Alla inlägg under mars 2019
Dag 1
1 dl vatten, ca 40°C
1 dl grovt rågmjöl
ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst
Dag 3 eller 4
1 l vatten, ca 40°C
1 l grovt rågmjöl
Dag 1
Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.
Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).
Rör om varje dag.
Dag 3 eller 4
Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.
Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.
Dag 4 eller 5
Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.
Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.
Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.
Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.
Antal: 4 portioner
Ugn: 275 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
2 humrar, kokta stora
GRATÄNGSÅS:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl grädde och fiskbuljong
1 äggula
1 msk torr vermouth eller torr sherry
Salt
Cayennepeppar
TILL GRATINERINGEN:
2 msk riven ost, t.ex parmesan eller emmentaler
Gör så här:
Sätt ugnen på 275 grader.
Klyv hummern.
Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött.
Knäck klorna och ta ut köttet. Skär köttet i bitar.
Fräs matfett och mjöl.
Späd med vätskan och låt såsen koka i 3-5 minuter.
Tillsätt äggulan.
Smaksätt såsen med vin, salt och peppar och blanda sedan ner hummerköttet.
Putsa skalen och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Fördela stuvningen i skalen.
Strö över osten och gratinera rätten i ugnen i ca 8 min eller tills den har fått färg.
Servera med smör och rostat bröd.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Ca ½ dl hallonsylt, eller din favoritsylt
Gör så här:
Rör smör och strösocker riktigt krämigt.
Tillsätt ägget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i smörblandningen.
Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Forma degen till tjocka längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en "kanal" för sylten med pekfingret.
Bred på sylten.
Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
5-7 brysselkålshuvuden, 100 g
1 morot
½ kronärtskocka, 100 g
100 g haricots verts
1 litet salladshuvud, 100 g
½ citron
Gör så här:
Pressa alla grönsakerna samt citronen till juice.
Servera gärna med strimlor av haricots verts och morot.
Ingredienser:
½ liter blomblad från rosor (bäst på vild- eller doftande trädgårdsrosor)
1 dl ren ättika, 24%
3 dl vatten
Gör så här:
Torka rosenbladen lätt utbredda på en bricka.
Lägg dem i en glasburk.
Värm ättika och vatten.
Häll blandningen över rosenbladen.
Sätt på ett tätt lock.
Låt burken stå i ett soligt fönster 1-2 veckor.
Skaka den en gång om dagen.
Sila upp ättikan på en flaska.
Sätt på en tät kork.
Förvara ättikan mörkt.
Används istället för vinäger till sallader och sötsura anrättningar med doft av Orienten.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka gryta då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
600 g vällagrad Greve, ca
300 g ädelost, grön eller blå mögel
200 g smör
1 dl konjak
Gör så här:
Greven rivs grovt på rivjärn ner i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser.Kör till en jämn smet.
Förvaras i små krukor eller glas.
Antal: 46 stycken enkla eller 23 stycken dubbla
Ugn: 200 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
100 g hasselnötter
100 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1½-2 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g mörk choklad
Gör så här:
Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn.
Rör smör och strösocker pösigt.
Blanda i nötterna och vetemjölet.
Forma degen till två rullar, ca 20 cm långa.
Vira in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet i några timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 5-7 minuter.
Låt kallna.
Smält chokladen över vattenbad om du vill ha dubbla kakor.
Lägg samman kakorna två och två med lite choklad emellan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|