Alla inlägg under februari 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
800 g kolja
900 g potatis
1 purjolök
65 g färsk spenat
1½ msk olja
Salt
Peppar
1 gul lök
1-2 msk pressad citronjuice
1 höns- eller fiskbuljongtärning eller fond
2½ dl mellangrädde
1 msk majsstärkelse (Maizena)
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka potatisen (skala den om den ska pressas).
Skär fisken i grova bitar och lägg dem i en ugnssäker form.
Ansa och skiva purjolöken, fräs den och spenaten i ½ msk av oljan.
Lägg fräset på fisken och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Skala och löken.
Fräs den i resten av oljan.
Rör ner citronjuice, smulad buljongtärning eller fond, 3 dl vatten och grädde.
Låt såsen koka ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Red såsen med majsstärkelse utrört med lite vatten.
Låt koka 3 minuter.
Häll den varma såsen över fisken.
Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter.
Servera med kokt potatis, gärna pressad och knäckebröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 tsk osötad senap
2 tsk pressad citron
2 äpplen
4-5 selleristjälkar, 3 dl strimlad
100 g skinka
½-1 dl hackade valnötter
Gör så här:
Blanda gräddfil och majonnäs.
Smaksätt med senap och citron.
Skala och grovriv äpplena direkt i såsen, så att äpplet inte mörknar.
Strimla och blanda i selleristjälkar och skinka.
Lägg upp salladen på en bädd av grönsallat.
Strö valnötter över och garnera med vindruvor.
Ett glutenfritt mjöl som är rikt på fibrer och protein.
Huvudingrediens i ett autentiskt injera.
Perfekt att baka med när man vill ha glutenfria bröd.
Ugn: 250 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
2 kakor mjukt tunnbröd
200 g mjukost av herrgårdstyp
1 burk röd kaviar (100 g)
1 dl finklippt gräslök
100 g ost i skivor
Gör så här:
Bred tunnbrödet med mjukosten.
Fördela kaviaren och gräslöken över.
Rulla samman bröden som en rulltårta och dem med ostskivorna.
Gratinera i 250 graders ugn, tills osten smält och fått färg, ca 8 minuter.
Skär varje rulle mitt itu vid serveringen.
Vad är coulis?
Coulis är en starkt koncentrerad saft eller puré av till exempel bär eller frukt.
Sesampasta gjord på rostade och malda sesamfrön, samt olja.
Tahini är en viktig ingrediens i exempelvis Mellanöstern och Nordafrika, och är ett absolut måste i en god hummus.
Det finns en rinnig, ljus variant, gjord på skalade sesamfrön.
Den använder man för det mesta.
Men det finns också en tjockare, brunaktig variant, gjord på oskalade frön.
Ingredienser:
300 g torkade katrinplommon
6 dl vatten
3 msk socker
Gör så här:
Skölj frukten och låt den ligga i vattnet några timmar.
Koka den i samma vatten tillsammans med sockret utan lock ca 20 minuter.
Låt vattenkranen rinna när du ska hacka lök så slipper du svidande och rinnande ögon.
Det fungerar faktiskt!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||||
|