Alla inlägg under februari 2018

Av Maria - 25 februari 2018 17:45

Ingredienser:

500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen 
½ dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker


Valfri smaksättning:
droppar citruslikör, valfritt


Gör så här:

Skölj och rensa aroniabären.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.

Tillsätt citruslikör om så önskas.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut och förvara.

Av Maria - 25 februari 2018 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Sallad:

1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri) 

150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)


Dressing:

1 avokado

4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar


Till servering:

12 färska basilikablad (valfritt)

ätbara blommor (valfritt)


Gör så här:

Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.

Rör om ofta.

Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.


Förbered salladen:

Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.


Gör dressingen:

Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.

Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.

Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.

Av Maria - 25 februari 2018 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 förp svarta bönor
1 förp färdigkokta linser
1 gul lök
5 klyftor vitlök
4 stjälkar stjälkselleri 

1 msk chipotlepasta
1 msk rökt paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 förp krossade tomater

4 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp ljus öl [33 cl]
3 msk japansk soja
25 g mörk choklad, vegansk
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
salt
peppar


Tillbehör:

tortillabröd
avokado


Gör så här:

Skölj bönorna och linserna i kallt vatten.

Hacka lök, vitlök och selleri smått.
Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan.

Stek chipotlepasta, rökt paprikapulver, spiskummin och korianderfrö i 30 sekunder innan du häller på alla grönsaker.

Stek dem tills löken är mjuk.
Tillsätt bönorna och linserna, salta och peppra ordentligt.

Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, soja, öl och ev lite vatten. 

Låt koka med locket av så att grytan reduceras, ca 20 minuter.

Koka på hög värme, men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast.

Rör ner chokladen och låt den smälta.

Smaka av.

Det ska bli som en tjock röra.
Strö över koriander, pressa i lime och servera med skivad avokado och tortillabröd.

Av Maria - 25 februari 2018 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g kimchi
130 g vatten
100 g vetemjöl
40 g rismjöl
3 msk vätska från kimchin 

1 tsk salt
rapsolja (att steka i)


Dippsås:

1 msk soja (ljus)
1 tsk risvinäger
ca 1 krm sesamfrön, rostade
ca 1 krm gochugaru (malen chilipeppar)


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser.
Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt 2 msk rapsolja.
Häll smeten i pannan och tryck ut smeten över hela pannans botten med hjälp av baksidan på en stor sked. 

Stek tills botten är krispig och gyllene, ca 3 minuter, vänd sedan pannkakan.
Häll ytterligare en matsked olja längs pannkakans kant och stekt ytterligare 2-3 minuter.
Lägg pannkakan på en skärbräda och dela i mindre bitar.
Servera med dippsåsen som du enkelt blandar ihop.

Av Maria - 24 februari 2018 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port tagliatelle
2 kycklingbröst
200 g skogschampinjoner
3 klyftor vitlök, skivade
6 stjälkar grönkål, i små bitar

3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 dl vispgrädde
3 msk japansk soja
1 ask krasse

parmesanost
salt
peppar


Gör så här:

Skär kycklingen i tjocka skivor på snedden.

Stek i olja i en stekpanna 3-4 minuter på varje sida, salta och peppra.

Lyft upp kycklingen och låt vila på en tallrik.
Skär svampen i skivor. Skala och finhacka vitlöken.

Dra av bladen från grönkålsstjälkarna. Strimla bladen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

I samma stekpanna som du stekte kycklingen, gå i med skivad svamp och fräs ca 4 minuter.

Gå sedan i med vitlök, fräs någon minut och häll på vitt vin.

Tillsätt sedan vatten, soja och kycklingfond.

Låt koka ihop kort och häll sedan i grädde.

Häll även i den vätska som kycklingen släppt på tallriken.

Tillsätt sojan, salta och peppra.

Låt koka ca 3-4 minuter.
Tillsätt grönkålen och vänd runt.

Lägg sedan i den nykokta pastan och blanda så att den täcks av såsen.
Lägg upp på tallrikar och toppa med kyckling, klippt krasse och hyvlad parmesan.

Av Maria - 24 februari 2018 16:00

Ingredienser:

50 riktigt små gurkor
2 dl grovt salt
2 röda chili
2 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk dragon


Lag:
1½ dl Strösocker
2 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 msk salt


Gör så här:

Skölj gurkorna noga.

Torka dem på en handduk och lägg dem i en skål.

Häll på saltet och rör om.

Låt stå i 2-3 timmar.

Blanda samman socker, vinäger, vatten, vin och salt till lagen och koka upp.

Låt svalna.

Tag upp gurkorna från saltet och skölj dem noga.

Gör ren skålen och lägg tillbaka gurkorna.

Häll lagen över gurkorna och låt stå till nästa dag.

Häll av lagen i en gryta och koka upp den på nytt.

Låt svalna.

Skiva vitlök och chili och varva med gurkorna och dragonen i en burk.

Fyll på den avsvalnade lagen.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 24 februari 2018 15:00

Antal: 4 portioner

Ugn:  220 grader


Ingredienser:

600 g kycklinglårfilé
2 chorizokorvar
2 rödlökar
2 gula paprikor
2 röda paprikor
4 potatisar
1 hel vitlök
4 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk rosmarin, hackad


Picklad silverlök:

2 silverlökar
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kruka persilja
2 krm salt
1 krm svartpeppar


Aioli:

2 dl majonnäs
1 citron, zest från
1 krm cayennepeppar
2 klyftor vitlök, rivna


Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader.

Dela varje chorizo i 4 bitar och snitta dem, lägg dem med kycklingen i en större ugnsform.

Skölj och skär grönsakerna och potatis i mindre bitar, ca 3 cm stora och lägg dem runt köttet i formen.
Skala och krossa vitlöken och lägg ner även dem, häll över olivoljan och kryddorna och arbeta in det i råvarorna med händerna.

Ställ in formen i ugnen och rosta tills kycklingen är genomstekt, ca 30 min.

Avsluta med grillfunktion under de sista 5-10 minuterna.

Kycklingen skall ha en innertemperatur på 72 grader vid servering.
Blanda samman lagen till den picklade löken, värm den en aning så att sockret löser upp sig.

Skiva silverlöken tunt och lägg ner den i lagen och ställ det kallt.

Rör samman majonnäsen med citronzest, cayennepeppar och vitlöken.

Smaka av med salt och ställ kallt tills servering.
Ta upp ca 2 dl av silverlöken från lagen och blanda den med finhackad persilja, salt och peppar till en krispig sallad.
Ta ut formen ur ugnen och lägg upp kyckling, chorizo och grönsaker på en tallrik.

Toppa med aiolin och löksalladen.

Av Maria - 24 februari 2018 11:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader + 250 grader, 5-6 minuter


Ingredienser:

Kyckling:

600 g kycklingbröst (med skinn)
2 klyftor vitlök
salt
olja, till stekning


Bröd:

12 skivor surdegsbröd (formbröd)
1 klyfta vitlök, pressad
olja
salt


Dijonmajonnäs:

3 ägg, gulan
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3-4 dl matolja
salt


Tillbehör:

1 rödlök, tunt skivad
8 skivor bacon
4 tomater, tunt skivade
1 romansallad, grovt skuren


Gör så här:
Kyckling:

Sätt ugnen på 125 grader.
Salta kycklingen och bryn i stekpanna med olja och vitlök.

Se till att skinnet blir krispigt.

Fortsätt tillaga kycklingen i ugnen tills den är helt genomstekt (70 grader innertemperatur).

Låt vila innan den skärs upp.


Bröd:

Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden på bägge sidor med olja och vitlök.

Salta lätt.

Rosta i ugnen 5-6 minuter tills de fått färg.

Låt svalna.
Lägg ut bacon på en bakpappersklädd plåt och tillaga 5-6 minuter i ugnen, 250 grader.

Låt svalna.


Dijonmajonnäs:

Blanda äggula, vinäger och senap.

Vispa i oljan försiktigt, börja droppvis för att sedan hälla i en tunn stråle under fortsatt vispning.

Smaka av med salt.
Fördela alla ingredienser mellan bröden, dela och fäst med en träpinne.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards