Direktlänk till inlägg 7 februari 2018
Ugn: 175 grader, tills termometer visar 70 grader
Ingredienser:
1 oxstek av benfri nötbog
Lite salt att gnida in steken med
Lite svartpeppar att gnida in steken med
Lite smör
Potatis till 4 personer
Brunsås:
3-5 dl vatten
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
Lite salt
Lite svartpeppar
Llite soja, colorit
Tillbehör:
Smörgåsgurka
Svartvinbärsgelé
Gör så här:
Gnid in steken med salt och peppar och bryn den runt om på hög värme i lite smör på ett stekjärn.
Lägg steken i en så liten ugnsform som möjligt, den behöver inte smörjas med fett.
Placera en termometer i steken med spetsen i mitten av köttet.
Sätt formen längst ner i ugnen i 175 grader och stek tills termometern visar +70 grader (lätt rosa) eller + 75 grader (väl genomstekt).
Tag sedan ut steken och låt den vila ca 15 minuter invidrad i aluminiumfolie.
Skala och koka potatisen.
Gör såsen:
Vispa ur formen med lite hett vatten (efter att steken tagits bort).
Häll upp i en kastrull och låt koka upp.
Tillsätt vetemjölet utblandat i lite vatten under omrörning samt grädden.
Låt såsen puttra till rätt konsistens.
Tillsätt lite Collorit för färgens skull och eventuellt mer vatten om såsen blir för trögflytande.
Smaka av med salt och peppar.
Skär upp steken i tunna skivor och servera dem tillsammans med kokt potatis, brunsås, smörgåsgurka och svartvinbärsgelé.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | |||||||
|