Alla inlägg under mars 2019
Ingredienser:
3 kg lingon, 5 liter
2½ dl vatten
1 påse citronsyra, 30 g
1 1/4 kg socker, 15 dl
Gör så här:
Skölj och mosa bären.
Lägg i en rymlig kruka och tillsätt vatten och vinsyra.
Rör tills syran löst sig.
Ställ krukan svalt, väl övertäckt, i två dygn.
Rör om några gånger under tiden.
Häll massan i en silduk urvriden i hett vatten och låt självrinna någon timme.
Blanda ner sockret i saften och rör tills det är ordentligt löst.
Slå upp i bensoatsköljda flaskor, tillslut dem väl.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl strö- eller florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör, vaniljsocker och vetemjöl, gärna med en elvisp.
Det ska bli en smulig deg.
Tryck ihop degen med händerna i bunken.
Ta upp degen på bakbordet.
Rulla degen till 2 cm tjocka rullar och lägg dem i kylskåpet i ca 20 minuter.
Skär varje bit till en längd som du böjer och lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna något på plåten.
Strö över rejält med strö- eller florsocker och låt dem svalna på galler.
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1 morot
1 litet salladshuvud, 125 g
1 liten palsternacka
1/4 cantaloupemelon
Isbitar
Gör så här:
Pressa morot, sallad och palsternacka till juice tillsammans med melonköttet.
Mixa väl och servera i ett högt glas med isbitar och gärna några melonskivor.
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret är smält eller för bär och socker direkt i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
3 dl honung
1 msk vit balsamvinäger
2 st små tryfflar
Gör så här:
Värm honungen.
Blanda i vinägern.
Skär tryffeln i små skivor och tillsätt i honungen.
En underbar honung som passar utmärkt till dessertost.
Mängd: ca 2 kg
Ingredienser:
1 kg lingon, ca 1 3/4 liter
3 dl vatten
850 g socker, ca 10 dl
½ flaska certo fruktpektin
Gör så här:
Blanda lingon och vatten i en rymlig gryta och koka sakta 5 minuter, under lock.
Rör i sockret och koka upp lingonen under omrörning.
Koka livligt 1 minut.
Tag grytan av plattan och rör i pektinet.
Skumma och rör sylten ca 5 minuter, häll upp i bensoatsköljda burkar.
Sätt på täta lock.
Antal: 27-30 stycken
Ugn: 225 grader, 8-9 minuter
Ingredienser:
80 g valnötter, ca 2 dl
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
70 g smör, kylskåpskallt
3-4 msk vatten, kallt
Gör så här:
Mixa nötterna i en matberedare.
Tillsätt vetemjöl, strösocker och smör, skuret i kuber.
Mixa snabbt ihop det.
Tillsätt vattnet, 1 msk i taget, och mixa till en deg.
Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Forma runda bollar av degen och platta till dem,ca 5 cm breda och max ½ cm höga.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Nagga kexen med en gaffel.
Grädda kexen mitt i ugnen i 8-9 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.
Ingredienser:
2 liter jordgubbar
20 klasar fläderblommor
1 citron i skivor
1 påse citronsyra, ca 30 g
2 liter vatten
2 kg socker
1 krm natriumbensoat
2 krm kaliumbensoat
Gör så här:
Skölj bär och blommor väl.
Mosa jordgubbarna och lägg i en rymlig kruka tillsammans med blomklasarna.
Lägg i citronskivorna och strö över citronsyran.
Koka upp vatten och socker och slå den heta lagen i krukan.
Rör tills citronsyran löst sig helt.
Täck väl och låt krukan stå svalt i fem dygn.
Tag upp citronskivorna efter två dygn och rör om.
Tillsätt konserveringsmedlen utrörda i lite saft, sila saften och häll upp i väl rengjorda bensoatsköljda flaskor, tillslut dem väl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|