Alla inlägg under mars 2019
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
2 stora rödbetor, ca 125 g
1 liten rödlök
3 små morötter
1 vitlöksklyfta
Ev. rödbetsblad
Ev. vattenkrasse
Gör så här:
Pressa samtliga ingredienser till juice, mixa och servera i ett högt glas.
Garnera gärna med rödbetsblad och vattenkrasse.
Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul lök
1 smal purjolök
2 slanggurkor
1 tsk gula senapsfrön
1 liter kokande vatten
Lag:
1 dl ren ättika, 24%
3 dl vatten
3 dl socker
1 msk salt
2 kvistar dill
Gör så här:
Kärna ur paprikan, skala löken, snitta och skölj purjon.
Skär gurka, paprika, lök och purjo i små tärningar.
Lägg allt det skurna i en bunke och blanda ner senapsfröna.
Häll över det kokande vattnet.
Låt stå tills allt svalnat och sila av vattnet.
Koka upp ättika, vatten, socker, salt och dill.
Lägg gurkhacket i lagen och koka salladen 8-10 minuter.
Ös upp i små burkar.
Sätt på täta lock.
Antal:4 personer
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
450 g kycklinglårfilé
2 msk kinesisk soja
1 msk rapsolja
1½ tsk chilipulver
1 tsk oregano
½ tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater (400 g)
2 lagerblad
1 tsk brun farin
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 chorizokorvar
½ dl vispgrädde
Garnering:
Bladpersilja
Tillbehör:
Ris, svarta bönor och paprikasallad
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda kycklingbitarna med soja.
Stek löken mjuk i olja.
Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i ca 1 minut.
Tillsätt tomaterna, lagerblad, farin, vatten och buljongtärning.
Koka upp och lägg ner kycklingbitarna.
Sjud under lock ca 15 minuter, tills kycklingen är genomkokt.
Skiva och stek korven.
Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden.
Låt grytan koka upp.
Servera grytan med ris, kokta svarta bönor och paprikasallad.
Antal: ca 8 dl
Ingredienser:
500 g röda druvor
1 lime
500 g skalad vattenmelon
Gör så här:
Plocka druvorna från klasen.
Skär limen.
Kör allt genom centrifugen.
Antal: ca 100 stycken
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
150 g smör, rumsvarmt
4½ dl strösocker
1½ dl rapsolja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
Ca 5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör smör och strösocker poröst.
Tillsätt rapsoljan.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Forma kulor av degen och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ingredienser:
3 liter plommon, helst blå, röda
Lag:
3 dl ättiksprit
4½ dl vatten
8-9 dl socker
3 bitar kanel
½ msk hela nejlikor
Gör så här:
Skölj plommonen väl, låt rinna av, nagga och lägg i kruka.
Koka ihop ättiksprit, vatten och socker samt kryddorna inknutna i en bit tyg.
Skumma väl under kokningen.
Häll den heta lagen över plommonen, låt stå till nästa dag.
Sila ifrån lagen, koka den under skumning.
Lägg i plommonen och låt dem få koka med tills de ser klara ut.
Häll upp i burkar, låt kallna och bind över.
Ugn: 150 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
300 g färsk lax, skinn- och benfri
100 g rökt lax
200 g sik- eller gäddfilé
4 dl vispgrädde
1 msk salt
½ krm cayennepeppar
ca 200 g rundrökt ål
ca 100 g färsrökt lax i tunna skivor
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Finfördela färsk lax, rökt lax och sik- eller gäddfilé i en mixer.
Tillsätt grädde, salt och cayennepeppar.
Filéa ålen.
Klä en form (1½-2 liter) med tunna skivor färskrökt lax.
Lägg ett lager av fiskfärsen, därefter en av ålfiléerna med den rundande sidan neråt, ett lager färs, den andra ålfilén med dne rundade sidan uppåt och till sist resten av färsen.
Täck färsen med rökta laxskivor och därefter aluminiumfolie.
Grädda patén i vattenbad i ugnen ca 1 timme.
Låt patén svalna och stjälp sedan upp den.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
2 hårdkokta äggulor
2 råa äggulor
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl (300 g)
½ tsk hjorthornssalt
Garnering:
1 uppvispad äggvita
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta samman de kokta och råa äggulorna.
Tillsätt socker och smör och blanda till en jämn smet. gärna med elvisp.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ner i äggkrämen till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i fem bitar som i sin tur delas i 10 bitar.
Rulla ut varje bit till en längd ca 15 cm och forma tll kringlor.
Vänd kringlorna i uppvispad äggvita och pärlsocker och lägg dem efterhand på plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills de är svagt gyllengula, 7-8 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|