Alla inlägg under februari 2015
Ugn: 225 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
4-5 dl makaroner
1½ liter vatten
1½ tsk salt
150-200 g rökt skinka, bacon eller köttrester
1 gul lök
3 ägg
4 dl mjölk
Grovmalen peppar
Salt
Riven ost
Gör så här:
Koka makaronerna i saltat vatten efter anvisning på förpackningen.
Strimla under tiden köttet och hacka löken.
Fräs det lätt i en stekpanna och blanda sedan fräset och makaronerna i en ugnssäker form.
Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll det över.
Strö på riven ost och grädda i 225 graders ugn ca 45 minuter.
Separata lådor:
Lägg maten i separata matlådor, potatis, ris eller pasta för sig, grönsakerna för sig, såsen för sig och grytan, kött- eller fiskbiten för sig.
En grej i varje burk, helt enkelt.
Det blir mindre kladdigt och mer aptitligt.
Gör det enkelt:
Gör det enkelt för dig.
Montera maten i stället för att laga färdigt rätter.
Tänk protein, grönsaker och långsamma kolhydrater så har de en komplett måltid.
Spara middagsresterna:
Gör det till en vana att ta med gårdagens middagsrester.
Då krävs ingen extra arbetsinsats annat än att du lagar en portion extra.
Gör storkok:
Vik en söndagseftermiddag i månaden då du kanske gör en hel plåt med lasagne eller en gryta med chili con carne.
Lägg upp i portionsförpackningar och frys in.
Laga mycket mat:
Satsa överhuvudtaget alltid på att laga lite mer än till antalet middagsgäster.
Genom att bunkra portionsförpackningar med mat i frysen finns det alltid något att ta med till jobbet.
Köp till komplement:
Om du bara får med dig en kycklingfilé hemifrån, köp en låda cocktailtomater och en burk kall sås på vägen till jobbet.
Ställ in lådan i kylen:
Ställ matlådorna i kylen på jobbet.
Då minimerar du risken för att maten ska bli dålig.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
Ca 600 g kycklingfiléer
1 msk olja
Salt
Peppar
1 tsk chilipulver
4 tomater
1 zucchini
1 rödlök
1 msk olivolja
4 portioner pasta, tagliatelle
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn kycklingfiléerna i oljan, krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar och chilipulver.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Skär tomaterna och zucchinin i bitar.
Skala och skär löken i klyftor.
Lägg grönsakerna runt om kycklingen.
Ringla oljan över grönsakerna och salta och peppra.
Sätt in i ugnen och stek tills kycklingens innertemperatur är ca 72 grader.
Skär kycklingfilén i skivor.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda pastan med grönsakerna.
Servera kycklingen med pastan och bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner kokt bucatini, tjock ihålig spaghetti
Ca 300 g bacontärningar
4 äggulor
2 dl nyriven parmesanost
1½ dl vispgrädde
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek baconet krispigt i en het stekpanna och låt det rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
Vispa äggulor, ost, grädde och peppar i en bunke.
Låt pastan rinna av och lägg tillbaks den i grytan.
Rör ner ägg- och ostblandningen i pastan och vänd ner baconet.
Låt rätten bli het, servera.
Antal: 3-4 tunna laggar
Ingredienser:
4 ägg
1½ dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Matfett till pannkakslaggen
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1½ dl jordgubbar
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör till en jämn smet.
Smält smör i en pannkakslagg och grädda laggarna ca 3 minuter per sida.
Låt dem kallna.
Skölj och rensa jordgubbarna, dela de största.
Vispa grädden och lägg ihop bottnarna med bär och grädde emellan.
Spara de vackraste bären till dekoration.
En utmärkt vegansk proteinkälla gjord på fermenterade baljväxter.
Sägs ha sitt ursprung i Indonesien.
Kan precis som tofu friteras, ugnsbakas eller blandas ner i grytor.
1
Kycklingfilé med kikärts- och mangoröra & rödkålssallad med sesamdressing
2
Laxfilé med ärt- och sparrissallad & koriander med chilisås
3
Köttfärsbiff/köttbullar med svamp- och sellerisallad & vita bönor- och chévreröra
4
Överbliven gryta med bönsallad med soltorkad tomat & valnöts- och rucolapesto
5
Kallskuret t.ex skinka med puylinsröra med avokado & koriander- och chilisås
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 morötter
2 paprikor
2 tomater
Neutral matolja till stekning
1 msk paprikapulver
8 dl hett vatten
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
400 g konserverade vita bönor, sköljda och avrunna
2 tsk torkad mynta
½ dl finhackad färsk persilja
Servering:
Ett gott bröd
Gör så här:
Finhacka löken och skär morötter, paprika och tomater i tärningar.
Hetta upp olja i en gryta och fräs löken tills den har blivit genomskinlig.
Tillsätt morot och paprika och stek i 3-4 minuter.
Blanda ner tomat och paprikapulver och fräs i ytterligare några minuter.
Rör ner vattnet och krydda med salt och peppar.
Låt koka i 5 minuter.
Vänd ner bönorna och låt puttra under lock i 15 minuter.
Toppa med mynta och persilja och låt puttra i ytterligare 2 minuter.
Soppan är klar att servera - gärna tillsammans med bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|