Alla inlägg under februari 2015

Av Maria - 27 februari 2015 09:15

Ugn: 225 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:
4-5 dl makaroner

1½ liter vatten

1½ tsk salt

150-200 g rökt skinka, bacon eller köttrester

1 gul lök

3 ägg

4 dl mjölk

Grovmalen peppar

Salt

Riven ost


Gör så här:
Koka makaronerna i saltat vatten efter anvisning på förpackningen.

Strimla under tiden köttet och hacka löken.

Fräs det lätt i en stekpanna och blanda sedan fräset och makaronerna i en ugnssäker form.

Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll det över.

Strö på riven ost och grädda i 225 graders ugn ca 45 minuter.

Av Maria - 27 februari 2015 07:45

Separata lådor:

Lägg maten i separata matlådor, potatis, ris eller pasta för sig, grönsakerna för sig, såsen för sig och grytan, kött- eller fiskbiten för sig.

En grej i varje burk, helt enkelt.

Det blir mindre kladdigt och mer aptitligt.


Gör det enkelt:

Gör det enkelt för dig.

Montera maten i stället för att laga färdigt rätter.

Tänk protein, grönsaker och långsamma kolhydrater så har de en komplett måltid.


Spara middagsresterna:
Gör det till en vana att ta med gårdagens middagsrester.

Då krävs ingen extra arbetsinsats annat än att du lagar en portion extra.


Gör storkok:

Vik en söndagseftermiddag i månaden då du kanske gör en hel plåt med lasagne eller en gryta med chili con carne.

Lägg upp i portionsförpackningar och frys in.


Laga mycket mat:
Satsa överhuvudtaget alltid på att laga lite mer än till antalet middagsgäster.

Genom att bunkra portionsförpackningar med mat i frysen finns det alltid något att ta med till jobbet.


Köp till komplement:

Om du bara får med dig en kycklingfilé hemifrån, köp en låda cocktailtomater och en burk kall sås på vägen till jobbet.


Ställ in lådan i kylen:

Ställ matlådorna i kylen på jobbet.

Då minimerar du risken för att maten ska bli dålig.

Av Maria - 26 februari 2015 17:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader


Ingredienser:
Ca 600 g kycklingfiléer

1 msk olja

Salt

Peppar

1 tsk chilipulver

4 tomater

1 zucchini

1 rödlök

1 msk olivolja

4 portioner pasta, tagliatelle

Salt

Peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Bryn kycklingfiléerna i oljan, krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar och chilipulver.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Skär tomaterna och zucchinin i bitar.

Skala och skär löken i klyftor.

Lägg grönsakerna runt om kycklingen.

Ringla oljan över grönsakerna och salta och peppra.

Sätt in i ugnen och stek tills kycklingens innertemperatur är ca 72 grader.

Skär kycklingfilén i skivor.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda pastan med grönsakerna.

Servera kycklingen med pastan och bröd.

Av Maria - 26 februari 2015 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner kokt bucatini, tjock ihålig spaghetti

Ca 300 g bacontärningar

4 äggulor

2 dl nyriven parmesanost

1½ dl vispgrädde

2 krm nymald svartpeppar


Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Stek baconet krispigt i en het stekpanna och låt det rinna av på dubbelvikt hushållspapper.

Vispa äggulor, ost, grädde och peppar i en bunke.

Låt pastan rinna av och lägg tillbaks den i grytan.

Rör ner ägg- och ostblandningen i pastan och vänd ner baconet.

Låt rätten bli het, servera.

Av Maria - 26 februari 2015 14:15

Antal: 3-4 tunna laggar


Ingredienser:
4 ägg

1½ dl socker

2½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Matfett till pannkakslaggen


Fyllning:

3 dl vispgrädde

1½ dl jordgubbar


Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst.

Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör till en jämn smet.

Smält smör i en pannkakslagg och grädda laggarna ca 3 minuter per sida.

Låt dem kallna.

Skölj och rensa jordgubbarna, dela de största.

Vispa grädden och lägg ihop bottnarna med bär och grädde emellan.

Spara de vackraste bären till dekoration.

Av Maria - 26 februari 2015 11:15


En utmärkt vegansk proteinkälla gjord på fermenterade baljväxter.

Sägs ha sitt ursprung i Indonesien.

Kan precis som tofu friteras, ugnsbakas eller blandas ner i grytor.

Av Maria - 25 februari 2015 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

2 morötter

2 paprikor

2 tomater

Neutral matolja  till stekning

1 msk paprikapulver

8 dl hett vatten

2 tsk salt

½ tsk svartpeppar

400 g konserverade vita bönor, sköljda och avrunna

2 tsk torkad mynta

½ dl finhackad färsk persilja


Servering:

Ett gott bröd


Gör så här:

Finhacka löken och skär morötter, paprika och tomater i tärningar.

Hetta upp olja i en gryta och fräs löken tills den har blivit genomskinlig.

Tillsätt morot och paprika och stek i 3-4 minuter.

Blanda ner tomat och paprikapulver och fräs i ytterligare några minuter.

Rör ner vattnet och krydda med salt och peppar.

Låt koka i 5 minuter.

Vänd ner bönorna och låt puttra under lock i 15 minuter.

Toppa med mynta och persilja och låt puttra i ytterligare 2 minuter.

Soppan är klar att servera - gärna tillsammans med bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards