bullar som en apelsin låt den vila i 5 minuter och sedan tryck med handen på bullarna låt dem jäsa igen 15-30 minuter och grädda i stekpanna.
Till ca 10 bitar:
125 g smör
3 dl vetmjöl (180 g)
3 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
500 g kesella (10%)
2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk strösocker
1 krm salt
2 krm mald kanel
Gör så här:
Sätt på ungen på 200ºC.
Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa.
Knåda ihop till en deg med vattnet.
Tryck ut degen i en form med löstagar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster.
Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen.
Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
Fyllning:
Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ytterligare ca 45 minuter.
Låt pajen svalna lite.
Häll över honung och sikta över kanel.
Servera den ljummen eller rumstempererad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|