Alla inlägg under mars 2019
Måndag:
Pastagratäng: Blanda kokt pasta till 4 med mjukstekt lök och vitlök. Tillsätt 1 burk tonfisk, 2 hackade tomater, 1 dl pesto, 2 dl crème fraiche, oliver, salt och peppar. Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter i 225 grader.
Varm choklad spetsad med lite rom, vispad grädde.
Tisdag:
Torsk i senapssås: Hacka 1 gul lök och stek glansig, tillsätt 3 dl grädde och 4 msk svensk senap. Låt 400 g torsk i bitar koka i såsen ca 5 minuter, salta och peppra. Pressad potatis, gröna bönor och citron till.
Konserverad litchifrukt.
Onsdag:
Tandoorikarré: Bryn 500 g strimlad fläskkarré med 1 hackad gul lök och 2 msk tandoorikrydda. Slå på 1 burk kokosmjölk och låt puttra 5 minuter. Servera med basmatiris blandat med gröna ärter och riven morot.
Smoothie på banan, fryst mango och lite kanel.
Torsdag:
Penne med krämig gorgonzola- och valnötssås.
Färsk frukt i säsong.
Fredag:
Lammskav i pita med hummus, sallad, vitlöksyoghurt och tomat.
Toppa en skiva rulltårta med grädde och bär.
Lördag:
Jordgubbar med chokladdip: Smält 200 g hackad choklad i 2 dl het grädde, låt svalna. Doppa jordgubbarna vit bordet och ät direkt.
Söndag:
Kryddpanerad hälleflundra på salladsbädd, krutonger, oliver och god ceasardressing.
Lime- och mascarponeglass: Blanda 500 g mascarpone med 2 dl vispad grädde, 4 dl florsocker och 1½ dl limesaft. Ställ in i frys minst 3 timmar och rör ofta.
Ingredienser:
500 g rödbetor
1 msk vatten
Rivet skal och saft av 1 citron
5 dl socker
1/3 flaska fruktpektin
Gör så här:
Skala rödbetorna och riv dem grovt.
Blanda det rivna i en gryta med vatten, citronskal och citronsaft och koka upp.
Sjud ca 10 minuter.
Tillsätt sockret och sjud ytterligare några minuter.
Rör i pektinet, stormkoka 1 minut.
Häll upp i rena varma burkar och sätt på lock.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
Salt
Peppar
Korv:
550 g falukorv
2 msk senap
2 msk ketchup
1 dl bostongurka
1 dl riven ost
1 msk ströbröd
Tomater & lökdressing:
2 tomater
1 rödlök
2 tsk olja
2 tsk vinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen.
Korv:
Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).
Lägg den i en ugnssäker form.
Bred på senap, ketchup och bostongurka.
Strö över ost och ströbröd.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Tomater och lökdressing:
Skiva tomaterna.
Skala och skiva löken.
Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.
Mos:
Värm mjölken i en kastrull.
Häll av vattnet från potatisen.
Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Servera korven med mos, tomater och lökdressing.
Antal: 3 stycken
Jäsning: 30-40 minuter + 30 minuter
Ugn: 200 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
6½ dl sisumix - färdig solrosmjöl
2 liter vetemjöl
2 påsar torrjäst
9 dl ganska varmt vatten, ca 50 grader
2 mks solrosolja eller annan matolja
Gör så här:
Blanda solrosmjöl och vetemjöl i en bunke.
Blanda i torrjästen.
Rör i vattnet och oljan och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt 30-40 minuter.
Arbeta degen smidig på ett bakbord.
Dela den i tre delar och forma till limpor.
Lägg limporna på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda limporna i ugnen 30-35 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
5-10 jordgubbar, 100 g
½ ananas, ca 250 g
1 banan
Isbitar
Gör så här:
Pressa saften ur jordgubbarna och ananasen.
Mixa tillsammans med bananen och några isbitar.
Dekorera eventuellt med ananasskivor.
Antal: ca 80 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
105 g ljus sirap
350 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 g sötmandel, oskalad & hackad
Gör så här:
Blanda smör, strösocker och sirap.
Blanda vetemjöl och bikarbonat och arbeta in det i smörsmeten till en smidig deg.
Arbeta in den hackade mandeln.
Dela degen i 3 bitar.
Rulla dem till längder, ca 4 cm i diameter.
Plasta in rullarna och lägg dem i frysen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i skivor, 5-7 mm tjocka, med en vass kniv.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna gyllenbruna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem svalna.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ stor mango
2 små äpplen
½ liten gurka, 125 g
Isbitar
Gör så här:
Pressa ingredienserna till juice och mixa med några isbitar.
Ingredienser:
300 g späda morötter
200 g små syltlökar
300 g gurka
100 g blomkålsbuketter
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
1½ dl socker
Konserveringsmedel
Gör så här:
Ansa grönsakerna och skär i fina bitar.
Skala lökarna.
Blanda alla ingredienser till lagen, utom konserveringsmedlet, och koka upp.
Lägg i lökarna när sockret smält och låt dem koka 4-5 minuter.
Skumma väl.
Lägg i morötterna och koka dem 3-4 minuter.
Tillsätt gurka och blomkål.
Tag upp grönsakerna och lägg dem i rena, varma burkar.
Koka upp lagen på nytt, skumma och tillsätt konserveringsmedel.
Häll lagen över grönsakerna och sätt på lock.
Låt mogna ett par veckor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|