Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 3 mars 2019 05:30

Ingredienser:

1 kg små tomater (gröna eller röda)


Lag:

2 dl ättikssprit

3 dl vatten

5 dl socker

5 nejlikor

5 kryddpepperkorn

1 lagerblad

1 bit ingefära


Gör så här:
Tvätta, snoppa och pricka tomaterna.

Lägg i kokande vatten och koka dem halvmjuka, ca 5 minuter.

Tag upp och låt rinna av.

Blanda lagen - lägg kryddorna i en liten tygpåse - koka upp och skumma den väl.

Lägg i och koka tomaterna mjuka, 7-8 minuter.

Tag upp och lägg dem i kruka.

Koka ihop lagen och häll den het över tomaterna.

Lägg bort och spara kryddorna.

Täck över krukan och ställ den svalt ett par dagar.

Häll av lagen i en kastrull och kok upp den med kryddorna, skumma och låt kallna.

Häll lagen över tomaterna, den ska precis täcka, täck och ställ krukan svalt.

Av Maria - 2 mars 2019 17:04




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ lime

1 litet äpple

1 passionsfrukt

1/4 papaya


Gör så här:

Pressa saften ur limen, äpplet och passionsfruktköttet.

Häll juicen i en matberedare eller mixer tillsammans med papayaköttet och mixa till en slät smoothie.




Av Maria - 2 mars 2019 15:47




Ingredienser:
500 g syltlök


Saltlag:
5 dl vatten

½ dl salt


Ättikslag:

½ dl ren ättika, 24%

2 dl vatten

1½ dl socker

2 bitar muskotblomma

1 bit ingefära

½ tsk hel vitpeppar


Gör så här:

Skölj löken, lägg i kokande vatten och förväll den 1-2 minuter.

Spola av löken med kallt vatten, skala den.

Blanda salt och vatten, rör tills saltet löst sig.

Lägg i den skalade löken, låt stå över natten.

Häll av saltlagen och koka löken mjuk i osaltat vatten, ca 5 minuter.

Häll av spadet, lägg löken i en glasburk.

Koka upp ättika, vatten, socker, muskotblomma ingefära och vitpeppar.

Häll lagen het över löken.

Sätt på ett tätt lock.

Förvara svalt.




Av Maria - 2 mars 2019 13:30

Ingredienser:

1 l  vatten
3  kanelstänger
3-5  kryddnejlikor
3  pomeransskal
1,5 dl  farinsocker
1  apelsin, saften

 

Gör så här:


Koka alla ingredienser och häll på flaska.

Låt kryddorna ligga med och dra för intensivare smak. 
Vid servering värm vin försiktigt, och smaksätt med glühweingrunden till önskad smakstyrka. 
Servera gärna med en apelsinskiva. 

Av Maria - 2 mars 2019 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

FIVE SPICE-KRYDDA:
1 tsk  szechuanpeppar (eller hel vitpeppar)
1 st  stjärnanis
1 tsk  fänkålsfrön
½ tsk  hel kryddnejlika
1 tsk  kanel


ÖVRIGT:
700 g  ankbröst
1 msk  five spice, se ovan
 dl  hoisinsås
1 tsk  sesamolja
20 st  mandarinpannkakor eller 2 pkt minitortillas
1 st  gurka i tunna stavar
4 st  salladslökar i tunna stavar

 

Gör så här:


Mal alla kryddorna i en mixer till fint pulver.

Skär av skinnet från ankbrösten. 
Strimla skinnet och även de skinnlösa ankbrösten. 
Lägg det strimlade ankskinnet i en torr panna. 
Stek till de släpper sitt fett och blir krispiga. 
Lägg det krispiga skinnet på hushållspapper och häll ut det mesta av ankfettet. 
Stek det strimlade ankköttet i pannan, strö på five spice och låt fräsa på hög värme i 2 minuter. 
Tillsätt ½ dl hoisinsås och sesamoljan och låt steka med i 1 minut. 
Servera genast mandarinpannkakor eller små tortillabröd, hoisinsås, stavad gurka och salladslök. 

Av Maria - 2 mars 2019 11:00

Ingredienser:

1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Av Maria - 1 mars 2019 16:45




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
½ papaya

½ grapefrukt

3 dl hallon, 150 g

½ lime

Isbitar


Gör så här:
Pressa saften ur papayan tillsammans med grapefrukten (med det vita kvar) och hallonen.

Pressa i limesaften och blanda.

Servera med några isbitar och garnera gärna med limeskivor.




Av Maria - 1 mars 2019 15:15




Ingredienser:

500 g slanggurka


Lag:

2 msk ättikssprit

2 msk socker

2 dl vatten

1 krm salt

½ krm vitpeppar

3 msk finhackad persilja


Gör så här:
Skalad eller oskalad gurka är en smaksak, men skär den i tunna skivor.

Varva gurkskivor och persilja i en skål.

Blanda till lagen, häll den över gurkan och låt stå någon timme.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards