Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl röda linser
Vatten till blötläggning
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör eller kokosfett
1-2 tsk chiliflakes
1-2 msk pressad citron
1 dl vatten
3 msk olivolja/rapsolja
Salt
Peppar
Lite färsk mynta
Gör så här:
Lägg linserna i blöt ca 30 minuter.
Skölj och koka dem sedan i friskt vatten.
Häll av vattnet när linserna är mjuka.
Hacka rödlöken och pressa eller riv vitlöken.
Fräs i smör eller kokosfett ett par minuter.
Tillsätt linserna, chiliflakes och citron.
Späd eventuellt med lite vatten och tillsätt oljan.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp i en skål och dekorera med färsk mynta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g broccoli
3 msk olivolja/rapsolja
1 citron, rivet skal och saft
1-2 tsk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär av det nedersta på broccolin och skala stammen.
Skär sedan broccolin i buketter och ta med även stammen.
Koka den precis mjuk och häll av vattnet.
Spola med kallt vatten och blanda den sedan med olja, citronskal, citronsaft och vinäger.
Smaka av med salt och peppar och lägg upp på ett serveringsfat.
Garnera gärna med lite extra citronskal.
Ingredienser:
250 g keso
2-3 skivor rökt skinka/kalkonbröst, fint strimlat
2-3 msk bostongurka
1 äpple, hackat
Gör så här:
Blanda samman och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 burkar/tetror med kikärtor
4 dl mango i tärningar
3/4 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2-3 msk pressad citron
Salt
Peppar
Några färska korianderblad
Lite paprikapulver
Gör så här:
Häll vattnet av kikärtorna och skölj dem noga.
Mixa med en handmixer tillsammans med mango och rapsolja till en slät kräm.
Smaka av med vitlök, spiskummin, citron, salt och peppar.
Lägg hummusen i en skål och dekorera med lite korianderblad och paprikapulver.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 40-50 minuter
Ingredienser:
500 g lammfärs
2 dl smulat torrt vitt franskbröd
1 dl chilisås
1 ägg
½ hackad gul lök
½ fint tärnad grön paprika
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
1 klick smör till grytan
Sås:
1½ dl tomatketchup
1 dl vatten
1 tsk vinäger, helst äppelcidervinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, blanda färsen med franskbrössmulorna och ta i ketchup, ägg, lök, paprika, salt och peppar.
Forma färsen till 8 stora köttbullar och lägg dem i en lätt smord ugnsform.
Blanda till såsen och häll den över köttbullarna.
Gratinera 40-50 minuter och ös då och då med såsen.
Servera med en god sallad - kokt ris passar också bra.
Antal: 4 stycken
Ingredienser:
4 skivor fullkornsbröd
Smör/margarin
Kruksallat
4 skivor paté/leverpastej
Groddar
Cornichons, små inlagda gurkor
Tomat i skivor
Bladpersilja
Gör så här:
Smöra brödet och täck med sallatsblad.
Lägg en rejäl skiva paté på varje sallatsblad.
Toppa med groddar, små gurkor, tomat och persilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|