Alla inlägg under augusti 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör
1 liten, hackad lök
90 g röda linser
3 dl grönsaksbuljong
60 g skållad mandel
60 g pinjenötter
½ tsk malen koriander
½ tsk malen kummin
½ tsk riven, färsk ingefära
1 tsk hackad, färsk koriander
Salt
Peppar
Servera med:
Skurna, råa grönsaker
Grissini
Gör så här:
Smält hälften av smöret i kastrull, lägg i löken och fräs den under omrörning på medelvärme tills den blir gyllenbrun.
Tillsätt linserna och grönsaksbuljongen.
Koka upp och sänk sedan värmen, koka på svag värme utan lock i ca 25-30 minuter tills linserna är mjuka.
Sila och låt rinna av.
Smält resten av smöret i en liten stekpanna och lägg i mandlar och pinjenötter.
Stek dem på svag värme tills de blir gyllenbruna och rör om hela tiden.
Ta av pannan från plattan.
Häll linserna, mandlarna och pinjenötterna i en matberedare tillsammans med ev. stekfett.
Tillsätt malen koriander, kummin, ingefära samt färsk koriander.
Mixa i 15-20 sekunder till en slät blandning.
Alternativt kan man mosa linserna genom en sil med hjälp av en träsked och sedan blanda i finhackade nötter, kryddor och örter.
Krydda dippsåsen med salt och peppar.
Servera med skurna, råa grönsaker och grissini.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
200 g laxfilé, skinn- och benfri
1 vit rättika
1-2 rädisor
Dressing:
1 salladslök
1 chili
½ dl japansk soja
½ dl finhackad koriander
½ tsk riven, färsk ingefära
Några droppar sesamolja, efter eget tycke
Garnering:
I knippe färska örter
Sesamfrön
Gör så här:
Skiva den färska laxen mycket tunt.
Skala och finriv rättikan, samt skär rädisorna i fina skivor.
Dressing:
Finskiva salladslöken.
Kärna ur och finstrimla chilin.
Vispa ihop det med soja, koriander och ingefära.
Smaka av med några droppar sesamolja.
Bottna ett fat med rättikan och lägg laxen över.
Skeda över dressingen.
Lägg sedan på rädisorna och strö över sesamfrön.
Garnera med färska örter och servera.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
2 dl majonnäs
1 msk söt och stark senap
Skal och saft från ½ citron
1 dl finhackad dill
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Vispa grädden och rör ihop med resten av ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
150 g mörk choklad (64-70%) eller chokladknappar
75 g pekannötter
50 g salta mandlar
8 torkade fikon
225 g smör, mjukt
2½ dl muscavadosocker eller råsocker
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen och nötterna.
Klipp bort den hårda kvisten på fikonen och skär dem i små bitar.
Rör ihop smör, muscavado- eller råsocker, strösocker, ägg och vaniljsocker.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Vänd i choklad och nötter med spara ca 1/3 del.
Dela degen i 25 bitar och rulla dem till bollar.
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem något.
Tryck ner resten av chokladen och nötterna i kakorna.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
Låt kakorna svalna på ett galler.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
225 g torkade kikärter, som blötläggs över natten
Saften av 2 stora citroner
150 g tahini (sesampasta)
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk extra virgin olivolja
En liten nypa malen kummin
Salt
Peppar
Till garnering:
1 tsk paprikapulver
Hackad bladpersilja
Servera med:
Pitabröd
Gör så här:
Sila av kikärterna och häll dem i en kastrull, täck med kallt vatten.
Koka upp och småkoka i ca 2 timmar tills de är riktigt mjuka.
Sila av ärterna, men behåll lite av vätskan, och kör dem i matberedare.
Spara några ärter som ganering.
Kör till en slät smet och häll i citronsaft och kokspad lite i taget så att det blir en slät, tjock puré.
Tillsätt tahini, vitlök, 3 msk av olivoljan samt kummin och mixa purén slät.
Krydda med salt och peppar.
Häll över blandningen i en låg serveringsskål och ställ i kylskåpet i 2-3 timmar före servering.
Blanda då resten av olivoljan med paprikapulvret och stänk över kikärterna.
Servera med varmt pitabröd.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
225 g kallt smör
2½ dl farinsocker
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 stycken kick kola original
100 g vit choklad, grovt hackad
100 g pekannötter, grovt hackade
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, farinsocker, socker, ägg och vaniljsocker.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i degen.
Skär kolan i bitar.
Grovhacka vit choklad och pekannötter.
Vänd ner hälften av kolan, chokladen och nötterna i degen.
Dela degen i 40 bitar och rulla till bollar.
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper och platta till.
Tryck ner resten av kolan, chokladen och nötterna i kakorna.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
Låt kakorna svalna något och lyft sedan över dem till ett galler för att svalna helt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg färskpotatis
2 msk olja
Salt
1 knippe rädisor
100 g machesallad
50 g pecorino
75 g tamarimandel (eller rökt mandel)
Dressing:
½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper.
Ringla över olja och salta.
Baka i ugnen tills de mjuknat, ca 30 minuter.
Sätt gärna på grill efter halva tiden.
Skölj rädisorna och skär i bitar.
Skölj salladen.
Hyvla osten och hacka mandeln.
Blanda allt på ett stort fat.
Rör ihop dressingen och droppa över.
Tips!
Rädisor har inte bara god pepprig smak, de hjälper också kroppen att producera galla.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 purjolök
3 dl gräddfil
2 tsk lökpulver
Några droppar tabasco
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Finstrimla purjolöken och rör ihop med gräddfilen och lökpulvret.
Smaka av med några droppar tabasco samt salt och peppar.
Smakrik dipp där du kan reglera hettan efter eget tycke. Vill du att lökdippen ska ha lite sting så använder du lite mer tabasco.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|