Direktlänk till inlägg 7 februari 2018
Ugn: 175 grader, tills termometer visar 70 grader
Ingredienser:
1 oxstek av benfri nötbog
Lite salt att gnida in steken med
Lite svartpeppar att gnida in steken med
Lite smör
Potatis till 4 personer
Brunsås:
3-5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
Lite salt
Lite svartpeppar
Llite soja, colorit
Tillbehör:
Smörgåsgurka
Svartvinbärsgelé
Gör så här:
Gnid in steken med salt och peppar och bryn den runt om på hög värme i lite smör på ett stekjärn.
Lägg steken i en så liten ugnsform som möjligt, den behöver inte smörjas med fett.
Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +70 grader (lätt rosa) eller + 75 grader (väl genomstekt).
Tag sedan ut steken och låt den vila ca 15 minuter invidrad i aluminiumfolie.
Skala och koka potatisen.
Gör såsen:
Vispa ur formen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort).
Häll upp i en kastrull och låt koka upp.
Tillsätt vetemjölet utblandat i lite vatten under omrörning samt grädden.
Låt såsen puttra till rätt konsistens.
Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, smörgåsgurka och svartvinbärsgelé.
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|