Alla inlägg under mars 2019
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Måndag:
Varm god tetrasoppa och tillsätt 400 g sej, 1 burk avrunna musslor och 1 påse babyspenat. Servera med fröknäcke och färskost.
Kiwisallad med gul och grön kiwi, skivad banan och rostade solroskärnor.
Tisdag:
Albondigas: Stora vitlökskryddade spanska köttbullar. Bryn i panna och lägg över i gryta med smakrik tomatsås, låt puttra tills de är klara, ca 20 minuter. Bondbröd och sallad till.
Milkshake med banan och jordgubb.
Onsdag:
Paneng muu, thailändsk currygryta med tunt skivad fläskfilé och äggnudlar.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Plättar med sylt och grädde.
Fredag:
Rökt sik och kokt potatis vänd i vinägrett med machésallad och rostade hasselnötter.
Änglamat: Varva i ett glas vispad grädde med krossat kanelknäcke och rårörda lingon.
Lördag:
Kyckling- och mozzarellapaj, grönsallad.
Crémegratinerad frukt: Fördela skuren frukt i ugnsformar. Blanda 2 dl crème fraiche med 50 g riven choklad. Klicka över frukten, 10 minuter i 225 graders ugn.
Söndag:
Oxrulader med gurka, kapris, gräddsås och potatis.
En bit camembert med kex och havtornsmarmelad.
Måndag:
Risotto med avokado och bacon: Koka upp 2 dl ris i 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor, koka ytterligare 10 minuter. Stek ett paket bacon och skär det i små bitar (lägg på hushållspapper så fettet får rinna av), skär 2 avokador i bitar. Pressa citron över avokadorna och salta och peppra. Blanda bacon och avokado med riset.
Tisdag:
Tisdagssoppan med musslor och saffran: Skär 1 purjolök, 3 potatisar och 3 morötter i bitar. Fräs det i 1 msk smör. Strö över ½ g saffran, rör om och tillsätt 1 liter fiskbuljong. Kör i matberedaren och häll tillbaka mixet i grytan. Tillsätt 4 msk matlagningsyoghurt, salt och peppar. Rör ner 1 burk musslor och låt allt bli varmt (det får ej koka). Klicka på 1 msk yoghurt och lite klippt krasse. Servera med ett gott bröd.
Onsdag:
Ugnsstekt fisk med hackad ägg: Skär 400 g halvtinad fiskfilé i 1-2 cm tjocka skivor. Vänd dem i ½ dl vetemjöl blandat med 1 tsk salt och lägg fisken i en form. Klicka på 50 g smör blandat med 2-3 msk fransk senap. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in den i 225 graders varm ugn i 30-40 minuter. Strö 2 hårdkokta hackade ägg över före serveringen.
Torsdag:
Spagetti Carbonara: Koka 4 portioner spagetti. Skär ca 300 g rökt skinka i tärningar och finhacka 1 stor gul lök. Fräs löken mjukt i 1 msk smör. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och tillsätt skinkan. Krydda med lite salt och svartpeppar från kvarn. Stek någon minut. Vispa ihop 3 ägg och 1½ dl mjölk, häll detta över skinkan och låt allt blir krämigt. Lägg i den kokta spagettin, rör om och strö över persilja.
Fredag:
Dragonkyckling: Skär 400 g kycklingfilé i strimlor, bryn, salta och peppra. Tillsätt 1½ dl hönsbuljong, 1-2 tsk dragon och ½ msk soja. Rör ut 1 msk vetemjöl i 2½ dl matlagningsgrädde och rör ner det i kycklingblandningen. Sjud rätten i 5-7 minuter. Servera med kokt ris och en grönsallad.
Lördag:
Söndag:
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1/4 cantalupemelon
2 dl färska eller djupfrysta björnbär, 100 g
2 kiwi
Isbitar
Gör så här:
Pressa melonköttet, björnbären och kiwifrukterna till juice.
Häll juicen i en mixer och mixa tillsammans med några isbitar.
Häll upp i ett glas och garnera med några björnbär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
300 g hallon (frysta eller färska)
2 dl mandelbiskvier
1 ägg
100 g mascarponeost
1/2 dl florsocker
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250°C.
Fördela halllon och mandelbiskvier i fyra ugnssäkra portionsformar.
Dela ägget och vispa äggvitan till ett riktigt fast skum.
Blanda mascarponen med äggula och florsocker.
Vänd i äggvitan.
Bred ostsmeten över bär och biskvier.
Gratinera högt upp i ugnen ca 5 minuter tills smeten fått fin färg.
Servera genast.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk ingefärssirap från den syltade ingefäran
1 tsk kanel
½ dl finhackad syltat ingefära
50 g finhackad mörk choklad
3 dl vetemjöl (180 g)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker och ingefärssirap i en skål och rör med en gaffel tills det blir pösigt.
Blanda ner kanel, ingefära, choklad och vetmjöl.
Rulla bollar och platta ut dem något med fingrarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop vetemjöl, strösocker och smör i en bunke till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och tillsätt vaniljsocker i den ena degen och kakao i den andra.
Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor, ca 21*34 cm.
Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop dem på längden.
Låt rullen ligga kallt en stund, annars är det svårt att skära snygga skivor.
Skär rullen i 3-4 mm tjocka skivor med en riktigt vass kniv.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|