Alla inlägg under mars 2019
Ingredienser:
1 kg små tomater (gröna eller röda)
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
5 dl socker
5 nejlikor
5 kryddpepperkorn
1 lagerblad
1 bit ingefära
Gör så här:
Tvätta, snoppa och pricka tomaterna.
Lägg i kokande vatten och koka dem halvmjuka, ca 5 minuter.
Tag upp och låt rinna av.
Blanda lagen - lägg kryddorna i en liten tygpåse - koka upp och skumma den väl.
Lägg i och koka tomaterna mjuka, 7-8 minuter.
Tag upp och lägg dem i kruka.
Koka ihop lagen och häll den het över tomaterna.
Lägg bort och spara kryddorna.
Täck över krukan och ställ den svalt ett par dagar.
Häll av lagen i en kastrull och kok upp den med kryddorna, skumma och låt kallna.
Häll lagen över tomaterna, den ska precis täcka, täck och ställ krukan svalt.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ lime
1 litet äpple
1 passionsfrukt
1/4 papaya
Gör så här:
Pressa saften ur limen, äpplet och passionsfruktköttet.
Häll juicen i en matberedare eller mixer tillsammans med papayaköttet och mixa till en slät smoothie.
Ingredienser:
500 g syltlök
Saltlag:
5 dl vatten
½ dl salt
Ättikslag:
½ dl ren ättika, 24%
2 dl vatten
1½ dl socker
2 bitar muskotblomma
1 bit ingefära
½ tsk hel vitpeppar
Gör så här:
Skölj löken, lägg i kokande vatten och förväll den 1-2 minuter.
Spola av löken med kallt vatten, skala den.
Blanda salt och vatten, rör tills saltet löst sig.
Lägg i den skalade löken, låt stå över natten.
Häll av saltlagen och koka löken mjuk i osaltat vatten, ca 5 minuter.
Häll av spadet, lägg löken i en glasburk.
Koka upp ättika, vatten, socker, muskotblomma ingefära och vitpeppar.
Häll lagen het över löken.
Sätt på ett tätt lock.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1 l vatten
3 kanelstänger
3-5 kryddnejlikor
3 pomeransskal
1,5 dl farinsocker
1 apelsin, saften
Gör så här:
Koka alla ingredienser och häll på flaska.
Låt kryddorna ligga med och dra för intensivare smak.
Vid servering värm vin försiktigt, och smaksätt med glühweingrunden till önskad smakstyrka.
Servera gärna med en apelsinskiva.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
FIVE SPICE-KRYDDA:
1 tsk szechuanpeppar (eller hel vitpeppar)
1 st stjärnanis
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk hel kryddnejlika
1 tsk kanel
ÖVRIGT:
700 g ankbröst
1 msk five spice, se ovan
1½ dl hoisinsås
1 tsk sesamolja
20 st mandarinpannkakor eller 2 pkt minitortillas
1 st gurka i tunna stavar
4 st salladslökar i tunna stavar
Gör så här:
Mal alla kryddorna i en mixer till fint pulver.
Skär av skinnet från ankbrösten.
Strimla skinnet och även de skinnlösa ankbrösten.
Lägg det strimlade ankskinnet i en torr panna.
Stek till de släpper sitt fett och blir krispiga.
Lägg det krispiga skinnet på hushållspapper och häll ut det mesta av ankfettet.
Stek det strimlade ankköttet i pannan, strö på five spice och låt fräsa på hög värme i 2 minuter.
Tillsätt ½ dl hoisinsås och sesamoljan och låt steka med i 1 minut.
Servera genast mandarinpannkakor eller små tortillabröd, hoisinsås, stavad gurka och salladslök.
Ingredienser:
1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ papaya
½ grapefrukt
3 dl hallon, 150 g
½ lime
Isbitar
Gör så här:
Pressa saften ur papayan tillsammans med grapefrukten (med det vita kvar) och hallonen.
Pressa i limesaften och blanda.
Servera med några isbitar och garnera gärna med limeskivor.
Ingredienser:
500 g slanggurka
Lag:
2 msk ättikssprit
2 msk socker
2 dl vatten
1 krm salt
½ krm vitpeppar
3 msk finhackad persilja
Gör så här:
Skalad eller oskalad gurka är en smaksak, men skär den i tunna skivor.
Varva gurkskivor och persilja i en skål.
Blanda till lagen, häll den över gurkan och låt stå någon timme.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|