Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 11 mars 2019 06:00

Måndag:

Pastagratäng: Blanda kokt pasta till 4 med mjukstekt lök och vitlök. Tillsätt 1 burk tonfisk, 2 hackade tomater, 1 dl pesto, 2 dl crème fraiche, oliver, salt och peppar. Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter i 225 grader.


Varm choklad spetsad med lite rom, vispad grädde.


Tisdag:

Torsk i senapssås: Hacka 1 gul lök och stek glansig, tillsätt 3 dl grädde och 4 msk svensk senap. Låt 400 g torsk i bitar koka i såsen ca 5 minuter, salta och peppra. Pressad potatis, gröna bönor och citron till.


Konserverad litchifrukt.


Onsdag:

Tandoorikarré: Bryn 500 g strimlad fläskkarré med 1 hackad gul lök och 2 msk tandoorikrydda. Slå på 1 burk kokosmjölk och låt puttra 5 minuter. Servera med basmatiris blandat med gröna ärter och riven morot.


Smoothie på banan, fryst mango och lite kanel.


Torsdag:

Penne med krämig gorgonzola- och valnötssås.


Färsk frukt i säsong.


Fredag:

Lammskav i pita med hummus, sallad, vitlöksyoghurt och tomat.


Toppa en skiva rulltårta med grädde och bär.


Lördag:

Hasselbackslax.


Jordgubbar med chokladdip: Smält 200 g hackad choklad i 2 dl het grädde, låt svalna. Doppa jordgubbarna vit bordet och ät direkt.


Söndag:

Kryddpanerad hälleflundra på salladsbädd, krutonger, oliver och god ceasardressing.


Lime- och mascarponeglass: Blanda 500 g mascarpone med 2 dl vispad grädde, 4 dl florsocker och 1½ dl limesaft. Ställ in i frys minst 3 timmar och rör ofta.

Av Maria - 10 mars 2019 18:15

Ingredienser:

500 g rödbetor

1 msk vatten

Rivet skal och saft av 1 citron

5 dl socker

1/3 flaska fruktpektin


Gör så här:

Skala rödbetorna och riv dem grovt.

Blanda det rivna i en gryta med vatten, citronskal och citronsaft och koka upp.

Sjud ca 10 minuter.

Tillsätt sockret och sjud ytterligare några minuter.

Rör i pektinet, stormkoka 1 minut.

Häll upp i rena varma burkar och sätt på lock.

Av Maria - 10 mars 2019 14:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Mos:

900 g mjölig potatis

2 dl mjölk

Salt

Peppar


Korv:

550 g falukorv

2 msk senap

2 msk ketchup

1 dl bostongurka

1 dl riven ost

1 msk ströbröd


Tomater & lökdressing:

2 tomater

1 rödlök

2 tsk olja

2 tsk vinäger


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och koka potatisen.


Korv:

Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).

Lägg den i en ugnssäker form.

Bred på senap, ketchup och bostongurka.

Strö över ost och ströbröd.

Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.


Tomater och lökdressing:

Skiva tomaterna.

Skala och skiva löken.

Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.


Mos:

Värm mjölken i en kastrull.

Häll av vattnet från potatisen.

Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.

Smaka av med salt och peppar.


Servera korven med mos, tomater och lökdressing.

Av Maria - 10 mars 2019 14:30

Antal: 3 stycken

Jäsning: 30-40 minuter + 30 minuter

Ugn: 200 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

6½ dl sisumix - färdig solrosmjöl

2 liter vetemjöl

2 påsar torrjäst

9 dl ganska varmt vatten, ca 50 grader

2 mks solrosolja eller annan matolja


Gör så här:

Blanda solrosmjöl och vetemjöl i en bunke.

Blanda i torrjästen.

Rör i vattnet och oljan och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt degen jäsa övertäckt 30-40 minuter.


Arbeta degen smidig på ett bakbord.

Dela den i tre delar och forma till limpor.

Lägg limporna på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.


Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

Grädda limporna i ugnen 30-35 minuter.

Låt dem kallna på galler under bakduk.

Av Maria - 10 mars 2019 12:33




Mängd: 3 dl


Ingredienser:

5-10 jordgubbar, 100 g

½ ananas, ca 250 g

1 banan

Isbitar


Gör så här:

Pressa saften ur jordgubbarna och ananasen.

Mixa tillsammans med bananen och några isbitar.

Dekorera eventuellt med ananasskivor.




Av Maria - 10 mars 2019 08:19




Antal: ca 80 stycken

Ugn: 200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

200 g strösocker

105 g ljus sirap

350 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

150 g sötmandel, oskalad & hackad


Gör så här:

Blanda smör, strösocker och sirap.

Blanda vetemjöl och bikarbonat och arbeta in det i smörsmeten till en smidig deg.

Arbeta in den hackade mandeln.

Dela degen i 3 bitar.

Rulla dem till längder, ca 4 cm i diameter.

Plasta in rullarna och lägg dem i frysen i ca 1 timme.


Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rullarna i skivor, 5-7 mm tjocka, med en vass kniv.

Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda kakorna gyllenbruna mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt dem svalna.




Av Maria - 9 mars 2019 19:30

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ stor mango

2 små äpplen

½ liten gurka, 125 g

Isbitar


Gör så här:

Pressa ingredienserna till juice och mixa med några isbitar.

Av Maria - 9 mars 2019 18:00

Ingredienser:

300 g späda morötter

200 g små syltlökar

300 g gurka

100 g blomkålsbuketter


Lag:

2 dl ättikssprit

3 dl vatten

1½ dl socker

Konserveringsmedel


Gör så här:

Ansa grönsakerna och skär i fina bitar.

Skala lökarna.

Blanda alla ingredienser till lagen, utom konserveringsmedlet, och koka upp.

Lägg i lökarna när sockret smält och låt dem koka 4-5 minuter.

Skumma väl.

Lägg i morötterna och koka dem 3-4 minuter.

Tillsätt gurka och blomkål.

Tag upp grönsakerna och lägg dem i rena, varma burkar.

Koka upp lagen på nytt, skumma och tillsätt konserveringsmedel.

Häll lagen över grönsakerna och sätt på lock.

Låt mogna ett par veckor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards