Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 24 juni 2018 17:33

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
8 späda morötter

1 msk smör- & rapsolja

200 g vitost krämig hel bit

3 dl turkisk yoghurt

Rivet skal av 1 lime

1 krm svartpeppar

1 dl hackad färsk mynta

½ tsk flingsalt


Glaze:

2 msk honung

1 msk sesamolja

Saft av 1 lime

1½ msk riven färsk ingefära

1 msk hackad röd chili


Gör så här:
Blanda ihop glazen.

Pensla morötterna med smör-&rapsolja och grilla på indirekt värme, gärna under lock, ca 30 minuter tills morötterna är mjuka.

Vänd flera gånger.

Pensla med glaze i omgångar mot slutet av grillningen.


Mosa osten med yoghurten.

Blanda med limeskal och peppar.

Strö mynta och flingsalt över morötterna och servera ostkrämen till.

ANNONS
Av Maria - 22 juni 2018 08:47

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
2 frp 5-minuterssill (á 420 g)

3 msk skalade sesamfrön

3 dl créme fraiche

2 tsk dijonsenap

½-1 tsk sesamolja

1 dl hackad persilja

½ dl finskuren gräslök


Gör så här:

Skär sillfiléerna i ca 1 cm bitar.

Rosta sesamfröna till fin färg i torr stekpanna.

Blanda créme fraiche med senap, sesamolja, örter och sesamfrön, spara lite till garnering.

Vänd ner sillen och garnera med sesamfrön och gräslök.

ANNONS
Av Maria - 22 juni 2018 08:39




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Knäckebröd, Wasabröd Gemenskap och Din stund

1 knippe rädisor

½ gurka


Varmrökt laxröra:

200 g varmrökt lax

200 g philadelphiaost

½ dl hovmästarsås

2 msk finhackad dill


Västerbottensoströra:
1 msk kumminfrön + ev lite extra till garnering

150 g riven västerbottenost

200 g philadelphiaost

2 msk finskuren gräslök


Gör så här:
Mosa sönder laxen med en gaffel och blanda med philadelphia och hovmästarsås.

Rör ner finhackad dill.


Rosta kumminfröna tills de börjar dofta, i en torr stekpanna.

Blanda den rivna osten med philadelphia och kumminfröna.

Rör ner finskuren gräslök.


Servera rörorna på bitar av knäckebröd med delade rädisor och hyvlad gurka.

Garnera med dill, gräslök och ev rostade kumminfrön.




Av Maria - 22 juni 2018 08:29

Antal: 12 bitar


Ingredienser:

200 g kavring (6-7 skivor)

75 g smör, smält


Fyllning:
4 gelatinblad

400 g kallrökt lax

3 dl gräddfil

2 dl créme fraiche

½ dl hovmästarsås

1 liten rödlök, finhackad

1 dl finhackad dill


Garnering:
Kallrökt lax

Rädisor

Citronskivor

Dill

Gräslök


Gör så här:
Mixa kavringen till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör.

Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Låt stå i kylen ca 15 minuter.


Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Skär laxen i tunna strimlor och finhacka den sedan.

Blanda gräddfil, créme fraiche, hovmästarsås, lök och dill.

Lyft upp gelatinbladen och smält varsamt på medelvärme i en liten kastull, ta från värmen.

Rör ner 1 dl av smeten i det smälta gelatinet så det är väl blandat.

Rör sedan ner det i resten av smeten.

Blanda ner laxen och häll smeten i formen.

Täck med plast och låt stå i kylen minst 3 timmar.


Garnera gärna med lax, rädisor, citron och örter.


Tips:

Kläm fast ett smörpapper i botten för att lättare kunna lyfta tårtan ur formen.

Av Maria - 20 juni 2018 06:55

Antal: ca 24 stycken

Jäsning: ca ½ timme

Ugn: 250 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

2 dl grädde

2 dl vatten

100 g smör eller margarin

1½ tsk salt

ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl


Till pensling:
Ägg eller äggvita

Vallmofrö


Gör så här:
Smält fettet, häll på grädde och vatten och värm till 37 grader.

Häll detta över den smulade jästen och tillsätt salt.

Blanda ner hälften av mjölet, arbeta degen och tillsätt resten av mjölet lite i sänder.

Strö mjöl över degen och låt den jäsa en dryg halvtimme.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig och blank.

Kavla eller platta ut till 3 runda kakor i storlek ungefär som en mattallrik.

Sporra varje kaka i 8 delar och rulla från ytterkant mot mitten till gifflar.

Lägg på smorda plåtar - eller bakplåtspapper, pensla med ägg eller äggvita och strö på vallmofrö och grädda i 250 grader ca 7 minuter.

Av Maria - 19 juni 2018 08:33

Ugn: 175-200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
3 ägg

2 dl socker

1 msk vatten

1 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

1 dl grädde

2 tsk potatismjöl

1 äggula

1 msk socker

2 msk arrak eller punsch eller 2 små chokladpunschflaskor


Garnering:

3 dl florsocker

2 msk arrak eller punsch eller 2 små chokladpunschflaskor

(Vatten)

Bär


Gör så här:
Vispa äggen så de blir porösa.

Tillsätt sockret och fortsätt vispningen tills allt är en porös massa.

Rör ner vattnet.

Blanda mjölsorterna med bakpulvret och sikta ner det i smeten.

Fyll den i smord och mjölad form och grädda i ganska svag värme (175-200 grader) i ca 40 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den svalna.


Fyllning:

Blanda alla ingredienserna utom arraken i en kastrull och låt det sjuda och tjockna under omrörning.

Smaka av den kalla krämen med arrak eller punsch.


Dela kakan i 3 bottnar och bred på krämen.

Glasera den och garnera med frukt.

Av Maria - 17 juni 2018 17:13




Ugn: 150 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
200 g sötmandel

3½ dl florsocker


Glasyr:

2 dl florsocker

2 msk kakao

2 msk vatten


Garnering:
Mandarinklyftor

Hackad sötmandel


Gör så här:

Skålla, torka och mal mandeln och blanda den med det siktade sockret.

Slå vitorna till mycket hårt skum och vänd försiktigt ner dem till mandel-sockerblandingen.

Häll smeten i väl smord, bröad form och grädda kakan i 150 grader i ca 30 minuter.

Låt den svalna och stjälp upp den.


Till glasyren blandas socker, kakao och vatten och breds över tårtan.

Garnera med mandarinklyftor och hackad mandel eller med hackade syltade apelsinskal.

Serveras som efterrätt med bärkompott.




Av Maria - 17 juni 2018 15:59

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

4 laxfiléer á 140 g

200 g fetaost

1 dl créme fraiche

Salt

Peppar

Olivolja

2 sötpotatisar

Smör till stekning


Tillbehör:

Persilja eller dill


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mosa ihop fetaost med créme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Rör gärna ned lite olivolja i röran för smakens skull.

Skär ett djupt snitt i varje laxfilé och fyll med oströran.

Spara det som blir över av oströran till serveringen.

Krydda laxen med salt och peppar.

Lägg fisken i en smord, ugnsfast form och stek i 15-20 minuter i ugnen.

Tiden är beroende på om du vill ha en rosa kärna kvar i laxen eller inte.


Skär under tiden sötpotatisen i slantar, den behöver inte skalas om den är vältvättad.

Stek slantarna på medelhög värme i smör i en stekpanna tills de är vackert gyllenbruna och helt genomstekta.

Var försiktig då sötpotatis lätt bränns vid.


Till servering:

Servera laxen med sötpotatis och oströran som blivit över.

Dekorera med persilja eller dill.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se