Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 9 mars 2019 14:30

Dag 1

1 dl vatten, ca 40°C

1 dl grovt rågmjöl

ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst

 

Dag 3 eller 4

1 l vatten, ca 40°C

1 l grovt rågmjöl

 

Dag 1

Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.

Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).

Rör om varje dag.


Dag 3 eller 4

Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.

Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.


Dag 4 eller 5

Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.

Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.

Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.

Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.

Av Maria - 9 mars 2019 13:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 275 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

2  humrar, kokta stora


GRATÄNGSÅS:
2 msk  smör
2 msk  vetemjöl
3 dl  grädde och fiskbuljong
1  äggula
1 msk  torr vermouth eller torr sherry
Salt
Cayennepeppar


TILL GRATINERINGEN:
2 msk  riven ost, t.ex parmesan eller emmentaler

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 275 grader. 
Klyv hummern.

Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött.

Knäck klorna och ta ut köttet. Skär köttet i bitar. 
Fräs matfett och mjöl.

Späd med vätskan och låt såsen koka i 3-5 minuter. 
Tillsätt äggulan.

Smaksätt såsen med vin, salt och peppar och blanda sedan ner hummerköttet. 
Putsa skalen och lägg dem på ett ugnssäkert fat.

Fördela stuvningen i skalen. 
Strö över osten och gratinera rätten i ugnen i ca 8 min eller tills den har fått färg.

Servera med smör och rostat bröd. 

Av Maria - 9 mars 2019 08:30

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 ägg

3 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

Ca ½ dl hallonsylt, eller din favoritsylt


Gör så här:
Rör smör och strösocker riktigt krämigt.

Tillsätt ägget.

Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i smörblandningen.

Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Forma degen till tjocka längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck en "kanal" för sylten med pekfingret.

Bred på sylten.

Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.

Av Maria - 8 mars 2019 17:45

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

5-7 brysselkålshuvuden, 100 g

1 morot

½ kronärtskocka, 100 g

100 g haricots verts

1 litet salladshuvud, 100 g

½ citron


Gör så här:

Pressa alla grönsakerna samt citronen till juice.

Servera gärna med strimlor av haricots verts och morot.

Av Maria - 8 mars 2019 16:30




Ingredienser:

½ liter blomblad från rosor (bäst på vild- eller doftande trädgårdsrosor)

1 dl ren ättika, 24%

3 dl vatten


Gör så här:

Torka rosenbladen lätt utbredda på en bricka.

Lägg dem i en glasburk.

Värm ättika och vatten.

Häll blandningen över rosenbladen.

Sätt på ett tätt lock.

Låt burken stå i ett soligt fönster 1-2 veckor.

Skaka den en gång om dagen.

Sila upp ättikan på en flaska.

Sätt på en tät kork.

Förvara ättikan mörkt.


Används istället för vinäger till sallader och sötsura anrättningar med doft av Orienten.




Av Maria - 8 mars 2019 14:30

Ingredienser:

1 kg jordgubbar

300-800 g (4-9 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka gryta då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 8 mars 2019 14:30

Ingredienser:

600 g  vällagrad Greve, ca
300 g  ädelost, grön eller blå mögel
200 g  smör
1 dl  konjak

 

Gör så här:

Greven rivs grovt på rivjärn ner i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser. 

Kör till en jämn smet. 
Förvaras i små krukor eller glas. 

Av Maria - 8 mars 2019 08:45

Antal: 46 stycken enkla eller 23 stycken dubbla

Ugn: 200 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

100 g hasselnötter

100 g smör, rumsvarmt

½ dl strösocker

1½-2 dl vetemjöl


Fyllning:

50 g mörk choklad


Gör så här:

Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn.

Rör smör och strösocker pösigt.

Blanda i nötterna och vetemjölet.

Forma degen till två rullar, ca 20 cm långa.

Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet i några timmar.


Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 5-7 minuter.

Låt kallna.


Smält chokladen över vattenbad om du vill ha dubbla kakor.

Lägg samman kakorna två och två med lite choklad emellan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards