Alla inlägg under januari 2015

Av Maria - 25 januari 2015 16:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

9 förkokta lasagneplattor

1 paket bladspenat

Smör eller margarin


Grönsakssås:
2 små strimlade purjolökar

1 burk, 400 g, krossade tomater

1 klyfta vitlök

1 paket, 250 g, röd och grön paprika

Salt

Peppar

Oregano


Bechamelsås:

1½ msk smör eller margarin

4 msk vetemjöl

6-7 dl mjlk

Salt

Muskot

Paprikapulver

2 dl riven ost

2 tsk parmesanost


Gör så här:

Tina spenaten.

Koka tomater, purjolök och vitlök ca 10 minuter.

Lägg i paprikan och koka upp igen.

Krydda.

Fräs matfett och mjöl, späd med mjölk och sjud ca 5 minuter, krydda.

Häll hälften av grönsakssåsen i botten av en smord ugnssäker form.

Lägg på 3 av lasagneplattorna och fördela spenaten över.

Täck med ytterligare 3 lasagneplattor och fördela resten av grönsakssåsen över.

Täck med de sista 3 lasagneplattorna, slå över bechamelsåsen och strö över den rivna osten.

Gratinera 30-40 minuter i 200 graders ugn.

Av Maria - 25 januari 2015 14:15

Ugn: 225 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

300 g pasta

400 g benfri kassler

200 g champinjoner

150 g gorgonzolaost

3 dl mjölk

2 dl grädde

4 ägg

1 vitlöksklyfta

Salt

Peppar

Hackad persilja


Gör så här:

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

Låt den rinna av.

Ansa svampen och låt den fräsa i lite smör tills vätskan har "kokat" in.

Tärna kasslern.

Fräs den  lite smör.

Blanda samman pastan med svamp, kassler och smulad ost.

Lägg det i en smord eldfast form.

Vispa samman äggen med mjölk, grädde, salt och peppar.

Häll det över pastablandningen.

Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har "stannat" och allt är genomvarmt.

Av Maria - 25 januari 2015 08:45

Ingredienser:

1 kg keso

250 g gräddfil

150 g mildrökt kaviar

4 hårdkokta ägg

1 msk dill


Gör så här:

Hacka äggen och blanda allt.

Av Maria - 24 januari 2015 17:30

Ingredienser:

75 g smör eller margarin

1½ dl florsocker

6 msk kakao

100 g rivna hasselnötter

2 dl créme fraiche

2½ dl vispgrädde

4 cl vit rom


Garnering:

50 g mörk blockchoklad

1 apelsin

Vinbärsblad


Gör så här:

Vispa smör, florsocker och kakao poröst.

Tillsätt rom, vispa lite till och rör ner créme fraiche, nötter och vispad grädde.

Slå upp i portionsskålar och ställ kallt.

Smält blockchokladen och stryk undersidan av små vinbärsblad med chokladen.

Låt stelna, dra försiktigt bort bladet och garnera med chokladlöv och en klyfta apelsin.

Av Maria - 24 januari 2015 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
200 g sparris

250 g ärtor

70 g rucola

Några blad färsk salvia

3 msk olivolja/rapsolja

1 msk vit balsamvinäger

Salt

Peppar


Gör så här:
Skär bort det nedersta torra på sparrisen och skär den sedan i små bitar.

Koka den mjuk, lägg i de gröna ärtorna och koka med den sista halvminuter.

Häll av vattnet och spola med kallt vatten.

Låt grönsakerna rinna av ordentligt.

Skär rucolan i mindre bitar och hacka salvian.

Blanda sparrisen, ärtorna och rucolan med salvia, olja, vinäger, salt och peppar.

Lägg upp i en skål och dekorera med lite färsk salvia.

Av Maria - 24 januari 2015 14:00

Ingredienser:

500 g skinn- och benfri laxfilé

3 morötter

1 bit rotselleri, ca 100 g

5-6 potatisar

1 purjolök

5 dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

1 tsk timjan

1 msk tomatpuré

2 msk philadelphiaost

Salt


Gör så här:

Skala morötterna och rotsellerin och strimla dem.

Skala potatisarna och skiva dem ganska grovt.

Ansa och skär purjolöken i bitar.

Lägg alla rotfrukterna och purjolöken i en gryta och häll över vattnet.

Tillsätt smulad buljong, timjan och tomatpuré.

Låt allt koka under lock ca 10 minuter.

Skär under tiden laxen i kuber.

Lägg ner dem i grytan och låt det sjuda ytterligare 4-5 minuter.

Rör ner osten och låt den smälta under försiktig omrörning.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 24 januari 2015 08:30

Ingredienser:

1 liter gräddfil

1½ dl kaviar

900 g matjesfiléer, små tärningar

100 g rödlök, hackad

300 g fasta äpplen, fint tärnade

2 dl hackad dill


Gör så här:
Blanda fil och kaviar, tillsätt övriga ingredienser.

Låt mogna i kyl.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards