Alla inlägg under augusti 2014
Antal: ca 12 bitar
Ingredienser:
Botten:
100 g smör
14 digestivekex
1 tsk mald kanel
Fyllning:
100 g frysta, tinade hallon
½ msk vatten
800 g naturell färskost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 krm salt
1 citron, rivet skal
4 ägg
Ganering:
Hallon
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastull.
Mixa eller krossa kexen till fina smulor.
Blanda smör, kexsmulor och kanel.
Tryck ut smulorna i bottnen av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Smörj kanterna på formen med smör.
Ställ i kylen så länge.
Sätt ugnen på 175°C.
Fyllning:
Mixa hallonen och vattnet med mixerstav.
Vispa ihop färskost, socker, vaniljsocker, mjöl, salt och citronskal.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda väl.
Häll smeten i formen.
Klicka i de mixade hallonen.
Dra med tex baksidan av en smal pensel i smeten så att det bildas ett fint mönster.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-55 minuter.
Ta ut och låt kallna.
Garnera med hallon.
Ingredienser:
1 kg (drygt) rimmad och lättrökt svinkarré utan ben
Vatten
1 msk smör
3 kkp (kaffekoppar) varm buljong eller vatten
Lite potatismjöl
Gör så här:
Karrén lägges ned i varmt vatten och förvälles ett par minuter, den rökta smaken blir mildare.
Den brynes därefter på vanligt sätt och spädes med buljong eller kokakde vatten i små portioner så att skyn blir så stark som möjligt.
Karrén får så steka tills den är mör.
Den skäres upp i tunna skivor och serveringsfatet garneras med legymer.
Såsen silas och skummas och avredes med lite potatismjöl till en tunn klar sås, avsmakad med vanliga kryddor.
Sidan 20 i Husmoderns Köksalmanack 1933
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|