Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 7 mars 2019 17:45

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

2 stora rödbetor, ca 125 g

1 liten rödlök

3 små morötter

1 vitlöksklyfta

Ev. rödbetsblad

Ev. vattenkrasse


Gör så här:

Pressa samtliga ingredienser till juice, mixa och servera i ett högt glas.

Garnera gärna med rödbetsblad och vattenkrasse.

Av Maria - 7 mars 2019 16:30




Ingredienser:
1 röd paprika

1 gul lök

1 smal purjolök

2 slanggurkor

1 tsk gula senapsfrön

1 liter kokande vatten


Lag:
1 dl ren ättika, 24%

3 dl vatten

3 dl socker

1 msk salt

2 kvistar dill


Gör så här:
Kärna ur paprikan, skala löken, snitta och skölj purjon.

Skär gurka, paprika, lök och purjo i små tärningar.

Lägg allt det skurna i en bunke och blanda ner senapsfröna.

Häll över det kokande vattnet.

Låt stå tills allt svalnat och sila av vattnet.

Koka upp ättika, vatten, socker, salt och dill.

Lägg gurkhacket i lagen och koka salladen 8-10 minuter.

Ös upp i små burkar.

Sätt på täta lock.




Av Maria - 7 mars 2019 13:45

Antal:4 personer

 

Ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

450 g kycklinglårfilé

2 msk kinesisk soja

1 msk rapsolja

1½ tsk chilipulver

1 tsk oregano

½ tsk timjan

2 krm spiskummin

1 burk krossade tomater (400 g)

2 lagerblad

1 tsk brun farin

1 dl vatten

1 köttbuljongtärning

3 chorizokorvar

½ dl vispgrädde 

 

Garnering:

Bladpersilja 

 

Tillbehör:

Ris, svarta bönor och paprikasallad

 

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök.

Blanda kycklingbitarna med soja.

Stek löken mjuk i olja.

Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med i ca 1 minut.

Tillsätt tomaterna, lagerblad, farin, vatten och buljongtärning.

Koka upp och lägg ner kycklingbitarna.

Sjud under lock ca 15 minuter, tills kycklingen är genomkokt.

Skiva och stek korven.

Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden.

Låt grytan koka upp.

Servera grytan med ris, kokta svarta bönor och paprikasallad.

Mustig Cajungryta med kyckling

Av Maria - 7 mars 2019 13:15

Antal: ca 8 dl


Ingredienser:

500 g röda druvor

1 lime

500 g skalad vattenmelon


Gör så här:

Plocka druvorna från klasen.

Skär limen.

Kör allt genom centrifugen.

Av Maria - 7 mars 2019 09:00

Antal: ca 100 stycken

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

150 g smör, rumsvarmt

4½ dl strösocker

1½ dl rapsolja

1-2 msk vaniljsocker

1 tsk hjorthornssalt

Ca 5 dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör och strösocker poröst.

Tillsätt rapsoljan.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

Forma kulor av degen och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Av Maria - 6 mars 2019 16:15

Ingredienser:

3 liter plommon, helst blå, röda


Lag:

3 dl ättiksprit

4½ dl vatten

8-9 dl socker

3 bitar kanel

½ msk hela nejlikor


Gör så här:

Skölj plommonen väl, låt rinna av, nagga och lägg i kruka.

Koka ihop ättiksprit, vatten och socker samt kryddorna inknutna i en bit tyg.

Skumma väl under kokningen.

Häll den heta lagen över plommonen, låt stå till nästa dag.

Sila ifrån lagen, koka den under skumning.

Lägg i plommonen och låt dem få koka med tills de ser klara ut.

Häll upp i burkar, låt kallna och bind över.

Av Maria - 6 mars 2019 13:45

Ugn: 150 grader, ca 1 timme

 

Ingredienser:

300 g färsk lax, skinn- och benfri

100 g rökt lax

200 g sik- eller gäddfilé

4 dl vispgrädde

1 msk salt

½ krm cayennepeppar

ca 200 g rundrökt ål

ca 100 g färsrökt lax i tunna skivor


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Finfördela färsk lax, rökt lax och sik- eller gäddfilé i en mixer.

Tillsätt grädde, salt och cayennepeppar.

Filéa ålen.

Klä en form (1½-2 liter) med tunna skivor färskrökt lax.

Lägg ett lager av fiskfärsen, därefter en av ålfiléerna med den rundande sidan neråt, ett lager färs, den andra ålfilén med dne rundade sidan uppåt och till sist resten av färsen.

Täck färsen med rökta laxskivor och därefter aluminiumfolie.

Grädda patén i vattenbad i ugnen ca 1 timme.

Låt patén svalna och stjälp sedan upp den.

Av Maria - 6 mars 2019 13:15

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 200 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

2 hårdkokta äggulor

2 råa äggulor

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

5 dl vetemjöl (300 g)

½ tsk hjorthornssalt


Garnering:

1 uppvispad äggvita

Pärlsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Arbeta samman de kokta och råa äggulorna.

Tillsätt socker och smör och blanda till en jämn smet. gärna med elvisp.

Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ner i äggkrämen till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela den i fem bitar som i sin tur delas i 10 bitar.

Rulla ut varje bit till en längd ca 15 cm och forma tll kringlor.

Vänd kringlorna i uppvispad äggvita och pärlsocker och lägg dem efterhand på plåt täckt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen tills de är svagt gyllengula, 7-8 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards